hvg.hu Itthon

Beer Miklós: Mérgezett a levegő

A Magyar Narancsnak adott interjút Beer Miklós váci megyés püspök. Beszélt a lombikprogrammal kapcsolatos ellenérzéseiről, a cölibátusról és arról is, mit mondanak az emberek, ha meghallják, a menekültek befogadása.

hvg.hu Itthon

Minden harmadik másodpercben menekültté válik valaki a világban

Súlyos számok az ENSZ menekültügyi szervezetétől: a világban 65,5 millió ember menekült, a felük gyerek. 84 százalékuk közepesen vagy gyengén fejlett országokban él, és további menekültválságot generálhat. A gazdagabb országok teherbíró képességükhöz viszonyítva alig vesznek részt a válság kezelésében. És vannak országok, amelyekben egyre súlyosabban korlátozzák az oltalomhoz jutás lehetőségét, áll az UNHCR sajtóközleményében.

Balla István Kult

„A fiatalok jelentik a jövőt, nekik csesszük el éppen az országot”

Ha nevetünk, és egy idő után kiderül, hogy saját magunkon nevetünk, sokkal jobban megérthetjük a menekültkérdést – véli Vajdai Vilmos, aki ennek megfelelően rendezte meg a Nem vagyunk mi barbárok című darabot a Katonában. Interjú, amiben előkerül Manu Chao, Fekete György, Trump, Orbán és Lenin is.

Farkas Éva Kult

Kováts Adél: Mondani, mondani, mondani kell a dolgokat

„Anya, most megértettem, mi a háború!” - Kováts Adél azt meséli, ez tört ki a lányából, miután látta őt a Futótűz hősnőjét játszani. A Radnóti igazgatója mesélt a darabválasztás üzenetéről, a megjelenített drámáról, a szavak erejéről a színpadon és a mindennapokban, és a színházról, amelyet elképzelt, s egy éve megvalósítani próbál.

MTI / hvg.hu Itthon

Fogadjunk, hogy ezeket nem tudta a menekültekről

Egy németországi felmérés bemutatta, hogy a menekültek átlagosan több mint 2 millió forintnyi összeget költenek az útra Európába, ugyanúgy demokratikus jogállamban akarnak élni, mint az európaiak, és 90 százalékban iskolázott, dolgozó emberekről van szó, akik közül viszont sokakat ért bántalmazás vagy valamilyen atrocitás az út során.

hvg.hu Kult

Eltüntették a menekültek elleni fellépést kritizáló Banksy-művet

A titokzatos, világhírű utcai művész legújabb műve, a londoni francia nagykövetség közelében tűnt fel. Témája a calais-i menekülttáborban történt rendőrségi könnygázas akció. A kép nem sokáig volt látható – azt néhány órával a megjelenése után letakarták

Gergely Zsófia Itthon

Gyerekszáj, 2015: Menjünk, és verjük szét a migránsokat!

Szitokszó lett a gyerekek körében a migráns, alsó tagozatosok tervezgetik szünetben, hogy mennek a közeli menekülttáborba "szétverni" őket. A migránsosat játszó gyerekekről szóló cikkünkre sok reagálás érkezett, tudunk olyan kisgyerekről is, aki nem is érti, mit jelent, ha társai migránsnak csúfolják.

hvg.hu Itthon

Rogán már tudja, hogy ma nem mond le Lázár

Kifejezetten jó, működő munkakapcsolatban van Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki szerinte ma nem fog lemondani – mondta Rogán Antal, frissen kinevezett kabinetfőnök hétfő reggel. Bár kissé álmosnak tűnt, új titulusában rögtön nagyot ment a kormányfő régi/új embere: a magyar honvédség bevethetőségének magyarázatában sikerült párhuzamba állítania a 9/11-es amerikai terrortámadást a röszkei határátkelőnél történtekkel.

Szegő Iván Miklós Itthon

Amikor kerítésbontással oldottuk meg a menekültválságot

Huszonhat éve, 1989. június 27-én vágta át a „kamu-vasfüggönyt” a magyar és az osztrák külügyminiszter. Horn Gyula a világsajtó címlapjaira került, Budapest a gyakorlatban igazolta, komolyan gondolja a nyugati nyitás politikáját. A ’89-es lépésben ugyanis két egymásra torlódott menekülthullám és a páneurópai gondolat is közrejátszott. A 2015-ös kerítésépítés a szerb határon nem a Déltől, hanem a Nyugattól való elzárkózást szimbolizálja. Szegő Iván Miklós írása.

1 2

A címlapról ajánljuk