Bejelentkezés  

Alkalmazottak leszünk, pedig cégvezetők is lehetnénk

Alkalmazottak leszünk, pedig cégvezetők is lehetnénk

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kirívóan kevesen, mindössze a fiatalok 3,7 százaléka kezd saját vállalkozásba, miközben 5-6 éven belül a vállalkozói szektorban generációváltásra lesz szükség. A fiatalok szeretnének vállalkozni, de borúlátóak és inkább a biztosra mennek, pedig az álomvállalkozás megvalósításához kockáztatni kell. A segítséget a jó példák bemutatása, a fennálló lehetőségek kiaknázása és egy trójai faló jelentheti.

Van munka, de túl sok pénzt kérünk?

A ManpowerGroup Magyarország ma közzétette negyedéves Munkaerő-piaci Felmérését, amely óvatosan optimista felvételi hajlandóságot jelez az április és június közötti időszakra. Gyakran azonban kérdéses, hogy a foglalkoztatás megvalósul-e. Ennek két fő oka van: a tehetség hiánya vagy a jelöltek magasabb bérelvárása.

hvg.hu

Varga Mihály: Kevesebb kutyakozmetikát!

Varga Mihály: Kevesebb kutyakozmetikát!

Felmondta a választási kampányban kötelező, kormányzatot dicsérő leckét Varga Mihály csütörtökön egy gazdasági konferencia első előadójaként. A nemzetgazdasági miniszter szerint mindennek az alapja a kormány iránti bizalom, és egyre jobbak a mutatók is.

hvg.hu

Kulimunka, vagy szuper állás?

Kulimunka, vagy szuper állás?

Az utóbbi 10-15 évben egyre több szolgáltató központ települt hazánkba, a nyelveket beszélő, zömében fiatalokat felszívó szektorra ugyanakkor több oldalról is nyomás nehezedik. Indiában például olcsóbb, itthon pedig egyre kevesebb a képzett hazai munkaerő. Az ázsiai állammal nem lehet cél versenyre kelni, költségszínvonalban és képzettségben mi még jobbak vagyunk, ám már szűkös a hazai munkaerő-kínálat, a lengyelek pedig letarolják a piacot.

hvg.hu

Ő lesz, aki megmentené Itáliát?

Ő lesz, aki megmentené Itáliát?

Ismét új kormánya lesz Olaszországnak, bő két év alatt már a harmadik. A baloldal ifjú titánja, Matteo Renzi vinné keresztül a szakértők és a társadalom jelentős része által régóta szorgalmazott reformcsomagot, mellyel letörnék a rekordmagas munkanélküliséget és fenntartható növekedési pályára állítanák a gazdaságot. A kritikusok ugyanakkor óva intenek attól, hogy bárki is gyors reformokra számítson.

hvg.hu

Svájcot kizárhatják az Erasmus-programból

Felfüggesztette az EU a kutatási és oktatási programokról Svájccal folyó tárgyalásokat, mindez annak a következménye, hogy a február 9-i népszavazáson a svájciak úgy döntöttek, hogy vezessenek be korlátozásokat az EU-polgárok bevándorlására.

MTI

Ők a legkeresettebb jogászok

Kik a legkelendőbb jogászok, és milyen képzéssel lehetne számukat továbbnövelni?

hvg.hu

Jobbik: "Munkamutyi" csupán a kormányzati sikerpropaganda

A Jobbik szerint csak sikerpropaganda a kormány által előszeretettel hangoztatott javulás a munkaerőpiacon. A statisztikában számszerűen kimutatott növekedést egyértelműen a szánalmasan sikerült közfoglalkoztatásban részt vevő és a külföldön munkát vállalni kényszerülő emberek adják - írta a Jobbik.

MTI-OS

A Nemzetgazdasági Minisztérium is beszállt a kampányba

A tárca részéről Szalai Piroska kiszámolta Bajnaiék programjából, hogy az Együtt-PM direkt ki akarja szorítani a nőket a munkaerőpiacról.

MTI

Új munkahelyek? Hát, az itt biztos nincs

Új munkahelyek? Hát, az itt biztos nincs

Növekszik ugyan a foglalkoztatottak száma, viszont ez csak a közmunkának és a külföldi munkavállalásnak köszönhető. A hazai, nem közmunkás munkahelyek száma nemhogy nem nőtt az első három negyedévben tavaly, de még körülbelül 400 fővel csökkent is.

hvg.hu

És ha százezer magyar hazatolná a biciklit?

És ha százezer magyar hazatolná a biciklit?

Egyre több nyugat-európai politikus jön azzal, hogy korlátozni kellene az Európai Unióban a munkaerő szabad áramlását, vagy szűkíteni a szociális ellátórendszerek adta lehetőségeket más uniós államok polgárai előtt. Hová vezethet ez az út? Lezárhatják-e a határokat, és például a külföldön élő, egyes becslések szerint félmillió magyar egy részének pakolnia kell, és indulhatnak haza?

Ötvenezer forint ingyenpénz mindenkinek? Hát az nem megy!

Ötvenezer forint ingyenpénz mindenkinek? Hát az nem megy!

Feltétel nélküli alapjövedelemmel formálná át egy munkacsoport a magyar szociális ellátórendszer teljes spektrumát, hogy ezzel megszüntesse a nincstelenséget Magyarországon. Az átalakítás ezermilliárdokat mozgatna meg, drasztikus változtatásokat eredményezve. A tervezett alapjövedelem azonban nem éri el a magyar létminimumot, ám e juttatások logikája éppen az, hogy szerény megélhetést biztosítaniuk kell. Egy ekkora mértékű alapjövedelmet mellesleg nem is bírna el az ország, a kisebb pedig nem oldaná meg a szociális problémákat.

Így pusztít a hosszú távú munkanélküliség

Minden munkanélküliséggel töltött hónap 0,8 százalékkal csökkenti a majdani első fizetés várható összegét, vagyis a munkaerő-piaci értékét.

hvg.hu

Drágább lett a cégeknek a minimálbéres munkavállaló

Drágább lett a cégeknek a minimálbéres munkavállaló

Január 1-től bruttó 101 ezer forint a minimálbér, ám a közterhek emelése miatt a cégeknek drágább lett a foglalkoztatás. Azoknak, akik nem tudnak családi adókedvezményt érvényesíteni, mindössze 66 500 forint marad a zsebében.

hvg.hu

Ők mehetnek nyugdíjba jövőre

Az Országgyűlés még 2009-ben döntött arról, hogy az öregségi nyugdíj korhatárt a 62. életévről – az 1952-es születési évjárattal kezdődően az 1957-es korosztállyal kiteljesedve – fokozatosan a 65. életévre emeli. E szabály az Adózóna alapján összefoglalta, hogy kik mehetnek nyugdíjba 2014-ben.

hvg.hu

Meglepő fordulat várható a munkaerőpiacon

Az elkövetkező öt évben az ’intelligens munkaerők’ száma várhatóan ugrásszerű növekedésnek indul az európai üzleti vállalkozásokban, állítja egy új kutatás alapján a Ricoh Europe.

hvg.hu

"Kit ver át a Fidesz? Szembesülni kellene a valós munkaerő-piaci helyzettel"

A gazdaság és a munkahelyek igazi helyzetét a versenyszférában alkalmazotti viszonyban lévők száma mutatja, ami azonban folyamatosan csökken – írta a Jobbik a KSH foglalkoztatási adataira, illetve az azokra hivatkozó optimista Fidesz-nyilatkozatra reagálva.

MTI-OS

Így lehetnénk mintaország

Nagyon egyszerű, le kell koppintani a sikeres országok receptjeit: egyensúlyban lévő költségvetés és folyó fizetési mérleg kell, továbbá rugalmas munkaerőpiac – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja.

hvg.hu

Rohamtempóban növekvő GDP-vel védik a kínai munkaerőpiacot

A stabil munkaerőpiac biztosításához Kínának 7,2 százalékos gazdasági növekedésre van szüksége, ilyen bővülés mellett 10 millió munkahelyet képesek teremteni ugyanis évente – derült ki a Kungzsen Zsipao című lap beszámolójából, amely a miniszterelnököt idézte.

MTI

Amikor a fizetés kétharmada zsebbe érkezik

Amikor a fizetés kétharmada zsebbe érkezik

Kutatások szerint Magyarországon akár a munkavállalók hatoda is feketén kaphatja fizetését, vagy annak egy részét. A fehér, legális zónán kívüli foglalkoztatás gúzsba köti a magyar gazdaságot. Nem elég, hogy a torzítja a versenyt a feketebér, eltéríti a gazdaságpolitikai intézkedéseket, de kevesebb az adóbevétel is, s a munkavállalók számára is megalázó ez a megoldás. Borítékozás, kódolt üzenetváltások, megkésett kifizetések és a feketepénz, ami nélkül magyarok százezreinek megélhetése kerülne veszélybe.

12314

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X