Bejelentkezés  

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Kirúgták? Nézze meg mennyi az, ami mindenképpen jár!

Elég-e közös megegyezéskor szóban megállapodni a végkielégítés összegéről? Mikor számít bele a munkahelyen eltöltött időbe a fizetés nélküli szabadság? Az Adózóna összeszedte, mit kell tudni a végkielégítésről.

Olyan válság jön, amilyet még nem láttunk

Olyan válság jön, amilyet még nem láttunk

Több mint 600 millió plusz álláshely megteremtésére van szükség 2030-ig a világon, csak hogy a növekvő népességgel lépést tudjunk tartani. A Világbank szerint foglalkoztatási válság van, hiány van munkahelyekből, különösen a minőségiekből.

hvg.hu

Matolcsyék bizonygatják, mikor jó a kivándorlás

Matolcsyék bizonygatják, mikor jó a kivándorlás

A jegybank elemzői friss tanulmányban boncolgatják a kivándorlás hatásai a hazai munkaerőpiacra. Az elemzésből kiderül, hogy a kivándorlás akár meg is dobhatja az itthoni béreket, a termelékenységgel kapcsolatban ugyanakkor nem teljesen egyértelmű az irány, ahogy a makrogazdasági hatásoknál is vegyes kép rajzolódik ki. A lényeg ugyanakkor az, hogy hosszú távon sok kockázatot hordoz magában a növekvő kivándorlás, hiszen így például az ellátórendszerek fenntarthatósága is kockázatosabbá válhat.

Az ön munkáját is gép fogja hamarosan elvégezni

Az ön munkáját is gép fogja hamarosan elvégezni

Húsz éven belül az EU országaiban a jelenlegi munkahelyek felét igen nagy eséllyel automatizálják. Vagyis nem lesz szükség a különböző szektorokban humán munkaerőre, az emberek helyett robotok, gépek, szoftverek végzik majd el a munkát. Nyakunkon egy hatalmas munkanélküliségi hullám, lehet aggódni, és nekiállni munkát keresni? Vagy jöhet a géprombolás új korszaka? A drámainak tűnő helyzet ugyanakkor egyben lehetőség is, új feladatok is adódnak, amelyeket akár azok az emberek végeznek majd el, akiket más munkakörből robotok túrnak ki. Nem mindegy azonban, hogy az egyes országok honnan indulnak. Magyarország, nem meglepő módon, nincs az élvonalban.

Nagyon pörög a fogyatékosok dizájnvendéglője

Nagyon pörög a fogyatékosok dizájnvendéglője

Egy vállalkozás, amely úgy áll bele a piaci versenybe, hogy abból az adottságából kovácsol előnyt, ami első ránézésre sokak szerint akár a létét is megkérdőjelezhetné. Amely úgy nyereséges működésének gyakorlatilag első percétől kezdve, hogy éppenséggel a tartós üzleti sikertelenséget sem lehetne feltétlenül kudarcként értelmezni. Amely veszteségével sokkal többet veszítene az elmaradt profitnál, de amely számára mégsem a pozitív pénzügyi eredmény a legfontosabb. A szekszárdi Ízlelő étterem szinte kizárólag fogyatékosokkal működik olyan sikerrel, hogy már franchise hálózatban gondolkodnak.

Papíron 190 ezerrel többen dolgoznak itthon, mint egy éve

A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 122 ezer volt az idei év második negyedévében, 190 ezerrel több, mint egy évvel korábban – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliségi ráta 2,3 százalékponttal, 8 százalékra csökkent.

MTI

Három hónapja itt még ünnepség volt – most nincs más, mint letargia

Három hónapja itt még ünnepség volt – most nincs más, mint letargia

Pár hónapon át heti négy nap dolgoztak, aztán egy ideig hetente hatszor jártak a munkahelyükre, augusztus közepéig ráadásul szabadságra sem mehettek el. Most azonban hideg zuhanyként érte a dolgozókat a komáromi Nokia-üzem bezárása. Sokan úgy érzik, eddig aranyéletük volt, mostantól pedig beindul a munkakeresés. Abban reménykednek, az Audi vagy az Opel felszívja őket, de tudják, lesznek, akiknek kényszerből be kell érniük a jelenlegi bérük töredékét kitevő fizetéssel máshol. Ha kellenek máshol. Helyszíni riportunk Komáromból.

Balkáni pénzt kap a magyar melós

Balkáni pénzt kap a magyar melós

Egy német minimálbéres kétszer annyit fog keresni, mint amennyit az a magyar dolgozó kap, aki átlagbérért dolgozik. Luxemburgban közel 600 ezer forintnak felel meg a legkisebb kereset. Ha a nettó béreket nézzük, a kép még lehangolóbb. Csaknem annyit visz haza egy magyar minimálbéres, mint egy montenegrói vagy egy szerb.

5 szakma, ami hamarosan el fog tűnni

5 szakma, ami hamarosan el fog tűnni

Ha lehet, ne alapítsunk gázóra-leolvasó vállalkozást.

hvg.hu

A fiataljaink nagyon el vannak tévedve

A fiataljaink nagyon el vannak tévedve

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók java része a munkába állást egyből közép-, vagy felsővezetői pozícióban kezdené, nettó 150 ezer forint alatt jó részük a kisujját sem mozdítaná, sokuk 300 ezer forint nettót akar kezdő fizetésnek. Szinte mindegyikük szeretne továbbtanulni, a legtöbben a gazdasági és pénzügyi pályát tartják vonzónak, annak ellenére, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos elméleti tudásuk több mint hiányos, nagyjából nincs. Úgy fest, a fiatalok egy másik mozit néznek.

hvg.hu

Ilyen végzettséggel biztosan felkopik az álla

Ilyen végzettséggel biztosan felkopik az álla

Azt jó ideje tudni lehet, hogy a felsőoktatásban szerzett végzettség korántsem garancia a sok pénzre, jó állásra, sőt, bizonyos esetekben szinte semmire. Az Eduline mutatja, milyen diplomákkal nehéz a végzettségnek megfelelő álláshoz jutni.

hvg.hu

Ahol már Hitler-dublőrt és komornyikot is kerestek

Ahol már Hitler-dublőrt és komornyikot is kerestek

Egyszerű baráti segítségnek indult, megkerülhetetlen álláskereső fórum lett belőle. Néhány Facebookra kitett hirdetés megosztásával kezdődött, ma már közel 150 ezer követőjük van. Azt mondják, nem kisebb a céljuk, mint hogy megváltoztassák a siralmas munkaerő-piaci helyzetet. Mindezt szabadidőben, munka mellett, jelenleg nulla forintért. A Szárnyas Fejvadász csapata már a továbblépésen gondolkodik, új weboldal és egy saját szakmai műhely létrehozását tervezik. Az oldal mögött álló fiatal csapattal beszélgettünk.

Már jobban keres egy kínai munkás, mint Ön

Már jobban keres egy kínai munkás, mint Ön

Rohamosan zárkóznak fel a kínai bérek a fejlettebb államok munkavállalóinak kereseteihez. Egyes gazdagabb kínai régiókban az óránkénti nettó minimálbér már magasabb, mint a magyar. Egy-két év, és már havonta is többet visz haza egy kínai munkás a fejlettebb tartományokban, mint egy magyar minimálbéres. Ahol jobban keresnek a kínaiak, ott a megélhetés is többe kerül. Ha a kínai bérszinttel versenyez Magyarország, akkor ez egy olyan spirálba visz minket, mellyel nem tudunk fejlettségi szintet ugrani. Ráadásul Kína is egyre inkább az innovációra, fejlesztésre helyezi a hangsúlyt, miközben hazánk azokra a szektorokra nyomul rá, amelyeket a világ legnépesebb állama már kiebrudal az országból.

Magyarország a munkavállalók Mekkája

Magyarország a munkavállalók Mekkája

Négy tizedszázalékkal csökkent az eurózóna munkanélküliségi rátája az egy évvel korábbiakhoz képest, az EU egészében is csökkenő tendencia figyelhető meg e téren egy friss statisztika szerint. A kiadvány kiemeli, hogy a legnagyobb javulás Magyarországon volt tapasztalható: nálunk egy év alatt 10,5-ről 7,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta.

hvg.hu

Szerezzen diplomát, megéri! Havi 200-400 ezer forint pluszt is jelenthet

A közel 240 ezer forintos átlag mögött igen komoly szórást mutatnak a különböző végzettségért járó keresetek. A versenyszférában az egyetemi végzettségűek 600 ezer feletti összeget kerestek, miközben a közszféra 125 ezer forintot fizetett egy nyolc általánossal rendelkező dolgozónak. A Buksza blog fizetési körképe iskolázottság alapján.

hvg.hu

Itt a világon a legdurvább fiatalnak lenni

A világ munkanélkülijeinek 40 százaléka a 15-24 év közötti fiatalok közül kerül ki, ez 350 millió embert jelent. A világ fiataljainak körében 12 százalék feletti a munkanélküliségi ráta, ez majdnem háromszor nagyobb, mint a 24 év feletti népességé. A Global Post összeszedte azokat az államokat, ahol a legrosszabb, illetve a legjobb a helyzet.

hvg.hu

Mindenki munkát akar adni nekünk

Mindenki munkát akar adni nekünk

A Manpower munkaerő-piaci mutatója plusz 10 százalékon áll, ami rekordnak számít a hazai felmérés 2009-es kezdete óta. A cégek 16 százaléka létszámbővítéssel számol a következő negyedévben, és csak 6 százalékuk számol elbocsátással. Két számjegyű növekedést várnak az építőipar, gyártás és vendéglátóipar munkaadói. A felmérés szerint az optimizmus valamennyi régióban és szektorban érezhető.

hvg.hu

Egynek milliárdos megapályázat, a többiek majd elvéreznek

Egynek milliárdos megapályázat, a többiek majd elvéreznek

Egy fillér nélkül várja néhány száz szociális szövetkezet, hogy nekifoghasson a munkának, amelyet a tavaly benyújtott, azóta már nyertesként kihirdetett pályázatában vállalt. Néhányan azt fontolgatják, hogy visszalépnek, hiszen a program megvalósíthatósága forog kockán. A közelmúltban új TÁMOP-pályázat jelent meg foglalkoztatás körében, amellyel majd' 3 milliárd forintot költhet el uniós forrásból egyetlen támogatott szervezet. A közfoglalkoztatás irányába tolják el a szociális szövetkezeteket, véli az érdekvédelmi szervezet vezetője.

Lázár százmilliárdos álma: a kétmillió közmunkás országa

Lázár százmilliárdos álma: a kétmillió közmunkás országa

Lázár János azt ígérte, 2015-től a kormány minden munkaképes magyarnak ad legalább közmunkát. Ez szigorúan véve azt is jelentheti, hogy egy éven belül 2-3 millió közmunkás rohangál Magyarországon, de sokkal reálisabb, hogy a közmunkások jelenlegi létszámát a két-háromszorosára emelnék. Az első abszurd, a második drága.

Budapesti cég uralja a nyugat-európai munkaerőpiacot

Budapesti cég uralja a nyugat-európai munkaerőpiacot

Több millió euró nagyságrendű közös tőkebefektetést hajtott végre a közép-európai, szakképzett munkaerő kölcsönzésével foglalkozó TjobsRecruit-ba két nagy befektetési társaság, a részben Budapesten működő iEurope Capital és az Earlybird Digital East Fund.

MTI
12315

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X