Hőségriadó: csendesen izzadni, míg a főnök hűsöl

Hőségriadó: csendesen izzadni, míg a főnök hűsöl

A nyáron már másodszor van hőségriadó. Az elviselhetetlen hőség miatt nem jár Magyarországon szabadnap, viszont a munkaadónak oda kell figyelnie a dolgozója egészségére. Jó tudni, hogy ilyenkor milyen jogai vannak egy munkavállalónak.

Ha ezért beperli munkahelyét, van esélye nyerni?

Ha ezért beperli munkahelyét, van esélye nyerni?

Öregségi nyugdíjra jogosultság előtt három és fél évvel felmond a munkáltatója. A védett korra vonatkozó törvény alapján van-e esély egy munkaügyi peres eljárás megnyerésére?

hvg.hu

Így nyerészkednek munkavállalóikon a cégek

Így nyerészkednek munkavállalóikon a cégek

A könyvelő elmulasztotta, próbaidő után akartam bejelenteni, adminisztrációs hiba. Leggyakrabban ezekre hivatkoznak a cégek, ha kiderül, hogy ügyeskedni próbáltak munkavállalóik kárára.

hvg.hu

Százezrek tüntettek a munkareform ellen Rómában

Százezrek vonultak az utcára szombaton Rómában a legnagyobb olasz szakszervezet felhívására, hogy tiltakozzanak a kormány munkaerő-piaci reformja ellen, a szervezők szerint a résztvevők száma elérte az egymilliót is.

MTI

Meghalt a feketemunkás, mert nem hívtak mentőt hozzá

Meghalt a feketemunkás, mert nem hívtak mentőt hozzá

Ausztriából a szombathelyi kórházba szállította az illegális munkást foglalkoztatója, ahelyett hogy értesített volna az osztrák mentősöket. A férfin már nem tudtak segíteni.

hvg.hu

Önt hívogatja főnöke a munkaidő lejárta után? - kérdőív

Önt hívogatja főnöke a munkaidő lejárta után? - kérdőív

Németországban egyre több vállalatnál foglalják írásba az elérhetetlenséghez való jogot, annak érdekében, hogy csökkentsék a munkavállalók terheit. Ennek értelmében a feletteseknek tilos a munkaidő után telefonon vagy e-mailen zaklatni a munkavállalókat. Kíváncsiak vagyunk, hogy itthon mi a helyzet. Töltse ki kérdőívünket!

hvg.hu

Kiderült, mitől félnek a legjobban a dolgozók

A hazai felnőtt lakosság 14 százaléka tart attól, hogy olyan munkahelyi problémája adódik, melyet jogi úton lehet csak megoldani – derült ki a Generali 1000 fős, az internetezőkre reprezentatív kutatásából. Azonban, ha ilyen helyzetbe kerülnének, a megkérdezettek több mint fele fogadna ügyvédet saját védelmében, és 47 százaléka indítana pert.

hvg.hu

Cigiszünet, ebédszünet: mi a különbség, és hogy lehet kivenni?

Gyakran találkozunk az ebédidő, a munkaközi szünet, a cigiszünet, és a képernyő előtti munkavégzés esetén járó szünet elnevezésekkel, amelyek azonban nem azonos fogalmak, érdemes ezért a tartalmukkal tisztában lennünk – írja dr. Jónás Tünde a munkajog.hu oldalon.

hvg.hu

Problémás lehet a gyed extra

Mi az, amivel egy nőnek tisztában kell lenni a Gyed extrával kapcsolatosan? Repka Ágnes szakértő beszélt erről az RTL Klub 8:08 című műsorában.

hvg.hu

Ebben a 4 esetben viheti át a szabadságát 2014-re

Közeledik az év vége, így a Liga Szakszervezetek tájékoztatót tett közzé a bennragadt szabadságok kiadására vonatkozó hatályos szabályozásról.

hvg.hu

Íme a részletek a vasárnapi munkáról a plázákban

Régóta vitatott kérdés volt, hogy a bevásárlóközpontok üzletei rendeltetésüknél fogva vasárnap is működőnek minősülnek-e. A kérdésre egy közelmúltbeli döntésében a Kúria – szakítva a korábbi gyakorlattal – igennel válaszolt, megállapítva, hogy a „fővárosi bevásárlóközpontban található ruházati üzlet az elmúlt évek során a vásárlási szokások lényeges átalakulása folytán vasárnap rendeltetése folytán működőnek minősül” – írja blogjában Kártyás Gábor.

hvg.hu
Hirdetés

Íme a legmegdöbbentőbb felmondási indokok

A Wolters Kluwer Kft. Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett X. Magyar Munkajogi Konferencián kiderült, mennyire könnyű valakit elbocsátani – írja az ado.hu.

hvg.hu

Horror körülmények között dolgoztatnak a Mattel beszállítói

Munkajogi és etikai visszaéléssel vádolja a Mattel játékgyártó cég hat kínai beszállító vállalatát a China Labor Watch (CLW) jogvédő szervezet, amely szerint a megrendelő cég évek óta nem tesz a helyzet ellen. A vizsgált beszállítók némelyike a Hasbrónak, a McDonald's-nak és a Disneynek is dolgozik.

MTI

Miért is nem váltható meg a szabadság pénzben?

Egy aktuális törvényjavaslat révén ismét kiújult a vita a szabadság egy részének pénzbeli megválthatóságáról. Ennek apropóján tekintsük át, miért tiltja szigorúan a munkajog a szabadság pénzre való átváltását - írja blogjában Kártyás Gábor.

hvg.hu
Hirdetés

Most kiderül, ki olvashatja el önön kívül a munkahelyi e-mailjeit

Mind a magánéletben, mind a munkahelyen elektronikus formában zajlik levelezésünk legnagyobb része. A leveleket pedig általában nem a nagy nyilvánosság számára írja az ember. Abban a tudatban küldi el, hogy azt csak a fogadója ismerheti meg. A munkahelyen persze nem íródhatnak magán e-mailek a munkaidő rovására, de tegyük fel, hogy az ebédszünetben küldünk ki pár e-mailt az esti mozival kapcsolatban. Belenézhet-e a munkáltató a levelezésbe, avagy titok maradhat-e, amit annak szánunk? A kérdésre a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella válaszolt.

hvg.hu

„A cégemet felszámolják, megkapom valahonnan a fizetésemet?”

Olvasónk amiatt aggódik, hogy a cégét fel fogják számolni, és nem tudja, mi lesz a fizetésével. A felvetésre a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella válaszolt. A megoldás a Bérgarancia Alap.

hvg.hu

Trükkös felmondás: így akar spórolni a munkáltató

A munkaviszonyt a mindennapokban lényegében a munkáltató döntései és a munkavállaló kötelezettségeinek teljesítése töltik meg tartalommal. A munkáltató döntési szabadsága – a munkavállalók védelmében- mégsem korlátlan, e jogát egyrészt a jogszabályoknak, másrészt a jogok rendeltetésének megfelelően gyakorolhatja. Ami ezeken túl van, már vitatható. Esete válogatja, de egy konkrét jogszabályi rendelkezés megsértésének bizonyítása is erőt próbáló feladat lehet.

hvg.hu

Egy lájk vagy egy kínos fotó miatt is kirúghatják

Fegyelmi büntetést kockáztat, de súlyos esetben még az állását is elveszítheti az a munkavállaló, aki munkaidőn kívüli viselkedésével a munkáltató jó hírnevét vagy gazdasági érdekeit veszélyezteti – mutat rá a BALÁZS & HOLLÓ Ügyvédi Iroda. Az adatvédelmi szabályok hazai specialistája kiemeli: az egy évvel ezelőtt bevezetett új Munka törvénykönyve alapján a közösségi média nem körültekintő használatát – így akár viccesnek szánt nyaralási fotók feltöltését is – jogszerűen szankcionálhatja a munkaadó.

hvg.hu

Botrány a Detki Keksznél: félreértés vagy rasszizmus?

Botrány a Detki Keksznél: félreértés vagy rasszizmus?

Félreértés indította el a Detki Keksz Kft. rasszizmus-ügyét, de a helyiek jó része tendenciát lát abban, hogy a cég évek óta alig alkalmaz romákat. Szerintük a faluban is lennének a kekszgyári munkára alkalmas emberek, ezért furcsállják, hogy miért hozzák távolabbról a munkaerőt. A cég szerint viszont csak az alkalmasság volt a szempont, és a közelmúltban hatalmas volt a túljelentkezés. A gyár nem most keveredett először konfliktusba a helyiekkel, öt éve egy építkezés miatt ment a vita, ami kárt okozott a szomszédos házakban.

"Fel akarnak nekem mondani, mire figyeljek?"

„Munkáltatóm előreláthatóan közös megegyezéses felmondással meg akarja szüntetni a munkaviszonyomat, hogyan járok a legjobban, mire figyeljek?” - tette fel a kérdést olvasónk.

hvg.hu
Hirdetés
123

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X