HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

„Nincsenek őrültek és normálisak, csak mi vagyunk, emberek”

Neal Shusterman Az óceán mélyén című regénye egy kamasz fiú „megőrülésének” és a valóságba való visszatalálásának történetét meséli el. A könyv segít elképzelni, mit él át ilyenkor valaki, ugyanakkor számos kérdést felvet, amelyekre nem biztos, hogy van fekete-fehér válasz, de az biztos, hogy érdemes róluk beszélni. Ács Dánielt, a Soteria Alapítvány Menedék Programjának vezetőjét, a Feldmár Intézet szóvivőjét kérdeztük.

Balkányi Nóra Élet+Stílus

Egy félreértett hajszál, és minden, amit nem látunk tőle

„A zsenit egy hajszál választja el az őrülttől” – tartja a közkeletű mondás, ennek annyi alapja mindenképp van, hogy a pszichózisra hajlamosító génváltozat hatással van a kreativitásra is. Egy nemrég nyílt kiállítás mentális zavarokkal élők képeit mutatja be. S bár elsősorban nem ez a célja a művészetterápiás foglalkozásoknak, a tárlaton is szereplő egyes kiállítók a műtárgypiacon is kelendő műveket alkotnak.

hvg.hu Kult

Skizofréniát és depressziót is gyógyíthat a hiphop

Egy kutatócsoport váltig állítja, a hiphop zene akár mentális betegségek gyógyítására is alkalmas lehet. A csoportot alapító pszichiáterek szerint a műfaj erősebbé, magabiztosabbá teszi a hallgatóit, akik így könnyebben bírkoznak meg lelki problémáikkal.

Medipress Plázs

A nők szoronganak, a férfiak antiszociálisak

Ha a mentális betegségekről van szó, a férfiak és a nők eltérnek egymástól. A szebbik nem képviselőinél gyakoribb a szorongás és a depresszió, míg a teremtés koronáira inkább a tudatmódosító szerekkel való visszaélés és az antiszociális viselkedés jellemző. Ez derült ki a Journal of Abnormal Psychology című folyóirat egyik tanulmányából.

life-style.hu Plázs

Honnan ismerhető fel egy pszichopata?

A szakértők szerint egy pszichopatát nemcsak egyetlen aktus – mondjuk egy gyilkosság – határozhat meg, hanem több más viselkedési forma, és annyi sikeres pszichopata jár-kel közöttünk, hogy minden száz Facebook-barátunkból egy biztosan az. Szerencsére vannak árulkodó jelek, amelyek segítségével kiszúrhatjuk őket.

1 2

A címlapról ajánljuk