Hamvay Péter Élet+Stílus

Akikről Putyinék inkább hallgatnának

Orbán Viktor még mindig nem meri szóba hozni Vlagyimir Putyin előtt, hogy 200 ezer magyar ma is jeltelen oroszországi sírban nyugszik. A kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt Stark Tamás történész beszélt a HVG-nek erről, miként arról is, mi történt azután, hogy tiltakozott Bayer Zsolt kitüntetése miatt.

Hamvay Péter Kult

Egy regényíró regénye

Sinkó Ervin (1898-1967) könyve volt az egyetlen, amelyet Jugoszláviában bezúztak. Ötven éve halt meg a hithű, mégis mindig különutas kommunista, akinek az újvidéki egyetem magyar tanszékét köszönhetjük.

Hercsel Adél Élet+Stílus

Sztálin lánya: "Egyike a legtragikusabb embereknek, akiket ismerek"

Szvetlana Allilujeva életútja úgy ívelte át az egész XX. századot, hogy csapdába kerülve kellett kitartania a végsőkig két világ, Kelet és Nyugat hidegháborús játszmáiban. Megélte a Szovjetunió széthullását, és nagyon kiborult a volt KGB-ügynök, Putyin hatalomra kerülésétől.

Feitl István Kult

"Lehetővé kell tenni, hogy a munkás is eljöhessen az operaelőadásra"

50 éve, 1967. március 6-án halt meg Kodály Zoltán. Igazi elismertsége, tisztelete, szeretete, sőt kultusza 1945 után érkezett el. Vajon viszonozta ezt a nagyfokú elismertséget? Milyen volt a kapcsolata a hatalommal? Megvalósult-e nagyszabású zenei nevelési programja?

hvg.hu Nagyítás

Mindennapok a Vörös Hadsereg Általános Iskolában

A hazafias kínai nevelés egyik extrém példája a Vensuj városában található Vörös Hadsereg Általános Iskola. A korábban Yang Dezi néven alapított intézmény több mint száz éve létezik, ám 2008-ban átkeresztelték, így csatlakozott a ''vörös nemesség'' által létrehozott iskolák sorához. A gyermekek bár sokat tanulhatnak a Vörös Hadsereg történelméről és hazafias cselekedetekről, mégis sokan inkább agymosásként tekintenek az efféle oktatásra.

hvg.hu Gazdaság

Kommunisták osztályharca: Tábornok felügyeli a WC-papír elosztását Venezuelában

Új fejezet kezdődött a venezuelai hadikommunizmus történetében. Nicolas Maduro elnök szerint a tőkések, a magáncégek és a kereskedők háborút folytatnak a szocialista rendszer ellen. Ezért a helyzethez illő választ ad. 18 tábornokot és ellentengernagyot nevezett ki a kulcsfontosságú fogyasztási cikkek termelésének, elosztásának és kereskedelmének ellenőrzésére.

hvg.hu Gazdaság

A kommunista Kína marad az egyetlen igazi globalista ország?

A G20 csúcsértekezletet először rendezik meg Kínában. Abban az országban, mely talán a legtöbbet profitált abból, hogy a pénzek és a munkaerő áramlása csaknem teljesen globálissá vált. Mostanra mintha Peking egyedül maradt volna a porondon. Mindenki más a populista, antiglobalista irányba indult el. Erről írt cikket a G 20 csúcs előtt két nyugati professzor a China Daily című, Pekingben megjelenő angol nyelvű napilap számára.

MTI / hvg.hu Itthon

Ötszáznál több kommunista vezető portréja lett nyilvános, az ügynökaktákért harcol az LMP

Mintegy félezer olyan kommunista vezetőről tesz közzé adatbázist csütörtökön a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, aki részt vett az 1956-os forradalom elfojtásában, valamint az azt követő megtorlásban. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából az LMP sokadik alkalommal terjesztette az országgyűlés elé, hogy az állam hozza nyilvánnoságra a kommunista ügynökaktákat.

hvg.hu Kult

Bereményi: Az antikommunizmus összehoz, de csak egy darab időre

A politikai erők állandóan változtatják a véleményüket, nem is érdemes követni – állítja Bereményi Géza, aki szerint a kommunizmus legfőbb bűnei közé tartozik, hogy az önmagánál is butább ideológiát kitermelte: az antikommunizmust. Úgy véli, kifejezetten ártalmas a Cseh Tamásról elnevezett program. Mint mondja, „akkor még” jó színésznek gondolta Eperjes Károlyt, amikor együtt dolgoztak.

1 2 3 4 5 6 7

A címlapról ajánljuk