Molnár Csaba Gazdaság

Maradt a kaptafánál, most a multik is irigyelhetik a kis magyar céget

Egy mostanra itthon szinte teljesen kihalt iparágban vett repülőrajtot egy tavaly ilyenkor éppen csak megalakult tiszaföldvári manufaktúra. Ráadásul olyan, világcégektől hemzsegő piacon próbálkozik, ahol nem hogy fehér foltok, de még gombostűhegynyi szabad placcok sem nagyon mutatkoznak.

Szabó M. István Gazdaság

Sűrű mézért házhoz kell menni

Disznózsírnak látszik, de aki megkóstolta a repcemézet, azt levette a lábáról. Az akácméz egyeduralmát bodzával és galagonyával is csipkedik, és ez is egyik oka, hogy már nem a náthaszezon a jó mézek csúcsidőszaka.

HVG Extra Business Business magazin

„Aki jó kávét akar, az jöjjön ide kóstolni"

Az utóbbi évek kávémanufaktúra-forradalma lecsengőben van: a mainstream fogyasztó lassan, de biztosan halad George Clooney nyomában a kapszulás kávék felé. Ennek ellenére jó néhány kézműves pörkölő talált megfelelő üzleti modellt ahhoz, hogy kiemelkedő minőségű kávéival helytálljon a piacon.

Szabó M. István Vállalat + Vezető

Jönnek a kapszulák, az utolsó esélyre játszanak az igazi kávék

Mámorító a frissen és jól pörkölt kávé illata. Az már kevésbé – mondják a szakavatottak –, hogy az utóbbi évek kézműves vállalkozásai számára nem vezet olyan egyenes út a sikerhez, mint azt elsőre sokan gondolnák. Eleve nehéz piac ez, ráadásul még George Clooney is megjött a kapszulás kávéval.

hvg.hu Vállalkozás

Beadja a kulcsot a csodabringákat reszelő magyar vállalkozás?

Bezárja a boltot az ország egyik különleges kerékpár-manufaktúrája, a Merényi Bicycles? Az Indexen Napirajz címen saját rovatot rajzoló grafikus, Merényi Dániel állítólag felhagy a bicajgyártással. A Facebookon legalábbis közzétették, hogy nem fogadnak el új megrendelést.

Bogár Zsolt Vállalkozás

A Prezi prototípusával kezdte, most egy cukorkaboltja van

Állított ki a Velencei Biennálén, részt vett a skót parlament tervezésében, dolgozott a Prezi prototípusán, jelenleg kézműves édességkészítőként éppúgy bemutatkozhatna, mint építészként vagy lakatosként. Üzlettársaival nemrég megnyitott egy kézművesédesség-boltot, amelyben a berendezéstől a konyhai eszközökig szinte minden saját tervezésű és gyártású. Nagy Péter Sándor nagyjából tíz évnyivel többet csinált eddig, és tíz évvel kevesebbnek néz ki, mint amennyi a valós kora. Lehet, hogy mindez azért van, mert közel másfél évtizede Barcelonában él.

hvg.hu Gasztro

Budai Sajtmustra és Sajtverseny

Még az is lehet, hogy június utolsó hétvégéjén tényleg sajtból lesz a hold a budai Millenáris felett. A Gastropiknik & Nightmarket rendezvénysorozat keretében a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhe a terepen.

hvg.hu Vállalkozás

Kiszállna a Közgép a Zsolnayból

Egy forintért adná el Pécs városának a porcelánmanufaktúrában birtokolt részesedését a Közgép Zrt. A porcelánpiac zsugorodásával és az elmaradt pályázati pénzek mellett durva politikai és médiatámadásokkal indokolja döntését az építőipari vállalat.

life-style.hu Shake

Így készül egy igazi Gucci cipő – nagy fotók

Olaszországban még mindig tudják, hogyan kell cipőt készíteni, a Gucci firenzei üzemében pedig azt is megengedték, hogy bepillantást nyerjünk a manufaktúra mestereinek munkájába. Nem mindennapi minőség testközelből.


A címlapról ajánljuk