Kanicsár Ádám András Élet+Stílus

„Nem vagyok 5 kiló meleg vagy 5 kiló roma”

Máté Dezső gyerekkorában hajléktalan volt, kimaradt az iskolából, roma (és) meleg identitása miatt pedig egész fiatalkorában megtapasztalta a különböző bántalmazásokat. Ma a Magyar Tudományos Akadémia munkatársaként a roma melegek helyzetét vizsgálja és egy nemzetközi ösztöndíjprogram tanácsadója. A kutatóval a roma LMBTQ-emberek halmozottan hátrányos helyzetéről, a macsó roma szervezetekről, az LMBTQ-közösségek kétségeiről és a szomszédos országokban tapasztalt állapotokról beszélgettünk.

hvg.hu Itthon

Nem rejtegetheti tovább az minisztérium a szivárványcsaládokat

Szexuális irányultságon alapuló jogellenes hátrányos megkülönböztetést jelent, hogy a kormány családpolitikai honlapján, a csalad.hu oldalon szereplő tájékoztató anyagokban a bejegyzett élettársak nincsenek feltüntetve a kedvezményekre jogosultak között, illetve a Szivárványcsaládokért Alapítvány nem szerepel a családszervezetek listáján. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 30 napot adott a jogellenes állapot megszüntetésére.

Kaufmann Balázs - Tóth Richárd Itthon

"Az első buzizásnál előállok és mondom, hogy ezt ne"

Október 11-e az előbújás napja. A hvg.hu-nak szülők beszéltek gyermekük és saját előbújásukról. Videó arról, hogyan álltak az apa vagy anya elé a gyerekek, mennyiben változott meg a családok élete ezt követően, és arról, hogy mit jelent ma Magyarországon vállalni önmagunkat.

Dercsényi Dávid Élet+Stílus

A kánikulára nem igaz a mondás, hogy régen minden jobb volt

Senki sem bírja a nagy hőséget, mindenki a régi, hűvösebb nyarakat sírja vissza. Kérdés, mennyire régebbit, de mert például hatékony légkondicionálás nem olyan régóta van. Az elérhető maximum sokaknak a legyező volt, és egy jó kis 1600-as évekbeli londoni nyár is inkább lehetett földi pokol, mintsem nosztalgikus emlék. A fagyi is csak a XVIII. századtól elérhető itthon. Amiben a régi kor veri a mait: egy jó várfal sokkal kellemesebb belső hőmérsékletet biztosít, mint egy panellakás.

hvg.hu Itthon

Van, ahol a hétvégén már jön az enyhülés

A brutális hőség ellenére nincs veszélyben az abszolút melegrekord. Péntek éjfélig hőségriadó van érvényben, az utcákat locsolják, a nagyobb csomópontokban vizet osztanak.

1 2 3 4 5 6 7
19

A címlapról ajánljuk