hvg.hu Kult

A Borsodban forgatott western és az "új Életrevalók" is végre elcsíphető lesz a magyar mozikban

Öt film premier előtti vetítésével, filmes társasjátékkal és művészetterápiás foglalkozással tér vissza a ősz egyik fontos hazai filmes eseménye, a Mozinet Filmnapok. Itt mutatkozik be először hazai mozikban a Leviatán rendezőjének új alkotása, vagy a Viszontlátásra odafönt, Pierre Lamaitre kultregényének látványos filmadaptációja is.

Balla István Kult

„Hűséget esküdött a halottaknak”

Kádár János egyszemélyes ellenzékének tartották, naplót írt a forradalom utáni börtönéveiről Emlékezés a régi szép időkre címmel. Eörsi Istvánról és a különleges kötete alapján az Örkény Színházban készülő monodrámáról beszélgettünk a darab rendezőjével, Polgár Csabával.

MTI Itthon

Közzéteszik a Nagy Imre-pert előkészítő belügyesek nevét

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) nyilvánosságra hozza az úgynevezett K részleg belügyeseinek nevét tartalmazó listát. A lap szerint ők készítették elő a Nagy Imre-pert – írja a szerdai Magyar Idők. Úgy tudni, 150 személyről van szó.

hvg.hu Itthon

„Viktor akkor is nemet mond, ha utána sem gondol nemet” – Mondatok Göncz Árpádtól

Volt hegesztő, agronómus, fordító, író, államelnök. A háborúban embereket mentett, a forradalom után életfogytiglanra ítélték, és állt azok újratemetésén, akikkel együtt majdnem kivégezték. A magyar történelem legmozgalmasabb századát élte át, aktív részese volt a legnagyobb fordulatoknak, és mindezt íróként hihetetlen plasztikusan tudta elmondani – Göncz Árpád életinterjúját mindenkinek érdemes lenne elolvasni.

Szegő Iván Miklós Kult

Kádár, Biszku és Münnich: hogyan zajlott az 1956-os megtorlás?

A kádári megtorlásért viselt történelmi és jogi felelősség egymástól elkülönítendő. A történészek nem szólhatnak bele a bíróságok dolgába - ez a Biszku-perről hangzott el többször is azon a keddi, június 16-ai konferencián, amelyet Nagy Imrére, az 56-os forradalom mártír miniszterelnökére emlékezve tartottak.

Tóta W. Árpád w.hvg.hu

Loptok, csaltok, menekültök

Hogy a trafikmutyi valóban mutyi, és nem szerencsétlen félreértés, azt maga a Fidesz bizonyította be az elmúlt napokban. A hazugságspirál örvénye sebesen forog és mélyül.

hvg.hu Karrier

Megtorlás a munkahelyen: létező, súlyos probléma

Az egyenlő bánásmód megsértésének egy következő kevésbé ismert formája, a megtorlás is létezik. Ebben az esetben olyan munkavállalót ér hátrány, aki az általa tapasztalt diszkrimináció ellen emel szót. Kártyás Gábor írása.

MTI Világ

Újabb erőszakos megtorlások Szíriában

A szíriai hadseregből dezertált fegyveresek 7 biztonsági embert öltek meg kedden megtorlásul annak a 11 polgári személynek a haláláért, akiket az ország északnyugati részén lőttek agyon.

MTI Itthon

Még a héten benyújtják a Biszku Béla felelősségre vonásáról szóló törvényt

Legfeljebb néhány tucat embert, például Biszku Bélát érintené az a törvény, amely lehetővé tenné, hogy az 1956-os forradalom utáni megtorlásokért felelősöket emberiesség elleni bűntett miatt bíróság elé állíthassák - mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő. A javaslatot a Fidesz még a héten benyújtja.

Vélemény

Film Biszku Béláról, avagy egy gyilkos anatómiája

A forradalom utáni megtorlás egyik vezéralakjáról, Biszku Béláról szóló film készítőinek nagy érdeme, hogy invenciózus módszerrel szóra bírták a félrevonult és évtizedeken át hallgató politikust és bepillantást engednek egy hithű, mondhatnánk fanatikus kommunista lelkivilágába.

MTI Világ

Palesztin rakéták csapódtak be Izraelben

Az izraeli légierő támadásokat hajtott végre szerda hajnalban a Gázai övezetben, miután palesztinok az övezetből rakétákkal támadtak izraeli területeket - közölte a hadsereg szóvivője.

hvg.hu Vélemény

Dokumentumok az 56 utáni megtorlásokról

Lupkovics György jogtörténész már évek óta kutatja az 1956-ot követő megtorló perek büntető-jogtörténeti vonatkozásait. Kik voltak a perekben szereplő ügyészek? Hogyan történt az ÁVH korai ujjászervezése? Kiket deportáltak az oroszok Ungvárra? Többek között ezekkel a témákkal foglalkozik a „múltbúvár.”

1 2

A címlapról ajánljuk