A Gozsdu úttörői: egy etológus, egy kosaras és egy igazi vendéglős

A Gozsdu úttörői: egy etológus, egy kosaras és egy igazi vendéglős

Emlékeznek még, milyen volt a Gozsdu-udvar közvetlenül a rács és a lakat leverése után? Álmodtak volna oda underground művészeti központot kocsmával egybekötve? Szerencsére voltak, akik igen, a romok között nyitott a Telep, a hely, amely kétszer született meg és mindkétszer pillanatok alatt hihetetlenül népszerű lett. Mindkétszer minimálpénzből, mindkétszer csak saját munkát tettek bele az úttörők, akik egyike jó ideig illegalitásban működött. Annyira bejött, hogy nyaranta Berlin is odaköltözik egy hétre. Persze már nem a Gozsdu-udvarba, hanem az egész városba.

Egy igazi meglepetés: ibolyás desszert húsvétra - recept

Egy igazi meglepetés: ibolyás desszert húsvétra - recept

A kis tavaszi virágnak semmi oka a szerénykedésre. Gyönyörű a színe, csábító az illata, és a konyhában is helye van. Nem csupán vázában. A világ első ibolyás szakácskönyve írójának ajánlásával ünnepi, húsvéti finomságot is készíthetünk belőle.

Hódolat a francia konyhának

Hódolat a francia konyhának

A Goût de / Good France program keretében március 19-én öt kontinens 1000 séfje, 1300 vendéglátóhelyen vacsoramenüvel tiszteleg a francia gasztronómiának. Magyarországon tíz étterem vesz részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett projektben.

hvg.hu

A szakács intim világa

A szakács intim világa

„Otthon, a konyhámban engedélyem van arra, hogy teljesen ellazuljak. Ez az a hely, ahol szórakoztatni tudok másokat, és magamat is, és ahol az ételt még jobban felfedezem” J.M.

hvg.hu

Horror a konyhán

Horror a konyhán

Igen, séf! Saccolni sem tudja a kedves vendég, hányszor hangzik el ez a mondat egy étterem konyháján naponta. Nem is tartozik rá, csak az, ami az asztalára kerül. S talán jobb is, ha nem tudja, mi történik a színfalak mögött.Legalábbis, ami a szakácstanulókat illeti.

T. K.

Magyar fine dining étterem a világ legjobbjai között

Magyar fine dining étterem a világ legjobbjai között

Idén negyedik alkalommal jelent meg a Night Fever kiadvány. A könyv a világ legjobb és legszebb bárjait, éttermeit és szállodáit mutatja be. Köztük először egy magyar: a budapesti ZONA.

hvg.hu

Béke a konyhában

Béke a konyhában

Az utóbbi évek egyik legnagyobb konyhai bestsellerét együtt jegyzi egy izraeli és egy palesztin szakács. Eddig nyolc nyelvre fordították le, az angol változata félmillió példányban kelt el az USA-ban és az Egyesült Királyságban.

T.S.

Válságellenes konyha hazaiból

Válságellenes konyha hazaiból

Vajon mi kerül az esztendő első elnöki fogadásain a moszkvai Kremlben az asztalra? Milyen a hatása a nemzetközi korlátozó intézkedéseknek Oroszország reprezentációjára? A kihívásra egyértelmű választ ad a Kreml főszakácsa, aki konyháját a hagyományos orosz ételekre alapozza.

T.S.

Búcsúzik a Fehér Ház séfje

Búcsúzik a Fehér Ház séfje

Élete legjobb állását hagyja el a fülig szerelmes szakács, aki az USA elnökének és családjának volt eddig a személyi séfje és táplálkozási tanácsadója. A sikeres főzőguru döntésének oka: feladta eddigi agglegénységét, s friss házasként feleségét követi New Yorkba.

T.S.

Ha igazán különlegeset akar, főzzön kávéval

Ha igazán különlegeset akar, főzzön kávéval

A kávé különleges összetevő. Már kis mennyiség is elegendő belőle ahhoz, hogy az édes, vagy sós ételeket új aromákkal gazdagítsa. A kávéval készült desszertek klasszikusnak számítanak szerte a világon, azonban akadnak más, kiegyensúlyozott, harmonikus, új, meglepő párosítások is.

Sosem aludt nyugodtan – lemondott a Michelin-csillagról

Sosem aludt nyugodtan – lemondott a Michelin-csillagról

„A probléma nem az étteremkalauzzal van, hanem azzal a világgal, amelyet maga körül generál. Az ostobaság vele együtt jön be az ajtón”- nyilatkozta Julio Biosca a minap az El País-nak.

Hirdetés

Európa díjas a Kistücsök és Konyári

Európa díjas a Kistücsök és Konyári

Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége november 8-án Liége-ben tartotta XII. kongresszusát, ahol 9 kategóriában osztották ki az idei Európa díjakat. A díjazottak közé került a balatonszemesi Kistücsök étterem és a balatonlellei Konyári családi pincészet.

hvg.hu

„Vért fogunk izzadni a sikerért” – interjú a magyar Bocuse d’Or csapattal

„Vért fogunk izzadni a sikerért” – interjú a magyar Bocuse d’Or csapattal

Bemutatkozott a magyar csapat a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or nemzetközi sajtóeseményén a múlt héten Párizsban. Molnár Gáborral, Pohner Ádámmal, Vomberg Frigyessel és Hamvas Zoltánnal beszélgettünk a helyszínen a versenyről, a felkészülésről, a csicsókáról és a cékla variációkról.

Közel a tűzhöz

Közel a tűzhöz

Trendek jönnek-mennek, gyengülnek, erősődnek. Még be sem fejeződik egy év, de már tudni illik, mihez tartsuk magunkat a következőben, legalábbis az asztalnál, a konyhában.

hvg.hu
Hirdetés

Hírességek kötényben

Hírességek kötényben

Kötényhúzás, tésztagyúrás, töltés, pörgetés, kóstolás és sütés – alkalmi szakácsként mutatkozott be Benedek Tibor és Epres Panni. A házaspár egy originális olasz fogást készített.

hvg.hu

„Nem erőltetem a molekuláris gasztronómiát” - interjú Lőrincz György séffel

„Nem erőltetem a molekuláris gasztronómiát” - interjú Lőrincz György séffel

Ausztriából jött haza, hogy újra megnyithasson a Babel étterem, azt vallja, hogy mindig legyen a tányérban valami, ami játékos és figyelemfelkeltő. Konyhája maszkulin, francia és magyar alapokon nyugszik, gyűjti a régi szakácskönyveket, hisz a hagyományokban. Lőrincz Györggyel, a Babel étterem séfjével Tokajban, a Dobogó Pincészetnél tett látogatásunkkor beszélgettünk, ahol vendégséfként Zwack Izabella boraihoz készített családias, rusztikus ebédet a vendégeknek. Egy receptet is megosztott velünk.

Mit evett II. János Pál és mi Ferenc pápa kedvence?

David Geisser, a svájci gárdisták szakácsa receptkönyvet írt a pápák kedvenc éleleiből. Az egyelőre csak németül kiadott könyv a receptek mellett a Vatikán és az utóbbi évtizedekben egymást követő pápák hétköznapi életébe is betekintést nyújt.

MTI

Szakácssapkákban mért siker - Gault& Millau Magyarország

Szakácssapkákban mért siker - Gault& Millau Magyarország

Egy kötetben 348 étterem, 561 szálloda, 153 borászat, 451 bor. Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2015 kalauz. Böngészni, kóstolni, tapasztalni bőven van mit egy évre. De nézzük, kik a legjobbak a G&M szigorú ítészei szerint a vendéglátásban.

hvg.hu

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú

Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.

10+ 2 tipp: a legjobb zsidó ételek Budapesten

10+ 2 tipp: a legjobb zsidó ételek Budapesten

Sólet, maceszgombócos húsleves, flódni - ezt a három ételt valószínűleg az is ismeri, akinek fogalma sincs arról, mi a zsidó konyha. Gasztronautáknak pedig olyan hívószavak, amelyek nyomán bármikor a nyakukba veszik a várost.

hvg.hu
Hirdetés
12314

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X