hvg.hu Gazdaság

Túlhajszolt, kiégett a munkahelyén? Sok esélye nincs, csak, ha lelép

A munkavállalónak sok beleszólása a munkaidő beosztásába nincs. Vajon igazuk van-e azoknak, akik ezt állítják? Hogyan léphet ki a taposómalomból a munkavállaló? Mit lehet tenni a túlhajszoltság ellen? Milyen eszközei vannak? Mire ügyeljen, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés? Mit tehet, mit tegyen, mielőtt utcára menne vagy sztrájkolna? Az Adózóna megmondja.

hvg.hu Én és a Cégem

A főnök kedvencének mindent szabad?

Minden munkahelyen találni olyan személyt, akivel valamilyen szempontból kivételez a munkaadó: ad hoc szabadnapok, rövidebb napi munkaidő személyes szimpátia, vagy egyéb elvek alapján. Élhet-e jogorvoslati lehetőséggel a többi munkavállaló, vagy tűrniük kell a kialakult gyakorlatot?

hvg.hu Itthon

Hőségriadó: csendesen izzadni, míg a főnök hűsöl

A nyáron már másodszor van hőségriadó. Az elviselhetetlen hőség miatt nem jár Magyarországon szabadnap, viszont a munkaadónak oda kell figyelnie a dolgozója egészségére. Jó tudni, hogy ilyenkor milyen jogai vannak egy munkavállalónak.

MTI Gazdaság

Százezrek tüntettek a munkareform ellen Rómában

Százezrek vonultak az utcára szombaton Rómában a legnagyobb olasz szakszervezet felhívására, hogy tiltakozzanak a kormány munkaerő-piaci reformja ellen, a szervezők szerint a résztvevők száma elérte az egymilliót is.

hvg.hu Plázs

Önt hívogatja főnöke a munkaidő lejárta után? - kérdőív

Németországban egyre több vállalatnál foglalják írásba az elérhetetlenséghez való jogot, annak érdekében, hogy csökkentsék a munkavállalók terheit. Ennek értelmében a feletteseknek tilos a munkaidő után telefonon vagy e-mailen zaklatni a munkavállalókat. Kíváncsiak vagyunk, hogy itthon mi a helyzet. Töltse ki kérdőívünket!

hvg.hu Karrier

Kiderült, mitől félnek a legjobban a dolgozók

A hazai felnőtt lakosság 14 százaléka tart attól, hogy olyan munkahelyi problémája adódik, melyet jogi úton lehet csak megoldani – derült ki a Generali 1000 fős, az internetezőkre reprezentatív kutatásából. Azonban, ha ilyen helyzetbe kerülnének, a megkérdezettek több mint fele fogadna ügyvédet saját védelmében, és 47 százaléka indítana pert.

hvg.hu Karrier

Cigiszünet, ebédszünet: mi a különbség, és hogy lehet kivenni?

Gyakran találkozunk az ebédidő, a munkaközi szünet, a cigiszünet, és a képernyő előtti munkavégzés esetén járó szünet elnevezésekkel, amelyek azonban nem azonos fogalmak, érdemes ezért a tartalmukkal tisztában lennünk – írja dr. Jónás Tünde a munkajog.hu oldalon.

hvg.hu Karrier

Problémás lehet a gyed extra

Mi az, amivel egy nőnek tisztában kell lenni a Gyed extrával kapcsolatosan? Repka Ágnes szakértő beszélt erről az RTL Klub 8:08 című műsorában.

hvg.hu Karrier

Íme a részletek a vasárnapi munkáról a plázákban

Régóta vitatott kérdés volt, hogy a bevásárlóközpontok üzletei rendeltetésüknél fogva vasárnap is működőnek minősülnek-e. A kérdésre egy közelmúltbeli döntésében a Kúria – szakítva a korábbi gyakorlattal – igennel válaszolt, megállapítva, hogy a „fővárosi bevásárlóközpontban található ruházati üzlet az elmúlt évek során a vásárlási szokások lényeges átalakulása folytán vasárnap rendeltetése folytán működőnek minősül” – írja blogjában Kártyás Gábor.

hvg.hu Karrier

Íme a legmegdöbbentőbb felmondási indokok

A Wolters Kluwer Kft. Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett X. Magyar Munkajogi Konferencián kiderült, mennyire könnyű valakit elbocsátani – írja az ado.hu.

MTI Vállalkozás

Horror körülmények között dolgoztatnak a Mattel beszállítói

Munkajogi és etikai visszaéléssel vádolja a Mattel játékgyártó cég hat kínai beszállító vállalatát a China Labor Watch (CLW) jogvédő szervezet, amely szerint a megrendelő cég évek óta nem tesz a helyzet ellen. A vizsgált beszállítók némelyike a Hasbrónak, a McDonald's-nak és a Disneynek is dolgozik.

1 2 3
A címlapról ajánljuk