Dercsényi Dávid Itthon

L. Simon csak bűnbak vagy tényleg hibázott?

A valódi okot csak találgatni lehet L. Simon László tegnap bejelentett, gyors leváltása mögött, ám megpróbáltuk megnézni, a hivatalosan megjelölt kifogások valósak vagy mondvacsináltak. Elképzelhető, hogy a kormány felé túl szervilis örökségügyi államtitkárt a teljesíthetetlen határidők buktatták meg.

Unyatyinszki György Itthon

A sok bába közt lerohadt a kastély

Miközben a kormány a Várkert Bazárra és néhány egyéb kiemelt műemlékvédelmi nagyberuházásra koncentrálja a forrásokat, a műemlékvédelmi vagyon jelentős része katasztrofális állapotban van, állítják szakmabeliek. Az, hogy mennyire, sokak szerint jól mutatja a Vértesben lévő várgesztesi vár esete, melyet 2013 márciusában nyilvánítottak életveszélyessé. Az illetékes önkormányzat, majd az állam éveken át tolta a felújítást, míg a korábban turisták tízezrei által látogatott vár fogadóképtelenné vált.

hvg.hu Ingatlan

Bírságolt a műemlékvédelem a szegedi kályha-ügyben

Vissza kell építenie egy elbontott cserépkályhát és 375 ezer forint bírságot kell fizetni Szegeden azoknak, akik jogerős engedély nélkül kezdték szétverni a belvárosi Popper-házat – írja a Délmagyarország. A Széchenyi téren álló műemlék házban csak nagyon szigorú tervek illetve engedélyek alapján lehetett volna átalakítást végezni. Az önkormányzat fellebbez, mert keveslik a bírságot.

MTI Kult

Lassan leomlik a hegy az Akropolisz alól

Megerősítési munkálatokat kell végezni az athéni Akropolisz sziklafalán, hogy megakadályozzák a kőomlást és stabilizálják a domboldal egy szakaszát – állapították meg az ANA görög hírügynökség által szerdán idézett szakértők.

Kovács Áron Itthon

Akár kergetőzhetnek is a képviselők a felújított patkóban

Bemutatták az Országgyűlés megújult üléstermét, amelyben a parlament lecsökkent létszámához igazodva kevesebb ülőhely, de több mozgástér várja a képviselőket. A három hónapig tartó munka során az eredeti, 1902-es tervek alapján dolgoztak az asztalosok, akik olyan részletekre is figyeltek, amiket a hétköznapokon csak kevesen fognak látni. Visszakerült az ülésterembe az eredeti elnöki szék is, aminek van egy érdekes kényelmi funkciója is, de a konnektorprobléma nem oldódik meg.

hvg.hu Plázs

Brutális módszerrel védik a templomokat Burmában

A burmai demokratikus kormányzat a leváltott katonai vezetés határozatait visszavonva leállította az országban zajló szállodaépítkezéseket. A hotelstoppal hivatalosan a világörökség részét képező templomokat szeretnék megóvni.

MTI Világ

Magyar műemlékvédőnek állítanak emléket Firenzében

Zádor Mihálynak állítottak emléket Firenzében: a magyar és a nemzetközi műemlékvédelem kiemelkedő képviselőjéről nevezték el a Coppini-palotában szerdán megnyitott nemzetközi tanulmányi központ egyik termét.

Ingatlan

Így rohad szét a dél-pesti felhőkarcolók terve

Valaha Európa vezető városfejlesztési projektjei között emlegették, de semmi sem valósult meg belőle, sőt a meglévő, egykor a nemzetközi csúcstechnológiát képviselő jelenleg védett épületeinek pusztulása lassan visszafordíthatatlanná válik – így áll most a 2003-as Duna City terve.

hvg.hu Ingatlan

A végső pusztulás küszöbén egy újabb építészeti kincs

Nagyon úgy fest, az enyészeté lesz Buda egyik legszebb szolgálati épülete a Zugligetben. Az egykori villamosvégállomás háza már nagyon rossz állapotban van és megmentőnek egyelőre se híre, se hamva. Az épület műemléki védettséget élvez, de ennek jelét felfedezni sem lehet rajta. Az ablakok és ajtók be vannak falazva, minden mállik szét és a budai hegyek erdeje szép lassan körbenövi az egykori alpesi stílusban épült házat.

MTI Itthon

A határon túli épített örökséget védené a kormány

A magyar kormány olyan alap létrehozását tervezi, amely több tárca anyagi hozzájárulásával a határon túli magyar műemlékek megóvásához nyújt majd segítséget - mondta el az MTI-nek a dél-erdélyi látogatáson tartózkodó Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár.

1 2

A címlapról ajánljuk