Seres László Itthon

Seres: Migránspánik a Balatonon

A strandoló magyar ember nem diszkriminál: egyformán zavarja a pihenésben szír menekült és magyar fogyatékos. Vélemény.

Balavány György Vélemény

Az arab lesz az új zsidó?

Az Európára leselkedő legnagyobb veszély nem az iszlamizáció, hanem az új, kollektív arabellenes rasszizmus.

Dercsényi Dávid Itthon

"Munkát akarunk!"

Az elmúlt 25 évben a legerősebb kirekesztés a munkaerőpiacon valósult meg, holott minden embernek az a vágya, hogy normális megélhetést biztosító munkajövedelme legyen. Miközben a többségi társadalom azt mondja, hogy dolgozzatok, közben épp csak a munkahelyekre nem engedik be a romákat, állítja Setét Jenő, az Ide Tartozunk! Roma Közösségi Hálózat aktivistája. Ezért a szombati, harmadszor megrendezésre kerülő Roma Büszkeség Napján aláírásgyűjtési akció indul, melynek célja, hogy a közpénzből működő intézményekben ugyanúgy tölthessenek be romák is bármilyen státuszt, mint ahogy nem roma polgártársaik.

Dubrovszki Dániel Itthon

Meg kell találni „a nyitottság idegrendszerbeli kódját”

Mi játszódik le az ember agyában, amikor valaki iránt empátiát, és mi, amikor kárörömöt érez? Milyen neurológiai folyamatok kísérik a kirekesztő, elutasító érzelmeket? Hogyan lehet ezeket manipulálni? Egy amerikai idegtudós most Magyarországon kutatja, hogy az idegtudomány és a pszichológia legmodernebb eszközeivel mit tehetünk például a romák és nem romák együttélésének javításáért.

hvg.hu Gazdaság

Európa szegényei vagyunk

Súlyos szegénységben több mint 3,2 millió magyar él. Az összes szegénységi mutatónk szerint az EU legszegényebb negyedébe tartozunk. Az 1,7 millió magyar gyerek közel fele kirekesztésben, nélkülözve, szegénységben él. Döbbenetes számok egy új szociológiai felmérésben. A közoktatás átszervezése elzárja a kiugrási utakat. Miért kell Nagykanizsán 5 milliárd forintért javítóintézet, ha ezt a pénzt jobban fel lehetne máshol használni? Csoda, ha a kormány nem akarja mutatni a számokat?

hvg.hu Gazdaság

Nyomorult dolog magyar gyereknek lenni

A magyar gyerekek 35 százalékának komoly anyagi nélkülözést kell elviselnie. Még a román gyerekek is jobban járnak, a többi régiós országról nem is beszélve, ahol csak a 6-7 százalékuk kerül ilyen helyzetbe.

hvg.hu Kult

Valódi himnuszt keresünk – szavazzon!

Egy több mint harmincéves dal került vissza a brit toplistákra egy a melegek ellen irányuló, szélsőséges megnyilvánulásra reagálva. Az It's Raining Men most megint tarol, sőt, kirekesztésellenes himnusszá avanzsált. Megnéztük, a 80-as évek magyar slágereiből mit lenne ma érdemes újraéleszteni. Szavazzon!

Seres László Nyüzsi

Seres: Akkor most ki is a fogyatékos?

A polgári ellenállás itt már nyílt fenyegetés: nem kívánjuk a fogyiknak, hogy ide jöjjenek, mert mi garantáljuk, hogy nem vagyunk jó szomszédok. A turisták már csak hab a tortán.

MTI Itthon

Nem kérnek a melegszervezetek a KDNP-féle családfogalomból

A magyarországi meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű szervezeteket összefogó ernyőszervezet felszólítja a kormányt, hogy dolgozza át a jogszabályban használt családfogalmat, mert szerintük azonos- és különnemű párok százezreit sodorná jogbizonytalanságba az új családvédelmi törvény tervezetének elfogadása.

Itthon

Bozóki: Orbán rendszere a félelem kultúrájára épít

A Fidesz nyers osztálypolitikát űz, amelyben a privilegizált csoportoknak még kedvezőbb helyzetet teremt a szegények és a lecsúszók kárára – véli Bozóki András politológus. A nemzeti és multiostorozó retorika csak látszat, pántlika, hogy így-úgy elfedje a neokonzervatív nyomulást.

1 2

A címlapról ajánljuk