Bejelentkezés  

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Zsidó kisbabával verték át a nácikat

Hat hónapos korában készült Hessy Taftról az a fotó, amely azután egy náci magazin címoldalán szerepelt. A nácik feltehetően nem tudták, hogy a képen szereplő kislány zsidó.

hvg.hu

Nem biztos, hogy természetes halált halt a náci műkincsek őre

Elrendelte a kedden elhunyt Cornelius Gurlitt műgyűjtő boncolását a müncheni államügyészség, hogy megállapítsák a halál pontos okát, mivel az szerintük "tisztázatlan".

MTI

A náciknak örülő magyarokról írt Paul Lendvai a FAZ-ban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Magyarország náci megszállásának hetvenedik évfordulója alkalmából Paul Lendvai ausztriai publicistától közölt írást szerdai számában.

MTI

Amit Hitlerék ócsároltak, azt most New Yorkban megnézheti

Kiállítás nyílik márciusban New Yorkban azokból a művekből, amiket a náci birodalom elkorcsosult művészetnek bélyegzett. A gyűjtemény szembesíti a látogatókat a náci párt kegyetlenségével a kiállított művészekkel szemben és ideológiai magyarázatot is nyújt gyűlölködésükre.

hvg.hu

Maláriás szúnyogokkal is gyilkolni akartak a nácik

Biológiai fegyver fejlesztésével is próbálkoztak a nácik: a második világháború végén maláriával fertőzött szúnyogok bevetésére készültek – mondta egy német kutató a dachaui koncentrációs táborban fennmaradt iratok alapján.

MTI

Na nehogy már démonizáljuk a gazdagokat!

Tom Perkins, a Kleiner Perkins Caufield & Byers kockázatitőke-befektető egyik alapítója múlt hétvégén igen csak durva párhuzamot vont a nácik zsidőüldözése, és a szerinte a manapság a gazdagokkal szembeni ellenérzések között. Most tévéinterjúban kért bocsánatot a hasonlatért, ám fenntartja álláspontját, mely szerint nem a gazdagok felelősek az egyenlőtlenség növekedéséért.

hvg.hu

Szekálni a gazdagokat olyan, mint a "nácik zsidóüldözése"

Tom Perkins, a Kleiner Perkins Caufield & Byers kockázatitőke-befektető egyik alapítója igen durva párhuzamot vont a Wall Street Journalnek írt levelében. Szerinte azok a mai progresszívek, akik a jövedelmi egyenlőtlenségek ellen tüntetnek, olyanok, mint azok a nácik, akik zsidókat üldöztek.

hvg.hu

A holokauszt meleg áldozatainak emeltek emlékművet Tel-Avivban

Felavatták Tel-Avivban pénteken Izrael első olyan emlékművét, amelyet azok tiszteletére emeltek, akiket a nácik homoszexualitásuk miatt üldöztek. Az emlékmű ünnepélyes átadásán beszédet mondott Ron Huldai polgármester és Andreas Michaelis, Németország izraeli nagykövete. Huldai emlékeztetett, hogy a nácik a zsidók mellett minden "másságot" képviselő embert üldöztek.

MTI

Újabb képek kerültek el a nácikkal üzletelő műgyűjtő családjától

Több száz alkotás származását sikerült tisztázniuk a Münchenben talált rejtélyes festménygyűjtemény ügyében nyomozó német hatóságoknak - írták vasárnap német lapok. Közben 22 képet foglaltak le Cornelius Gurlitt sógoránál.

MTI

A nácik által elrabolt 1500 festmény kerülhetett elő Németországban

A nácik által elrabolt mintegy 1500 festményt, köztük Picasso, Matisse, Chagall alkotásait foglalták le a Focus című német hírmagazin szerint egy müncheni férfi lakásában.

MTI

Visszaadják a holland múzeumok a nácik idején elkobzott műkincseket

A holland múzeumok összesen 139 olyan műalkotást találtak gyűjteményeikben, amelyeket valószínűleg a nácik koboztak el zsidóktól. Ezek között van két 17. századi portré, egy Matisse-kép, számos holland festő, például az amszterdami impresszionizmus jegyében alkotó Isaac Israels munkája, valamint nyolc olyan festmény, amelyeket az amszterdami Rijksmuseumban őriznek.

MTI

Náci cég volt a Dr. Oetker

A Dr. Oetker "nemzetiszocialista mintavállalat" volt, vezetői pedig a náci rendszer támogatói voltak egy új tanulmány szerint, amely a német társaság megbízásából készült.

MTI

70 éve számolták fel a nácik a vilniusi gettót - az állam is gyászol

A litván fővárosban a háború előtt a lakosság harmadát alkotta a mintegy hetvenezer főt számláló zsidó kisebbség, a város kiemelkedő zsidó kulturális központnak, "Észak Jeruzsálemének" számított. Vilniusban ma 5000 zsidó él.

MTI

Nem a válság szülte az újnácikat

Nem a válság szülte az újnácikat

Bár a történelmi példák ezt diktálnák, egy ország gazdasági helyzetének nincs sok köze a különféle szélsőjobboldali pártok támogatottsághoz – állítja az elmúlt húsz év statisztikáit összegezve egy napokban megjelent kutatás.

Dokumentumok beszélnek a varsói gettólázadás leveréséről

A lázadás hetvenedik évfordulója alkalmából közzétették Lengyelországban a varsói gettófelkelés leveréséről szóló náci katonai jelentést, benne 31 dokumentummal és 53 fotóval. "Nincs több zsidó negyed" - olvasható Jürgen Stroop tábornok által jegyzett eredeti beszámolóban.

MTI

Így szerezne pénzt Görögország Németországtól

Görögországban jogi dokumentumot készítettek, amelynek alapján jóvátételt követelnének Németországtól a pusztításért, amelyet a második világháború idején a náci megszállók okoztak – közölte kedden a külügyminisztérium.

MTI

Vádat emelhetnek egy horogkeresztes gyűrű viselő férfi ellen

Gyorsított bírósági eljárást kezdeményezve vádemelést javasolt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az ellen a férfi ellen, akit februárban a "becsület napi" rendezvényről önkényuralmi jelkép használata vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt állítottak elő - közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.

MTI

Tízezren tüntettek a szélsőjobb ellen Drezdában

Több mint tízezren tüntettek élőlánccal a szélsőjobboldali eszmék ellen szerdán Drezdában a német várost romba döntő szövetséges bombázás 68. évfordulóján.

MTI

Merkel: a társadalom tűrte a náci hatalomátvételt

Adolf Hitler kancellári kinevezésének 80. évfordulója kapcsán nyílt kiállítás és az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 68. évfordulójáról emlékeztek meg szerdán Berlinben. Angela Merkel kancellár beszédében hangsúlyozta, hogy nácik azért szerezhették meg a hatalmat Németországban, mert a társadalom többsége tétlenül tűrte felemelkedésüket, Norbert Lammert, a Bundestag elnöke pedig azt emelte ki, hogy a demokrácia védelmében fel kell lépni a kirekesztés, a rasszizmus és az idegengyűlölet minden formája ellen.

MTI

Mi kérünk elnézést Gyöngyösi Mártontól!

Félreértettünk, Marci, úgy tettünk, mintha a zsidózásod és etnikai alapú listagyártási vágyad zsidózás és etnikai alapú listagyártási vágy lett volna.

123

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X