Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Fotók: Elhagyatottan pusztul Hitler olimpiai faluja

Fotók: Elhagyatottan pusztul Hitler olimpiai faluja

Több mint húsz éve üresen áll az elhagyatott egykori olimpiai falu, ahol az 1936-os berlini olimpiára érkezett sportolók kaptak helyet.

hvg.hu

A szovjetek ellen volt nácikat vetett be a CIA

Ezernél több nácit alkalmaztak az amerikai titkosszolgálatok a hidegháború idején, egyik nagy becsben tartott munkatársuk Adolf Eichmann közeli munkatársa volt, és háborítatlanul élt évtizedekig - írja a New York Times.

MTI

Náci háborús bűnösök kaptak amerikai szociális támogatást

Amerika szociális juttatásokat fizetett a kiutasított náciknak egy izraeli lap szerint. Az amerikai pénzeket kapók között voltak olyan SS-katonák, akik valamely koncentrációs táborban őrködtek, és volt az egykori Harmadik Birodalom rakétakísérleteiben részt vevő, kényszermunkásokat alkalmazó tudós, sőt egy lengyel kollaboráns is, aki több ezer zsidó elhurcolásáért és megöléséért felelős.

MTI

Náci hősnek tiszteleg egy lett musical: tiltakozik Efraim Zuroff

Herbert Cukurs a hírhedt Arajs Kommandó parancsnokhelyettese volt, amely vezető szerepet játszott a zsidók tömeges lemészárlásában Rigában. A neki emléket állító musical ellen sokan tiltakoznak. A lett külügyminisztériumnál azt mondták: "teljesen elfogadhatatlan, hogy ilyen embereket hősöknek állítsanak be", viszont mióta Lettország demokratikus állammá vált, tiszteletben tartja a szólásszabadságot.

MTI

Fotó: Felavatták a budapesti gettó emlékfalát

Fotó: Felavatták a budapesti gettó emlékfalát

Tarlós István adta át az emlékfalat a budapesti Dohány utcában. A főpolgármester szerint Magyarországon nincs igazi bázisuk "azoknak az ordas eszméknek", amelyek a 70 évvel ezelőtti tragédiához vezettek.

MTI

Náci halálosztagok női tagjait kutatta fel a Simon Wiesenthal Központ

Efraim Zuroffék küldtek egy listát a német igazságügy- és belügyminisztériumnak 76 férfi és négy nő nevével, akik az úgynevezett Einsatzgruppékban szolgáltak. A főként SS-tagokból és rendőrökből álló kommandók begyűjtöttek és agyonlőttek zsidókat még azelőtt, hogy a haláltáborrendszer létrejött volna.

MTI

Mégis jönnek a fajvédők Budapestre

Bár a magyar kormány betiltotta, a fajvédők mégis megtartják október 3-án kezdődő konferenciájukat – közölte a National Policy Institute elnöke. Richard Spencer törvénysértéssel vádolta az Orbán-kormányt.

hvg.hu

Zsidó kisbabával verték át a nácikat

Hat hónapos korában készült Hessy Taftról az a fotó, amely azután egy náci magazin címoldalán szerepelt. A nácik feltehetően nem tudták, hogy a képen szereplő kislány zsidó.

hvg.hu

Nem biztos, hogy természetes halált halt a náci műkincsek őre

Elrendelte a kedden elhunyt Cornelius Gurlitt műgyűjtő boncolását a müncheni államügyészség, hogy megállapítsák a halál pontos okát, mivel az szerintük "tisztázatlan".

MTI

A náciknak örülő magyarokról írt Paul Lendvai a FAZ-ban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Magyarország náci megszállásának hetvenedik évfordulója alkalmából Paul Lendvai ausztriai publicistától közölt írást szerdai számában.

MTI

Amit Hitlerék ócsároltak, azt most New Yorkban megnézheti

Kiállítás nyílik márciusban New Yorkban azokból a művekből, amiket a náci birodalom elkorcsosult művészetnek bélyegzett. A gyűjtemény szembesíti a látogatókat a náci párt kegyetlenségével a kiállított művészekkel szemben és ideológiai magyarázatot is nyújt gyűlölködésükre.

hvg.hu
Hirdetés

Maláriás szúnyogokkal is gyilkolni akartak a nácik

Biológiai fegyver fejlesztésével is próbálkoztak a nácik: a második világháború végén maláriával fertőzött szúnyogok bevetésére készültek – mondta egy német kutató a dachaui koncentrációs táborban fennmaradt iratok alapján.

MTI

Na nehogy már démonizáljuk a gazdagokat!

Tom Perkins, a Kleiner Perkins Caufield & Byers kockázatitőke-befektető egyik alapítója múlt hétvégén igen csak durva párhuzamot vont a nácik zsidőüldözése, és a szerinte a manapság a gazdagokkal szembeni ellenérzések között. Most tévéinterjúban kért bocsánatot a hasonlatért, ám fenntartja álláspontját, mely szerint nem a gazdagok felelősek az egyenlőtlenség növekedéséért.

hvg.hu

Szekálni a gazdagokat olyan, mint a "nácik zsidóüldözése"

Tom Perkins, a Kleiner Perkins Caufield & Byers kockázatitőke-befektető egyik alapítója igen durva párhuzamot vont a Wall Street Journalnek írt levelében. Szerinte azok a mai progresszívek, akik a jövedelmi egyenlőtlenségek ellen tüntetnek, olyanok, mint azok a nácik, akik zsidókat üldöztek.

hvg.hu
Hirdetés

A holokauszt meleg áldozatainak emeltek emlékművet Tel-Avivban

Felavatták Tel-Avivban pénteken Izrael első olyan emlékművét, amelyet azok tiszteletére emeltek, akiket a nácik homoszexualitásuk miatt üldöztek. Az emlékmű ünnepélyes átadásán beszédet mondott Ron Huldai polgármester és Andreas Michaelis, Németország izraeli nagykövete. Huldai emlékeztetett, hogy a nácik a zsidók mellett minden "másságot" képviselő embert üldöztek.

MTI

Újabb képek kerültek el a nácikkal üzletelő műgyűjtő családjától

Több száz alkotás származását sikerült tisztázniuk a Münchenben talált rejtélyes festménygyűjtemény ügyében nyomozó német hatóságoknak - írták vasárnap német lapok. Közben 22 képet foglaltak le Cornelius Gurlitt sógoránál.

MTI

A nácik által elrabolt 1500 festmény kerülhetett elő Németországban

A nácik által elrabolt mintegy 1500 festményt, köztük Picasso, Matisse, Chagall alkotásait foglalták le a Focus című német hírmagazin szerint egy müncheni férfi lakásában.

MTI

Visszaadják a holland múzeumok a nácik idején elkobzott műkincseket

A holland múzeumok összesen 139 olyan műalkotást találtak gyűjteményeikben, amelyeket valószínűleg a nácik koboztak el zsidóktól. Ezek között van két 17. századi portré, egy Matisse-kép, számos holland festő, például az amszterdami impresszionizmus jegyében alkotó Isaac Israels munkája, valamint nyolc olyan festmény, amelyeket az amszterdami Rijksmuseumban őriznek.

MTI

Náci cég volt a Dr. Oetker

A Dr. Oetker "nemzetiszocialista mintavállalat" volt, vezetői pedig a náci rendszer támogatói voltak egy új tanulmány szerint, amely a német társaság megbízásából készült.

MTI

70 éve számolták fel a nácik a vilniusi gettót - az állam is gyászol

A litván fővárosban a háború előtt a lakosság harmadát alkotta a mintegy hetvenezer főt számláló zsidó kisebbség, a város kiemelkedő zsidó kulturális központnak, "Észak Jeruzsálemének" számított. Vilniusban ma 5000 zsidó él.

MTI
Hirdetés
123

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X