MTI Itthon

Balog elmondta, mi értelme van az MMA-nak

A globális kultúra nem létezhet a nemzeti kultúrák nélkül - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden, a magyar kultúra napján a Magyar Művészeti Akadémia ünnepi estjén az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Balog Zoltán szerint magyar kultúra csak akkor létezhet, ha újra megtaláljuk közös értékeinket.

MTI Kult

Ma van a magyar kultúra napja

Az ország számos településén tartanak megemlékezéseket, adnak át díjakat, rendeznek koncerteket, irodalmi esteket és színházi előadásokat a magyar kultúra napján.

Kósa András Itthon

A felelősséget úgyis a politikus viseli

Végül úgyis a fenntartó akarata érvényesül, így nincs sok értelme megpályáztatni egyetlen kulturális intézmény vezetői posztját sem – mondta a hvg.hu-nak Csomós Miklós. Budapest oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettesét az iskolai államosítás tapasztalatairól is kérdeztük, valamint arról, hogy éli meg, hogy ez a négy év jelentős kulturális beruházás nélkül telik el.

MTI Kult

Cser-Palkovics: a kormány egy rosszul működő rendszert reformál meg

A Fidesz szerint az MSZP-t az bántja, hogy a kormány veszi a bátorságot és egy évtizedek óta rosszul működő rendszer megreformálásába kezd - fogalmazott Cser-Palkovics András, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke az MTI-vel annak kapcsán, hogy az ellenzéki párt közölte: kiállnak a kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatása mellett.

MTI Kult

L. Simon több pénz ígér a kultúrára idén

Bizonyos területek tavaly kikerültek a kulturális államtitkárság felügyelete alól, de a kormányzaton belül nőtt az ágazat súlya, és 2013-ban a kultúrára szánt állami ráfordítás is magasabb lesz - mondta el az MTI-nek a kultúráért felelős államtitkár.

nyüzsi Nyüzsi

A Vidnyánszky híres nyája

A tél meghozta végül a kultúrharcot is, és pár röpke hét alatt az is kiderült, hogy ebben a háborúban ki nyerhet, és ki az, aki biztosan veszít.

MTI Kult

Káel Csaba: Kultúra nélkül nincs diplomácia

Jó lenne végre felfedezni, hogy nemzetközi szinten milyen erő van a kultúrában, a hozzá kapcsolódó turizmusban, és az is tény, hogy kultúra nélkül nehézkes a diplomácia - vélekedett a Művészetek Palotáját (Müpa) másfél éve vezető Káel Csaba, aki az MTI-nek adott év végi beszámolóban azt is hangsúlyozta, hogy különböző produkciókkal, kezdeményezésekkel nyitnak jövőre a fiatalok felé.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Búcsú Hemző Károlytól - Nagyítás-fotógaléria

Nyolcvanöt éves korában november 5-én elhunyt Hemző Károly fotográfus, Érdemes és Kiváló művész, Táncsics Mihály- és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje. A magyar fotográfia mestereként az elmúlt hat évtized alatt a fotó számos műfajában alkotott maradandó műveket.

MTI Itthon

"Lelki, szellemi szétesésnek vagyunk tanúi"

Balog Zoltán a Harkányi Szabadegyetemen tartott kerekasztal-beszélgetésen azt mondta: a kormánynak a gazdasági és ideológiai küzdelmekben elért esetleges győzelmei akkor tekinthetők majd igazi sikernek, ha az emberek képesek lesznek azokat a közös teljesítményüknek tekinteni. Koltay Gábor filmrendező szerint lazulnak a nemzetet összetartó kapcsok, "lelki, szellemi szétesésnek vagyunk tanúi".

HVG Kult

L.Simon: "általában szakmai szempontok alapján dönt a miniszter úr"

"Egy sor olyan dolgot is támogatnunk kell, ami nekem esetleg nem tetszik" – mondja a kultúrafinanszírozásról a HVG-ben e héten megjelenő interjúban L. Simon László kulturális államtitkár, hiszen, mint mondja "nem létezik olyan döntés, mely ne tartalmazna szubjektív érzelmeket, de általában szakmai szempontok alapján dönt a miniszter úr".

hvg.hu Ingatlan

Pecsa: Innen szép nyerni

Az első év után annak ellenére pozitív jövőt lát a Petőfi Csarnok új üzemeltetője, hogy nem a nulláról, hanem annál mélyebbről kellett kezdeni a szórakoztató központ újbóli "felépítését". A legoptimistább forgatókönyv szerint is 6-7 év kell ahhoz, hogy nyereséggel működjön a kultikus művelődési ház.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

A zene világnapja - Nagyítás-fotógaléria

1975-től kezdve ünnepeljük a napot, mikor megemlékezünk a zeneművészet legnagyobb alakjairól: október elsejét Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Tanácsa nyilvánította a Zene Világnapjává, melyet azóta minden évben megtartanak. ''Azt mondanám, hogy az adott időben az egész világon legyen pár percnyi csend, mert ez nagyon fontos a zene élvezéséhez...'' (Yehudi Menuhin). Képes összeállításunk a zenéről.

1
4 5 6 7 8
22

A címlapról ajánljuk