Mizsur András Itthon

Megöli-e a bosszantó kártevőket a farkasordító hideg?

Azt hihetnénk, hogy az évek óta nem látott zord téli időjárás a kártevőket is megviseli, de sajnos a patkányok és a poloskák simán átvészelik majd az extrém időjárást. Nem úgy a darazsak és a kullancsok.

hvg.hu Itthon

Nem lesz kullancsirtás

Akármennyi kullancs is van, egyelőre senki se reménykedjen az irtásban, ennek oka látszólag egyértelmű, jelenleg nincs erre hatásos szer. Marad tehát az egyéni védekezés: kullancsriasztó, hosszú nadrág, sapka, sál, kesztyű.

hvg.hu Élet+Stílus

Pici, csúnya és nem mindig ártalmatlan – Hogyan védekezzünk a kullancs ellen?

A kullancsokkal kapcsolatos egyik legelterjedtebb tévhit, hogy csak a hegyekben vagy a sűrű erdőben csíphetik meg az embert. Nem kell vidékre mennünk, a városokban is esély van arra, hogy kullancs fúródik a bőrünkbe. Az sem túl közismert tény, hogy nincs védőoltás a kullancs által terjesztett Lyme-kór ellen, amit nem szabad elbagatellizálni, mert a betegség súlyos tünetek együttesét okozhatja.

MTI Itthon

Figyelmeztetést adott ki az ÁNTSZ a kullancsok miatt

Megelőzhető a kullancscsípés okozta Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás, ha az emberek a túrák, séták előtt és után is figyelnek a veszélyekre, illetve tünetekre - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

hvg.hu Plázs

Kullancs a gyerekben? – 7 aranyszabály kullancscsípés esetén

Míg 2005-ben a vizsgált kullancsok csupán 17,3 százaléka volt fertőző, ez az arány 2012-re ijesztő mértéket öltött, már 30-50 százalékos fertőzöttséget állapítottak meg a hazai szakemberek. A kullancsok fokozott számban támadnak idén is – nem volt ugyanis fagyos, hideg tél, amely kiirthatta volna őket. Most a nagy tábor-, strand- és kirándulószezon közepén különösen érdemes odafigyelni a gyerekekre és a kullancscsípésekre. Már az egészen kicsiket is megtámadhatja a kullancs, akár a babakocsiban ülve is. Mit tegyünk, ha kullancsot találtunk a gyerekben?

hvg.hu Plázs

Vigyázat: támad a tigriskullancs

Kezdődik a kirándulószezon, a kullancsok pedig tárt csápokkal várják a kicsiket, a nagyokat és a kutyákat, hogy jól lakjanak belőlük. A magyarok pedig sokszor még akkor sem foglalkoznak a rovar okozta veszélyekkel, amikor nyilvánvaló a fertőzés. Feltűnt egy új faj is, aminek – mintázata alapján – egy magyar orvos adott művésznevet: ez a tigriskullancs.

hvg.hu Plázs

Lyme-kóros sünkullancsokra bukkantak a Margitszigeten

A Margitszigeten élő sünöket vizsgálta egy kutatócsoport, amelynek tagjai szerint rengeteg kullancs van az állatokon – egy részük pedig Lyme-kórral fertőzött. Földvári Gábor, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának parazitológusa viszont az InfoRádiónak azt mondta, az embereknek nem kell félniük a fertőzés miatt, viszont a kutyáknál érdemes riasztószereket használni.

hvg.hu Itthon

Leribancozták a rendelőben a segítségért rohanó anyát

Kidobtak egy miskolci rendelőintézetből egy családot, amikor a gyerekbe került kullancs miatt tőlük kértek segítséget. A biztonsági őr állítólag még mindennek el is hordta az anyát és egy másik nőt. A kórház lépett, kivizsgálják az ügyet.

hvg.hu Itthon

Szúnyoginvázióra kell készülni

A csapadékos tavaszi időjárás miatt már most nagyon sok a kullancs és a szúnyog, ráadásul a vérszívók egy része betegségeket terjeszt – hangzott el az InfoRádió műsorában.

hvg.hu Plázs

Rejtélyes új betegséget terjesztenek a kullancsok

Az Egyesült Államok észak-keleti régióiban legalább 24 személyt betegített meg egy új betegség, melynek még neve sincsen - közölte a Medical Online egészségügyi szakportál. A fertőzésről egyelőre annyi bizonyosat lehet tudni, hogy a kullancsok közvetítésével terjed.

hvg.hu Plázs

ÁNTSZ: veszélyesek lehetnek a kullancsriasztó karkötők

Nem igazolt a hatékonysága azoknak a műanyag-, textil- vagy szilikonkarkötőknek, amelyeket a kullancsok és szúnyogok elriasztására árusítanak - közölte az ÁNTSZ, amely szerint a természetes hatóanyagúnak mondott karkötők akár allergiás bőrtüneteket is kiválthatnak.

MTI Plázs

Virgonckodnak a kullancsok

A március végétől június elejéig tartó időszakban a legaktívabbak a kullancsok. Az elmúlt időszak enyhe időjárásának köszönhetően elkezdődött a tavaszi kullancsszezon - mondta Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) biológusa szerdán.

1 2

A címlapról ajánljuk