hvg.hu Gazdaság

Az csak úgy néz ki, hogy nőnek a beruházások – inkább a lufi fújódik

Bár a győzelmi jelentések – egyebek mellett – arról is szólnak, hogy mekkora ütemben bővülnek a magyarországi beruházások, e jelentésekkel azonban nincs minden teljesen rendben. A beruházások valóban nőnek, de a versenyszféra beruházásai másfél éve csökkenést mutatnak, a növekedést kizárólag az állami invesztíciók jelentik, azokat meg az unió finanszírozza.

hvg.hu Vállalkozás

Orbánék kedvenceinél is gyűlnek a gondok

Elérték az autógyártókat is a több ágazatban érezhető munkaerő-piaci gondok: nehezebben találnak képzett munkaerőt, az alacsony bérek miatt sztrájkkal is szembekerülhetnek, ráadásul Szlovákiából is megpróbálják elszipkázni a dolgozóikat. A nemrég bejelentett kapacitásbővítésekkel tovább nőhet a munkaerőigény, miközben a kormány – amely eddig a tenyerén hordta a legnagyobb itteni gyártókat – csökkenteni szeretné az ipar függését a járműgyártóktól.

Varga Szabolcs Én és a Cégem

Mesterembert várt, de Mekk Elek jött? Ne csodálkozzon

Már egy egyszerű problémára is nehéz jó villanyszerelőt vagy burkolót találni, mivel a megbízható szakemberek folyamatosan külföldre vándorolnak. Aki pedig nem, az drágán dolgozik, és fél évre előre be kell jelentkezni hozzá. A jó hír, hogy vannak, akik már dolgoznak a megoldáson, a kereslet és a kínálat összehozásán.

hvg.hu Itthon

Mindössze 101 menekült "vette el" a magyarok munkáját

A kormány sikertörténetként kezeli, hogy mindössze 101 menekültként elismert személy kezdhetett el dolgozni az országban, Tállai András államtitkár szerint ez is azt mutatja, hogy a kormány sikeresen megvédte a munkahelyeket.

hvg.hu Gazdaság

Nőhet-e már a magyar melós bére?

A kérdés jogos, hiszen a gazdaság több területén is komoly munkaerőhiány van. Az OTP elemzői megpróbálták kisakkozni a választ, ami röviden egy erős talán.

MTI Gazdaság

Kezelhetetlenné válhat az európai munkaerőhiány 2050-re

A Randstad friss tanulmánya szerint 2015 és 2030 között a munkaképes korosztály növekedési üteme az előző 15 évhez képest a felére csökken, az Európai Unióban így átlagban 2,6 munkaképes korúra hárul majd egy idős ember ellátása 2030-ban.

hvg.hu Én és a Cégem

Ha nem fizet eleget, legalább legyen jó fej

Egyre nagyobb gond a szakemberhiány a kis cégek számára is, ahol jellemzően nem tudnak annyit fizetni, hogy megtartsák a jó munkaerőt. Azonban nem csak a jó fizetéssel lehet motiválni a dolgozókat, hanem olyan apró dolgokkal is, amit a legtöbb cég megengedhet magának.

hvg.hu Gazdaság

Hiába keresnek dolgozót az áruházak, a jók külföldre mentek

Elvándorló szakképzett munkaerő, növekvő forgalom, "kényszerbéremelés" – bár a működőképesség még nincs veszélyben, de résen kell lenniük a kereskedelmi cégeknek. Dolgozók ezrei hiányoznak a hipermarketcégektől, de akikre szükségük lenne, azok már rég nincsenek a munkaerőpiacon. Az Auchan a napokban lépett, de a konkurensek – legalábbis azt mondják – nem gondolják, hogy a bejelentett bércsomaggal lépéskényszerbe hozta volna őket. A pénz ugyanis nem minden (csak majdnem).

hvg.hu Gazdaság

Rengeteg dolgozó otthagyta a NAV-ot

Nagyon súlyossá vált a szakemberhiány a NAV-nál, tavaly egy komplett régiónyi dolgozó hagyta el a szervezetet, közben a fizetések 70-160 ezer forinttal maradnak el a más hivatalokban dolgozók illetményétől – írta a Figyelő.

Molnár Csaba Vállalkozás

“Sokan akarnak pár óra alatt sok pénzt keresni”

Mintha vészhelyzet lenne a balatoni vendéglátásban. Az egyre kevesebb vendég már nem is számít meglepőnek, sőt inkább az okozhatna kisebbfajta zűrzavart, ha sokan volnának, mivel nem lenne, aki kiszolgálja őket. Kritikussá vált a munkaerőhiány, jószerivel mindenki, aki egy kicsit is konyít a szakmához, lelépett külföldre, pedig nem is biztos, hogy jobban jár. Etetni azonban kell, a diszkónak is pörögnie kell, így nagyjából bárkit alkalmaznak pultosnak, pincérnek, aki a hajlandóság minimális jeleit mutatja. Elmentünk körülnézni, videósunk is jött velünk.

MTI/Kisalföld Karrier

Családostul költöztetnének gépipari szakembereket Győr megyébe

Gépipari szakemberek családostul Győr-Moson-Sopron megyébe költöztetésétől várja a munkaerőhiány enyhülését a Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter, amely elküldte erről szóló javaslatát a szaktárcának és honatyáknak - írja keddi számában a Kisalföld.

MTI / hvg.hu Karrier

Súlyos szakemberhiány a kis- és középvállalatoknál

Fokozódó munkaerőgondokkal küszködnek a német kis- és középvállalatok. Szomszédos európai országokból érkező szakemberek felvétele mellett már a termelés ázsiai kihelyezése is megoldást jelenthet számukra. A munkaerőhiány nagyságrendje a 60-as évekbeli "Gastarbeiter" korszakot idézi.

1
4 5 6 7 8 9 10

A címlapról ajánljuk