HVG Világ

Földrajzinév-vita pattant ki a Mars körül

Mintha csak Liszt Ferenc helyett Ferihegyként emlegetné egy idegen a leszállás környékét. Így hánynak fittyet a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) névadási előjogaira a vörös bolygón augusztus 6-a óta kóborló Curiosity Mars-jármű földi irányítói.

MTI Shake

Kövek rongálták meg a marsjáró szélérzékelőjét

Megsérült a Curiosity marsjáró két szélérzékelő szenzorának egyike, ám a szakértők reményei szerint ez nem fogja akadályozni a vörös bolygó kutatási programjának méréseit. Az egytonnás jármű első kísérleti útját szerdára tervezi az amerikai űrkutatási hivatal.

MTI Tech

Átprogramozzák a Curiosity marsjáró "agyát"

A Curiosity (Kíváncsiság) új szoftverét aktiválják az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei, akik a marsjáró "agyát" átprogramozva képessé kívánják tenni a rovert a vörös bolygó felszínén való manőverezésre.

Hernádi Levente Nagyítás

Észbontó fotókat várhatunk a Curiosity kameráitól

Kedden küldte vissza az első színes felvételt a Mars felszínéről a Curiosity, amit a küldetés rajongói csalódásként éltek meg: az alacsony felbontású fotón alig kivehető valami a sárgás marsi tájból. A Gizmodo szerint ha a fotó a Földön készül, és kikerül az Instagram fotómegosztóra, még tízen sem lájkolták volna. Nem csak ennyire lesz képes azonban a jövőben a Curiosity. Ha a marsjáró beüzemeli a 17 kamerából álló rendszerét, lebilincselő képekre számíthatunk.

MTI/hvg.hu Nagyítás

Fotó: a Curiosity első képei a Mars felszínéről

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által közzétett tv-felvétel az első képről, amelyet a Curiosity, azaz Kíváncsiság nevű önjáró Mars-szonda készített saját árnyékáról, amint a marsi talajra vetül a sikeres landolás után.

MTI Világ

Megérkezett a Marsra a Curiosity

Sikeresen leszállt a Mars felszínére hétfőn a Curiosity marsjáró közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor – jelentette be az amerikai űrhivatal, a NASA.

MTI Shake

Jövő hétfőn landolhat a Marson a Curiosity

Közeledik célállomásához a NASA új marsjárója, a Curiosity, amely a tervek szerint 567 millió kilométeres útja végén augusztus 6-án, közép-európai idő szerint 7 óra 31 perckor landol a Marson.

MTI Világ

Lemarad a világ a Curiosity Marsra szállásáról

A NASA új marsjárója, a Curiosity (Kíváncsiság) a tervek szerint augusztus 6-án, közép-európai idő szerint reggel 7 óra 31 perckor száll le a vörös bolygón, ám a landolásról csak késve értesülhetnek a szakemberek, néhány napja ugyanis meghibásodott a Mars Odyssey amerikai űrszonda, amelynek élőben kellett volna "tudósítania" a manőverről.

MTI Tech

Szombaton startol az amerikai marsjáró

Szombaton, közép-európai idő szerint délután négy óra két perckor indul a vörös bolygóra a Curiosity (Kíváncsiság) nevű új amerikai marsjáró, amely a floridai Cape Canaveralről startol az Atlas V-hordozórakétán.

MTI Tech

Három év alatt tett meg 21 kilométert a marsjáró

Megérkezett célállomásához, a vörös bolygó óriáskrátere, a 22,5 kilométer átmérőjű Endeavour pereméhez a NASA Opportunity marsjárója, ahol a robotgeológus hétéves küldetésének eddigi legidősebb kőzeteit elemzi majd.

MTI Tech

Az óriáskráterhez közeledik az Opportunity marsjáró

A NASA marsjárója közeledik a vörös bolygó hatalmas, 22,5 kilométer átmérőjű Endeavour-kráteréhez, amely azért érdekes a kutatóknak, mivel belsejében egykor vizes környezetben keletkezett agyagásványokat azonosítottak.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk