hvg.hu Nagyítás

Élet és elmúlás képekben

Mari Mahr (1941) Santiago de Chilében született, Londonban élő, magyar származású fotóművész Ketten című kiállításában, két – Graham Percyhez, néhai férjéhez köthető – sorozatát mutatjuk be. Az új-zélandi születésű művész, illusztrátor, tipográfus és tervező harmincöt éven át volt párja a mindennapokban és a „művész-létben” is. Mari Mahr férje súlyos betegségének időszaka alatt és elvesztése után született képei, a fájdalom és mégis az élet természetéhez tartozó halál visszavonhatatlanságát, ugyanakkor teremtő erővé is tehető voltát bizonyítják. A kiállítás 2015. november 13. és 2016. január 3. között tekinthető meg a Mai Manó Házban.

hvg.hu Nagyítás

20 év képekben

Mesterek és tanítványok címmel nyílt kiállítás a Bálnában, amely a Szellemkép Szabadiskola 20 évének műhelymunkájába enged bepillantást. Mutatjuk a kedvenceinket.

hvg.hu Kult

Nagyon fontos csomag érkezett a Ludwig Múzeumba

Október elején nyílik a Ludwig Goes Pop kiállítás, többek között Andy Warhol és Roy Lichtenstein világhírű képeivel. A vándorkiállítás anyaga nemrég meg is érkezett a múzeumba.

hvg.hu Kult

Olimpiai karikák, NATO-szögesdrótból – íme, az idei ARC győztesei

A menekültválság mellett is bőven találtak fogást a magyar közéleten és aktuálpolitikán az ARC idei pályázói – a "Magyar álom" jeligére érkezett plakátok közt a tömegközlekedési káosztól a korrupcióig rengeteg témát feldolgozó mű van, de Orbán-, Vona- és Habony-arcmásokkal is üzentek a jelentkezők. Megnyílt a 15. ARC kiállítás az Ötvenhatosok terén, mutatjuk a nyertes plakátokat.

T.S. Plázs

Egy tréner, akit kenyérre lehet kenni

Az amerikai foci nem éppen könnyű műfaj. A játékosok is elég kemény fiúk, hát még a trénerek. Most mégis akadt egy, amelyiknek vajból van a szíve, meg az összes többi része is.

MTI Plázs

Kivételes kiállítással kedveskedik idén nyáron II. Erzsébet rezidenciája

A királyi vendéglátás pompájából kaphatnak ízelítőt szombattól a Buckingham-palota látogatói. A londoni királyi rezidenciát minden nyáron két hónapra megnyitják a nagyközönség előtt, és ilyenkor mindig valamilyen tematikus kiállítást is rendeznek a palota látogatható termeiben. Az idei a Royal Welcome címet viseli: a látogatóknak megmutatják, hogyan üdvözli hivatalos vendégeit II. Erzsébet királynő.

MTI Shake

Sajátos eszközzel javítanának a csótányok reputációján

Egész kiállítást szentelnek a gyűlölt fajnak Japánban: lesz csótánysimogatás, és a látogatók meggyőződhetnek az ellenálló rovar figyelemre méltó fürgeségéről is. A lenézett svábbogár fontos szerepet tölt be a táplálkozási láncban.

Szegő Iván Miklós Kult

Hamarosan lehull a lepel a titokzatos magyar műgyűjtőről

"Őszintén szólva" – ez a címe annak a "titkos gyűjteményből" rendezett, mintegy kétszáz festményt átfogó kiállításnak, amely a Kieselbach Galériában nyílt kedden. A titkos gyűjtemény tulajdonosa a gazdasági válság alatt szedte össze 3-400 darabos kollekcióját.

hvg.hu/MTI Kult

Csontváry: a legolcsóbb magyar gigatárlat

Ötven milliós állami támogatásból, és még nagyjából 40 millió egyéb forrásból nyílik július 5-én a Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató nagyszabású kiállítás.

hvg.hu Nagyítás

Világháborúk túlélői Budapesten

100 éves budapesti épületekre, a házak megkapó részleteire, és az ott élők történeteire fókuszál a Budapest100 nevű civil esemény, április 8-án pedig kiállítás nyílt Minden ház érdekes! címmel, amely a projekt elmúlt öt évének legjobb fotóit és legérdekesebb pillanatait mutatja be. A fotókiállítást, amely a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban látható, az ötlettől az építésig a BME Építészklub, a Szellemkép Szabadiskola és a Budapest100 önkéntesei valósították meg. 2015-ben azok a lakóházak is csatlakoztak a programhoz, amelyeknek építése kötődik az 1911 és 1914 közötti időszakhoz. Galériánkba a projekt során készült fotókból válogattunk.

MTI Kult

Magyar gyerekmúmiát állítanak ki a Természettudományi Múzeumban

Arányi Lajos orvos kisfia torokgyíkban halt meg 150 évvel ezelőtt. Gyermeke halála után az orvos kisfia testét bebalzsamozta, felöltöztette, majd kisszékre ültetve haláláig az íróasztala mellett őrizte. Arányi balzsamozta be I. Ferenc József és Erzsébet királyné kislányát, valamint gróf Széchenyi István testét is. A Múmiavilág című tárlat május 17-ig látogatható, ez az a kiállítás, ahonnan elvitték a szerzetes múmiáját rejtő Buddha-szobrot.

1
5 6 7 8 9
43

A címlapról ajánljuk