Balkányi Nóra Kult

„Budapest volt az a hely, ahova el kellett látogatni”

Stefan Englert több mint három éve költözött Budapestre Németországból, hogy a világ legjobbjai között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója legyen. A filozófusként végzett, fiatalon a punkhoz is közel álló Englertet kérdeztük sikerről, Fischer Iván zeneigazgató szerepéről, rendszerváltásról, és arról, miért foglalkozik egy nagyjátékos komolyzenei szereplő szociális problémákkal.

hvg.hu Kult

Különleges Boulez-koncert a Zeneakadémián

Magyarországon kevéssé ismert, noha a 20. század végének legjelentősebb zeneszerzője és karmestere. A Zeneakadémián március 25-én talán jobban megismerhetjük Pierre Boulez művészetét.

Sághy Erna Kult

Design-Oscart nyert a Zeneakadémia

A világ nagy koncertközpontjai között zajló versenyben jó nyitánnyal pozicionálta magát Budapest legpatinásabb zenei intézménye. Október 24-én Berlinben veheti át a Red Dot díjat a Zeneakadémia arculatát tervező csapat.

MTI Kult

Indul a komolyzenei "Megasztár" a köztévén

Virtuózok címmel pénteken este indul az M1-en a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora, amelyre csaknem kétezer ifjú muzsikus és énekes jelentkezett az egész országból.

Filákovity Radojka Kult

A komolyzene igenis menő

Végig telt házzal dübörgött Magyarország európai viszonylatban is kiemelkedő kamarazenei fesztiválja. Az ötödik Kaposfesten minden eddiginél több, csaknem kilencven világhírű művész lépett fel, akik naponta kétszer, több órányi fergeteges játékkal ajándékozták meg a közönséget egy héten keresztül.

hvg.hu Kult

Megint lesz "Ki nyer ma?"

„Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben. Aki kérdez: Czigány György. Aki válaszol: ...” – évtizedekig volt hallható dél körül a Kossuth Rádióban a legnépszerűbb komolyzenei kvízműsor. Az Astoria 100. születésnapja alkalmából április 25-én újraéled.

Trubek Zsuzsa Plázs

El se hinnénk, hova járnak éjjelente a fiatalok

Van arra mód, hogy a fiatalok, akik nem szeretnek semmi olyat, amit az előző generációk, tömegesen menjenek el a különböző komolyzenei eseményekre? Az elmúlt időben egyre több társulat, intézmény próbálja becsalogatni őket az előadásaikra, ehhez azonban némi „trükkre” van szükség.

MTI Kult

Egymilliárdot ad a kormány komolyzenei koncertekre

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiemelt kategóriájú koncertjeinek szervezésére, a Concerto Akadémia Nonprofit Kft. programjaira és a magyar komolyzenei koncepció előkészítésére csoportosított át a kormány egymilliárd forintot.

MTI Kult

Eötvös Péter zeneszerzővel készített interjút a Le Monde

Eötvös Péter magyar zeneszerzővel, karmesterrel közölt interjút a Le Monde című francia napilap szerda délután megjelent számában abból az alkalomból, hogy "korunk egy legjelentősebb zeneszerzője" a március 14. és április 13. között zajló Monte Carlo-i, Művészetek tavasza elnevezésű fesztivál egyik legfőbb vendége.

Baróti Éva Kult

„A világ egy magyar szerzőt lát bennem” – interjú Eötvös Péterrel

Bár fontosnak tartja, hogy a helyi kultúrákat védjük és támogassuk, de úgy véli, létezik egy "nagyobb kulturális kör" is. Újragondolta Az ördög tragédiája című operáját, az így született Paradise Reloaded (Lilith) című darabot nemrég Bécs után a MÜPA-ban mutatták be. A világhírű, 10 éve újra Magyarországon élő Eötvös Péter zeneszerzővel beszélgettünk az első emberpár mellett feltűnt másik nőről, a határok szűkítéséről, az "itthon" érzésről.

hvg.hu Kult

Index: Komolyzenei szuperközpontot tervez a kormány

Az Index értesülése szerint közös ernyőszervezet alá szervezné a kormány a hazai komolyzenei előadó-művészet legfontosabb intézményeit. Az előterjesztést Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Batta András jegyzi.

MTI Kult

Kocsis Zoltán: "sikerült valamelyest fékeznem a tempót"

Nehéz és kockázatos szívműtéte után 2012 decemberében tért vissza az aktív munkához Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója azóta külföldön és vidéken is koncertkörúton járt, az MTI-nek adott interjújában pedig több szempontból is jelentősnek nevezte az elmúlt egy évet.

MTI Kult

Nem kíváncsi a komolyzenére a csehek fele

A csehek körülbelül fele soha életében nem járt komolyzenei koncerten – ez derült ki a Stem/Mark prágai ügynökség országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra. Ugyanakkor érdekes, hogy a komolyzenei koncertek látogatását a megkérdezettek több mint kétharmada a kultúrember egyik fontos jellemzőjének minősítette.

MTI Kult

Milliárdos támogatás jut a budapesti zenekaroknak

A kormány döntésének értelmében csaknem 1,4 milliárd forintot csoportosított át a szaktárca budapesti zenekarok támogatására - jelentette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön Budapesten.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk