MTI Tech

Kutatók mondják: a rendszeres mozgás csökkentheti a depressziót

A heti többszöri testmozgás, különösen a csapatban űzött sportok összefüggésben állnak a jobb mentális egészséggel - derült ki egy amerikai tanulmányból. A szakemberek szerint nem órákig tartó, komolyabb erőkifejtésre kell gondolni, bármi szóba jöhet. Például az is, ha valaki füvet nyír.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

„Nincsenek őrültek és normálisak, csak mi vagyunk, emberek”

Neal Shusterman Az óceán mélyén című regénye egy kamasz fiú „megőrülésének” és a valóságba való visszatalálásának történetét meséli el. A könyv segít elképzelni, mit él át ilyenkor valaki, ugyanakkor számos kérdést felvet, amelyekre nem biztos, hogy van fekete-fehér válasz, de az biztos, hogy érdemes róluk beszélni. Ács Dánielt, a Soteria Alapítvány Menedék Programjának vezetőjét, a Feldmár Intézet szóvivőjét kérdeztük.

Balkányi Nóra Élet+Stílus

Egy félreértett hajszál, és minden, amit nem látunk tőle

„A zsenit egy hajszál választja el az őrülttől” – tartja a közkeletű mondás, ennek annyi alapja mindenképp van, hogy a pszichózisra hajlamosító génváltozat hatással van a kreativitásra is. Egy nemrég nyílt kiállítás mentális zavarokkal élők képeit mutatja be. S bár elsősorban nem ez a célja a művészetterápiás foglalkozásoknak, a tárlaton is szereplő egyes kiállítók a műtárgypiacon is kelendő műveket alkotnak.

hvg.hu Kult

Skizofréniát és depressziót is gyógyíthat a hiphop

Egy kutatócsoport váltig állítja, a hiphop zene akár mentális betegségek gyógyítására is alkalmas lehet. A csoportot alapító pszichiáterek szerint a műfaj erősebbé, magabiztosabbá teszi a hallgatóit, akik így könnyebben bírkoznak meg lelki problémáikkal.

Medipress Plázs

A nők szoronganak, a férfiak antiszociálisak

Ha a mentális betegségekről van szó, a férfiak és a nők eltérnek egymástól. A szebbik nem képviselőinél gyakoribb a szorongás és a depresszió, míg a teremtés koronáira inkább a tudatmódosító szerekkel való visszaélés és az antiszociális viselkedés jellemző. Ez derült ki a Journal of Abnormal Psychology című folyóirat egyik tanulmányából.

life-style.hu Plázs

Honnan ismerhető fel egy pszichopata?

A szakértők szerint egy pszichopatát nemcsak egyetlen aktus – mondjuk egy gyilkosság – határozhat meg, hanem több más viselkedési forma, és annyi sikeres pszichopata jár-kel közöttünk, hogy minden száz Facebook-barátunkból egy biztosan az. Szerencsére vannak árulkodó jelek, amelyek segítségével kiszúrhatjuk őket.

1 2

A címlapról ajánljuk