hvg.hu Tech

Ráküldtek egy magyar céget a Seuso-kincsre: 3D-szkennelés után beteszik a kiterjesztett valóságba

A Magyarországra visszakerülő és jelenleg egy vándorkiállításon az országot járó Seuso-kincs minden ma ismert darabját digitális technológiával mérte fel a magyar Mensor 3D. A digitalizáció lehetővé teszi, hogy a leletegyüttes darabjait a kiterjesztett valóság segítségével, akár egy okostelefon kijelzőjén keresztül is bárki, testközelből megtekinthesse.

MTI Kult

Elveszettnek hitték, most helyükre kerültek a háborúban eltűnt képek

Hetven évvel a második világháború befejezése után elveszettnek hitt műkincsek kerültek vissza hétfőn a kelet-németországi Dessauban található képtárba. A három festményt a Monuments Men Foundation jóvoltából láthatja viszont a szász-anhalti város. Az elveszettnek hitt képeket az amerikai alapítvány kutatta fel az Egyesült Államokban, majd megszervezte a műkincsek hivatalos átadását, ami hétfőn volt.

hvg.hu Kult

A Szépművészeti szerint nincs náluk lopott műtárgy

A Szépművészeti Múzeum szerint eddig sem az egyiptomi hivatalos szervek, sem szakemberek nem keresték meg őket azokkal a műtárgyakkal kapcsolatban, melyeket Egyiptom szerint gízai ásatásokról loptak el, a kérdéses műkincsek eredete pedig tisztázott és ismerik az eredeti tulajdonos nevét is.

hvg.hu Gazdaság

Matolcsyék 30 milliárdért vennének magyar műkincseket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő öt évben 100 millió eurót, azaz hozzávetőleg 30 milliárd forintot szán arra, hogy felkutassa és visszavásárolja a külföldi tulajdonba került magyar műkincseket. Egy tanácsadó testületet is létrehoznak, amely a műkincsek kiszemelésében segít – a testületben a jegybank munkatársai is helyet kapnak, de bárki javasolhat alkotásokat.

MTI Kult

Felkarolnák a Zsolnay-örökséget

A kutatások és azok publikációinak finanszírozása mellett a műtárgyvásárlás lenne a legfőbb feladata a Zsolnay-társaságnak, amelynek megalapítására Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezetője tett javaslatot a napokban Pécsett a városi önkormányzat vezetőinek. Páva Zsolt polgármester szerint a város örül a kezdeményezésnek.

MTI Kult

Így kérhetőek vissza műtárgyak az államtól

Megjelent a vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló kormányrendelet. Ez olyan műtárgyakat érint, amelyek a második világháború után tisztázatlan körülmények között kerültek a közgyűjteményekbe.

Kovács Áron Itthon

Miniszteri parancsra kezdődhet a nagy műtárgyköltöztetés

Véget vet a Fidesz a muzeológusok akadékoskodásának, egy friss törvényjavaslat alapján a jövőben miniszteri utasításra lehet majd leakasztani a falról egy műtárgyat, és átvinni oda, ahol a kormány szerint jobb helyen van. A közvetlen előzmény, hogy az Esterházy-kastélyért felelős kormánybiztos bepanaszolta a szerinte ellenálló múzeumokat, de a módosításnak különös jelentősége lehet, ha megépül az új múzeumi negyed, és megkezdődik minden idők legnagyobb műtárgyköltöztetése.

MTI Kult

Jegyzéket készítenek Lázárék a nem állami tulajdonban lévő műtárgyakról

Jegyzéket készít a Miniszterelnökség a magyar múzeumokban vitathatatlanul nem állami tulajdonban lévő műtárgyakról, hogy azokat visszaszolgáltassa a jogos tulajdonosoknak - jelentette be Lázár János kedden Keszthelyen, amikor a Sigray-család örököseinek átadott 86, eddig múzeumi letétben őrzött műtárgyat.

1 2

A címlapról ajánljuk