hvg.hu Gazdaság

Ahol a melós még a WC-re sem mehet ki, kiszolgáltatottság az EU kapujában

Szerbiában olcsó és fegyelmezett a munkaerő, és a munkajogi törvények, finoman fogalmazva, inkább a munkaadóknak kedveznek, mintsem a munkavállalóknak. A Balkán legnépesebb országa uniós tagjelölt és igyekszik beilleszkedni a nemzetközi munkamegosztásba. Pillanatnyilag hálátlan szerep jut neki.

G. Tóth Ilda Gazdaság

A cégeknek a kormány javasolta béremelés sok, a járulékcsökkentés kevés

A kormány 15 százalékkal emelné jövőre a minimálbért és 25 százalékkal a garantált bérminimumot. Bár többéves lemaradást pótol, ebbe jó néhány cég belerokkanhat, mások pedig elbocsátásokra kényszerülhetnek. A kormány és a szociális partnerek közötti nagy béralkut a héten nem sikerült nyélbe ütni, a tárgyalásokat november 22-én folytatják.

hvg.hu Gazdaság

Ingyenlakás a kizsigerelt vendégmunkásoknak Katarban

A gazdag öbölmenti államokban a munkaerő túlnyomó többségét külföldi vendégmunkások alkotják. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet és a jogvédő csoportok szerint sokszor embertelen körülmények között élnek és dolgoznak a főként indiai, pakisztáni és bangladesi munkások.

hvg.hu Gazdaság

Ettől a két adattól biztos szívbajt kapnak a fiatalok

A legtöbb gazdasági mutatót figyelembe véve a fiatalokat nagyon megütötte a 2008-2009-es gazdasági világválság. A gazdasági fellendülés ráadásul nem volt hozzájuk olyan kegyes, mint az idősebb generációkhoz. Ezt legjobban talán a keresetek területén lehet érzékelni.

MTI Világ

Spiegel: Kihullik Nagy-Britannia az EU-ból, ha korlátozzák a bevándorlást

A német kormány elképzelhetőnek tartja, hogy megszűnik Nagy-Britannia uniós tagsága a tervezett bevándorlási korlátozások miatt – írta a Der Spiegel vasárnap megjelent számában. A német hírmagazin szerint a német kormány most először gondolja úgy, hogy megtörténhet Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

hvg.hu Vállalkozás

Hatalmas leépítésbe kezd egy nagybank

A negyedrészben a brit állam által tulajdonolt Lloyds bank mintegy 9 ezer munkavállalójának elbocsátását erősítette meg, mindeközben a a cég harmadik negyedéves profitja komoly mértékben nőtt. A bank a következő 3 évben 150 fiókját bezárja, miközben 1 milliárd fontot tesz be technológiai újításokba.

hvg.hu Gazdaság

Magyarország a munkavállalók Mekkája

Négy tizedszázalékkal csökkent az eurózóna munkanélküliségi rátája az egy évvel korábbiakhoz képest, az EU egészében is csökkenő tendencia figyelhető meg e téren egy friss statisztika szerint. A kiadvány kiemeli, hogy a legnagyobb javulás Magyarországon volt tapasztalható: nálunk egy év alatt 10,5-ről 7,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta.

hvg.hu Gazdaság

Mindenki munkát akar adni nekünk

A Manpower munkaerő-piaci mutatója plusz 10 százalékon áll, ami rekordnak számít a hazai felmérés 2009-es kezdete óta. A cégek 16 százaléka létszámbővítéssel számol a következő negyedévben, és csak 6 százalékuk számol elbocsátással. Két számjegyű növekedést várnak az építőipar, gyártás és vendéglátóipar munkaadói. A felmérés szerint az optimizmus valamennyi régióban és szektorban érezhető.

1 2 3

A címlapról ajánljuk