Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Az álláskeresés a világ egyik legkeményebb melója

Az álláskeresés a világ egyik legkeményebb melója

Csalódni fog, aki félvállról veszi az állásinterjúzást, a cégek ugyanis keményen próbára teszik a jelentkezőket. Úgy gondoltuk, megmutatjuk, hogy megy ez nekünk minden különösebb felkészülés nélkül, elmentünk tehát egy (majdnem igazi) állásinterjúra: Mohács! Már a kézfogásnál baj volt. Álláskereső sorozatunk második része.

A motiváció a muszáj, aki nem jön el, nem kap segélyt

A motiváció a muszáj, aki nem jön el, nem kap segélyt

Munkanélküli, hivatalos nevén álláskereső lettem, hogy átmenjek azon, amelyen oly sokan az országban. A kötelező álláskeresési tréning helyszínén "Soha ne add fel - mert a célod most aktuális" felirat fogad. Van itt olyan, aki feketén dolgozik, van, aki csak az ápolási díj miatt jár ide, a papír kell, máskülönben ugrik a segély. Az öreg rókák már szendviccsel jönnek az ötórás tréningre, de sokan már az elején azt kérdezik, mikor lehet lelépni.

hvg.hu

Ez a grafikon a frászt hozza az amerikaiakra

Ez a grafikon a frászt hozza az amerikaiakra

Folyamatosan csökken a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, ám még mindig van egy mutató, mely ijesztően magas. Ez pedig a tartósan munkanélküliek aránya. Magyarországon is magas ez a mutató.

hvg.hu

Bevándorlás nélkül nem marad meg a német jólét

Németországban a munkaerőpiac igényeihez igazodó bevándorlási rendszert kell kidolgozni a szociáldemokrata párt (SPD) szerint.

MTI

Ezt az adatot minden uniós ország megirigyelné

14 éves mélypontra zuhant az Egyesült Államokban az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma. Az eurózóna országaiban mindeközben nem igazán muzsikálnak jól a munkaerőpiacok: 11 százalék felett van még mindig a munkanélküliek aránya.

hvg.hu

Óriási tömeg élt közmunkából 2014-ben Magyarországon

Óriási tömeg élt közmunkából 2014-ben Magyarországon

364 ezren vettek részt tavaly november végéig a közfoglalkoztatási programban. 2013-ban és 2014-ben a közfoglalkoztatottak 11-13 százaléka tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon a közfoglalkoztatás befejezését követő 180. napig.

MTI

Az összes munkát elveszi az automatizálás?

A gőzgép megjelenése végleg leváltotta a lovakat a munka világában, emléküket csak a lóerő mint mértékegység jelzi. De vajon ugyanezt teszi-e a robotika és a minden területen hódító automatizálás az emberekkel is? A helyzet biztosan nem ilyen tragikus, de kétségtelen, hogy az Egyesült Államok elmúlt harminc éve a foglalkoztatás csökkenéséről szólt.

hvg.hu

Újabb ötlet a Fidesztől: nyugdíjasokkal töltenék fel a hiányszakmákat

Újabb ötlet a Fidesztől: nyugdíjasokkal töltenék fel a hiányszakmákat

A nagyobbik kormánypárt akár adószabályokat is módosítana annak érdekében, hogy a nyugdíjasok visszatérjenek a munkaerőpiacra, mégpedig a hiányszakmákban – mondta egy fideszes képviselő napirend előtt.

Miért jobb máshol nyugdíjasnak lenni, mint nálunk?

 Miért jobb máshol nyugdíjasnak lenni, mint nálunk?

Nem tüzet kell oltani, amikor már nyugdíjas lesz valaki, hanem munkát kell adni neki, amíg fiatal. Ehhez bölcsőde kell, részmunkaidő, és az is, hogy mindenki tisztában legyen jó korán azzal: mennyi pénzt tett félre, amiből ki tudja kalkulálni, mennyi nyugdíjra számíthat. A hollandok, svédek tudják a titkot, csak le kellene másolnunk. Néhány lépést mi is megtettünk.

hvg.hu

Németország a teljes foglalkoztatottság felé tart

Németországban tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, és hosszabb távon létrejöhet a teljes foglalkoztatottság - mondta a német munkaügyi hivatal (BA) vezetője egy csütörtöki interjúban. A teljes foglalkoztatottság a leggyakrabban használt meghatározás szerint 3 százalék alatti munkanélküliségi rátát jelent.

MTI

Orbán álmától messze áll még a valóság

Orbán álmától messze áll még a valóság

Az újraiparosítást tervbe vevő kormányzat számára a szakmunka tűnik az egyik legfontosabbnak a magyar gazdaság masszív növekvő pályára állításában, a szakképzés mégsem vonzó a cégek számára. Az áhított német modelltől még nagyon messze vagyunk, mindeközben pedig a felduzzasztott szakiskolai rendszer egyelőre nem ad választ a minőségi problémákra.

Hirdetés

Így mentheti meg bennragadt szabadságát

A közeledő év vége miatt számolni kell a még ki nem adott szabadságnapokkal. Átvihetők-e 2015-re? A munkavállaló dönt, vagy az összetorlódott munkákra hivatkozva a munkáltató? A cég leállása, a próbaidő hogyan befolyásolja a szabadságot? Az Adózóna összeállítása.

hvg.hu

Nincs diplomája? Akkor is sok pénzt kereshet ezekben az állásokban

Érettségivel vagy szakközépiskolai végzettséggel is lehet havi 200 ezer forint fölött keresni – derül ki egy új felmérésből. A Fizetesek.hu összeállított egy listát ezekről a szakmákról, e szerint programozóként vagy mozdonyvezetőként nagyot lehet szakítani.

hvg.hu

Feketén dolgoztatják? Ügyeskedő vállalkozó? Nagy bajban van

Feketén dolgoztatják? Ügyeskedő vállalkozó? Nagy bajban van

A magyarországi lakossági adózók harmada minimálbér, vagy ez alatti jövedelem után fizeti a személyi jövedelemadót. A nagy lábon, de papíron szerény körülmények között élő vállalkozók is bajban vannak. Az évtizedek óta ezen a jövedelmi szinten élők számára ugyanakkor majd a nyugdíjas évek sem hozzák el a megérdemelt pihenést, ugyanis egyre többen lesznek nyugdíjasok kevesebb szolgálati idővel, akik értelemszerűen kevesebb ellátásra is számíthatnak. A helyzet ráadásul riasztóan romlik, 2012-ben már a nyugdíjba vonultak ötöde a nyugdíjas létminimum szintje alatt kezdte idős éveit. Mit lehet tenni?

Hirdetés

Ebben az országban lakik? 30 százalékos béremelés jön jövőre

Ebben az országban lakik? 30 százalékos béremelés jön jövőre

Argentínában 30 százalékos béremelést terveznek jövőre a cégek, ezzel pedig a legnagyobb mértékben emelő ország lesznek a világon. A hatalmas béremelés ugyanakkor nem a cégek kirobbanó teljesítménye miatt következik be: a dél-amerikai államban durván pörög az infláció.

hvg.hu

Jobban megy az üzlet? Csak óvatosan a létszámbővítéssel!

A gazdasági környezet javulásával számos szervezet megszokáson alapuló döntéseket hoz – sietnek új munkaerőt felvenni, amint megindul a gazdasági növekedés. Pedig a termelékenységet jelentősen lehetne növelni a meglévő munkaerő állománnyal is

hvg.hu

Állást keres? Itt biztosan talál, nem is rosszat

Többszáz álláshelyre várnak jelentkezőket a banki szférában, leginkább az értékesítési területen mutatkozik munkaerőhiány.

hvg.hu

Európa szegényei vagyunk

Európa szegényei vagyunk

Súlyos szegénységben több mint 3,2 millió magyar él. Az összes szegénységi mutatónk szerint az EU legszegényebb negyedébe tartozunk. Az 1,7 millió magyar gyerek közel fele kirekesztésben, nélkülözve, szegénységben él. Döbbenetes számok egy új szociológiai felmérésben. A közoktatás átszervezése elzárja a kiugrási utakat. Miért kell Nagykanizsán 5 milliárd forintért javítóintézet, ha ezt a pénzt jobban fel lehetne máshol használni? Csoda, ha a kormány nem akarja mutatni a számokat?

Zalában eljött a Kánaán

Ezer új munkahely jön létre Zalaegerszegen, a Flextronics 600 fős létszámbővítést valósít meg a következő hónapokban, a megyeszékhelyen működő vállalkozások pedig összesen további 400 új munkahelyet teremtenek.

MTI

Ezekben az állásokban szakíthat a legtöbbet

Magyarország 10 legjobban fizetett munkaterülete közül 4 a legkeresettebb is egyben. Egy friss felmérés szerint az informatika, a pénzügy, a minőségbiztosítás és a mérnöki pozíciók nem csak havi bruttó 300 ezer forint feletti átlagfizetést biztosítanak, de a munkaadók is ilyen szakemberekre vadásznak leginkább.

hvg.hu
Hirdetés
12317

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X