M. László Ferenc Itthon

"Pofátlanság, hogy az utódaik kezét megkötnék" - Bajnaiék kétharmados tervei

Mit tervez az „egypárti” alaptörvénnyel Bajnai Gordon kormányzásra készülő, MSZP-vel egyezkedő mozgalma? Neki mernek-e menni a kétharmaddal megválasztott személyeknek, mi lesz a legfőbb ügyésszel, vállalják-e a konfliktusokat az Alkotmánybírósággal, megszüntetik-e a Médiatanácsot, tervezik-e az ingatlanadó bevezetését? Interjú az Együtt 2014 alkotmánytervezetét kidolgozó Tordai Csabával, aki állítja, legfeljebb magától plagizálhatott a javaslat összeállításakor.

hvg.hu Itthon

Polt: a Mol főnökét nemzetbiztonsági okból nem adták ki

Sokszor a sajtóból értesül arról a Legfőbb Ügyészség, hogy valaki egy nagy horderejű ügyben feljelentést kíván tenni, ám feljelentés gyakran késik vagy elmarad - mondta a legfőbb ügyész a Népszabadságnak arról beszélve, hogy tisztán büntetőjogi eszközökkel nem lehet eredményesen harcolni a korrupció ellen.

MTI Itthon

Kibelezés, kényszervallatás, ügyészség - Polt Péter válaszolt

A legfőbb ügyészt a parlamentben egy szocialista képviselő kérdezte azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a központi főügyészség elutasított egy panaszt. A főügyész-helyettes állítólag úgy indokolt: "a gyanúsított kibelezéssel történő fenyegetése a kényszervallatásnak még a gyanúját sem veti fel". Polt Péter szerint panaszos ellen már vádat emeltek, és a központi főügyészségen színvonalas munka folyik.

hvg.hu Itthon

Újabb módosításokat vár Orbántól a Velencei Bizottság

A médiatörvény után az ügyészségről, a választásokról, az alkotmánybíróságról és a nemzetiségekről is számos kritikus megjegyzést tett szakvéleményében a Velencei Bizottság – derült ki a szerkesztőségünk birtokába jutott jelentéstervezetekből. A testület állásfoglalásait várhatóan az Európai Bizottság is figyelembe veszi majd Magyarországgal szemben.

hvg.hu Gazdaság

Az ügyészséghez és a PSZÁF-hoz fordul az LMP a bankok miatt

Az LMP a szegedi táblabíróság ítéletével kapcsolatban felkéri a legfőbb ügyészt, hogy kezdeményezzen jogegységi döntést a Kúriánál a devizahitelezéssel kapcsolatos banki gyakorlatok miatt. A párt emellett állásfoglalást kér a PSZÁF elnökétől a devizaárfolyamok banki elszámolásának gyakorlatáról.

MTI Gazdaság

Polt vizsgálhatja a cukorgyárak eladását

Az Országgyűlés hétfőn úgy döntött, felkéri Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg, történt-e bűncselekmény a cukorgyárak privatizációjakor, valamint az európai uniós cukorreform hazai végrehajtásával összefüggésben.

MTI Világ

Orosz legfőbb ügyész: külföldről pénzelik az ellenzéki tüntetőket

A parlamenti választások eredményével elégedetlenek tüntetéseit főként külföldről finanszírozzák - állította az orosz legfőbb ügyész a Rosszijszakaja Gazeta című lap csütörtöki számában megjelent interjúban Jurij Csajka megengedhetetlennek tartja, hogy "egyesek eszközként használják az embereket közel sem tiszta politikai céljaik érdekében. Hiszen ezek a pénzek gyakran Oroszországon kívüli olyan forrásokból származnak". Minden állampolgárnak joga van kifejteni álláspontját, de ezt szigorúan törvényes keretek között kell megtennie – tette hozzá.

hvg.hu Itthon

A kormánytól és a bíráktól is elszakad a nagy hatalmú ügyészség

Egy szintre kerülhet a vádhatóság a bírósággal, ha az országgyűlési képviselők elfogadják az ügyészségi törvény jelenlegi tervezetét. A legfőbb ügyész döntheti majd el, hogy a kiemelt ügyekben melyik bíróság előtt emeljenek vádat. Az ügyészek anyagilag is jobb helyzetbe kerülhetnek azzal, hogy fizetésük magasabb lehet, mint a bíráké.

MTI Itthon

Bővülhet a legfőbb ügyész hatásköre

A jövőben megszűnhetnek katonai ügyészségek, bővülhet a legfőbb ügyész hatásköre és a bírók fizetéséhez igazítanák az ügyészi illetményrendszert - olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által elkészített, az ügyészséget érintő törvénytervezetben.

MTI Itthon

Sukoró-ügy: Orbánt és Martonyit nem akarják kihallgatni

Az ügyészség nem tervezi Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter tanúkihallgatását a Sukoró-ügyben – egyebek mellett ezt válaszolta a szocialista Molnár Csaba írásbeli kérdésére legfőbb ügyész. Polt Péter hangsúlyozta, hogy ennek törvényi akadálya és nem politikai oka van.

MTI Itthon

Gyurcsány: kösse fel a gatyáját Polt Péter!

Gyurcsány Ferenc szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség álláspontját, hogy a sukorói kaszinóberuházás ügyében az értékesítés módjának meghatározásával túllépte hatáskörét. A volt miniszterelnök állítja: nem határozott a telekcseréről.

MTI Itthon

Zagyva szigetes akciója: a legfőbb ügyészen a sor

Megérkeztek az ügyészségre a rendőrség nyomozati anyagai Zagyva György Gyula ügyében, aki a Sziget Fesztivál bejáratánál követett el a gyanú szerint rendzavarást. A legfőbb ügyész dönt arról, hogy kezdeményezi-e az Országgyűlés elnökénél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

MTI Világ

Bűnügyekkel hozták kapcsolatba az orosz legfőbb ügyész fiát

Napok óta a moszkvai lapok címoldalán szerepel Artyom Csajkának - Jurij Csajka orosz legfőbb ügyész fiának - a neve két jelentős bűnüggyel kapcsolatban is, s most tanúként be is idézték a hatóságok a magas rangú tisztségviselő fiát. A kommentárok szerint ennek egyik oka lehet, hogy megkezdődött a harc a legfőbb ügyész posztjáért.

hvg.hu Napi merítés

Polt Péter kinevezésének rendkívül rossz üzenete van

Az Országgyűlés december 7-én legfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert. Újra. A posztot egyszer már hat éven keresztül betöltő jogász mostantól immár kilenc évig felel a büntetőügyek vádhatósági képviseletéért. Polt Péter kinevezésének rossz üzenete van - olvasható a Mandiner blogon.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk