Hungarista tüntetés lesz Budapesten

Hungarista tüntetés lesz Budapesten

A kitörés napjára emlékezve szélsőjobbos szervezetek tartanak demonstrációt szombaton Budapesten.

Elmentünk megkeresni az aranyvonatot, de mi sem találtuk

Elmentünk megkeresni az aranyvonatot, de mi sem találtuk

A náci német „aranyvonat” legendája tovább szövődött az elmúlt napokban, miután egyesek biztosra állították, hogy megtalálták azt, majd sorra jöttek az elbizonytalanító nyilatkozatok. A hvg.hu szerzője a „nagy felfedezés” helyszínén, a lengyelországi Walbrzych városában és környékén járva azt tapasztalta, a településen az emberek nagy része szkeptikus, s egyetlen helyi szakértő sem tud hitelt érdemlő bizonyítékot mutatni a vélt vagy valós „aranyvonat” létezése mellett.

Egyszer volt, hol nem volt, egy aranyvonat… Vagy kettő?

Egyszer volt, hol nem volt, egy aranyvonat… Vagy kettő?

Lengyelországban megindult az aranyláz. Helyi forrásaink szerint vasárnap este már tűz ütött ki abban a Walbrzych közelében lévő erdőben, ahol sokan a feltételezett (de egyáltalán nem biztos, hogy létező) „náci aranyvonatot” keresik. A lengyel illetékesek erre bejelentették hétfőn, hogy a korábbi nyilatkozatok ellenére nincs új, a korábbinál erősebb bizonyíték az aranyvonat létezésére. Ezzel egyidejűleg lezárták az „érintett” vagy „érintetlen” terület nagy részét, és felkérték a hadsereget a térség átfésülésére.

Náci zsákmány világíthat a skót kormányfői palotában

A gyanú szerint egy olyan műkincs lehet a skót miniszterelnöki palota egyik szobájában lógó díszes csillár, amit a nácik zsákmányoltak annak idején. A függőlámpa eredetének felderítésére vizsgálatot indítottak.

MTI

Nőverés helyett…

Nőverés helyett…

…takarodjatok harcolni Szíriába.

Náci időkben eldugott aranyra talált egy kincskereső

A náci időkben elrejtett aranyérmékre bukkant egy német kincskereső az alsó-szászországi Lüneburg környékén.

MTI

Szijjártóék jegyzéke az USA-nak: az FBI-igazgató nem kér bocsánatot, de valamit megbánt

Szijjártóék jegyzéke az USA-nak: az FBI-igazgató nem kér bocsánatot, de valamit megbánt

"Minden nácik által megszállt országban voltak emberek, akik kollaboráltak a nácikkal" – ismételte meg nyilatkozatának lényegét az FBI igazgatója, miután több ország diplomáciai jegyzékben fejezte ki nemtetszését korábbi mondandója miatt. James Comey nem kér bocsánatot, de azt megbánta, hogy konkrét országokat említett.

MTI

Magyar emléktáblát avattak egy koncentrációs táborban

70 éve szabadították fel a náci Németország legnagyobb női koncentrációs táborát, a ravensbrücki lágert. A nemzetek falán elhelyezett emléktáblák sora ma egy magyar emléktáblával bővült.

MTI

Fotók: Elhagyatottan pusztul Hitler olimpiai faluja

Fotók: Elhagyatottan pusztul Hitler olimpiai faluja

Több mint húsz éve üresen áll az elhagyatott egykori olimpiai falu, ahol az 1936-os berlini olimpiára érkezett sportolók kaptak helyet.

hvg.hu

A szovjetek ellen volt nácikat vetett be a CIA

Ezernél több nácit alkalmaztak az amerikai titkosszolgálatok a hidegháború idején, egyik nagy becsben tartott munkatársuk Adolf Eichmann közeli munkatársa volt, és háborítatlanul élt évtizedekig - írja a New York Times.

MTI

Náci háborús bűnösök kaptak amerikai szociális támogatást

Amerika szociális juttatásokat fizetett a kiutasított náciknak egy izraeli lap szerint. Az amerikai pénzeket kapók között voltak olyan SS-katonák, akik valamely koncentrációs táborban őrködtek, és volt az egykori Harmadik Birodalom rakétakísérleteiben részt vevő, kényszermunkásokat alkalmazó tudós, sőt egy lengyel kollaboráns is, aki több ezer zsidó elhurcolásáért és megöléséért felelős.

MTI

Náci hősnek tiszteleg egy lett musical: tiltakozik Efraim Zuroff

Herbert Cukurs a hírhedt Arajs Kommandó parancsnokhelyettese volt, amely vezető szerepet játszott a zsidók tömeges lemészárlásában Rigában. A neki emléket állító musical ellen sokan tiltakoznak. A lett külügyminisztériumnál azt mondták: "teljesen elfogadhatatlan, hogy ilyen embereket hősöknek állítsanak be", viszont mióta Lettország demokratikus állammá vált, tiszteletben tartja a szólásszabadságot.

MTI

Fotó: Felavatták a budapesti gettó emlékfalát

Fotó: Felavatták a budapesti gettó emlékfalát

Tarlós István adta át az emlékfalat a budapesti Dohány utcában. A főpolgármester szerint Magyarországon nincs igazi bázisuk "azoknak az ordas eszméknek", amelyek a 70 évvel ezelőtti tragédiához vezettek.

MTI

Náci halálosztagok női tagjait kutatta fel a Simon Wiesenthal Központ

Efraim Zuroffék küldtek egy listát a német igazságügy- és belügyminisztériumnak 76 férfi és négy nő nevével, akik az úgynevezett Einsatzgruppékban szolgáltak. A főként SS-tagokból és rendőrökből álló kommandók begyűjtöttek és agyonlőttek zsidókat még azelőtt, hogy a haláltáborrendszer létrejött volna.

MTI

Mégis jönnek a fajvédők Budapestre

Bár a magyar kormány betiltotta, a fajvédők mégis megtartják október 3-án kezdődő konferenciájukat – közölte a National Policy Institute elnöke. Richard Spencer törvénysértéssel vádolta az Orbán-kormányt.

hvg.hu

Zsidó kisbabával verték át a nácikat

Hat hónapos korában készült Hessy Taftról az a fotó, amely azután egy náci magazin címoldalán szerepelt. A nácik feltehetően nem tudták, hogy a képen szereplő kislány zsidó.

hvg.hu

Nem biztos, hogy természetes halált halt a náci műkincsek őre

Elrendelte a kedden elhunyt Cornelius Gurlitt műgyűjtő boncolását a müncheni államügyészség, hogy megállapítsák a halál pontos okát, mivel az szerintük "tisztázatlan".

MTI

A náciknak örülő magyarokról írt Paul Lendvai a FAZ-ban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Magyarország náci megszállásának hetvenedik évfordulója alkalmából Paul Lendvai ausztriai publicistától közölt írást szerdai számában.

MTI

Amit Hitlerék ócsároltak, azt most New Yorkban megnézheti

Kiállítás nyílik márciusban New Yorkban azokból a művekből, amiket a náci birodalom elkorcsosult művészetnek bélyegzett. A gyűjtemény szembesíti a látogatókat a náci párt kegyetlenségével a kiállított művészekkel szemben és ideológiai magyarázatot is nyújt gyűlölködésükre.

hvg.hu

Maláriás szúnyogokkal is gyilkolni akartak a nácik

Biológiai fegyver fejlesztésével is próbálkoztak a nácik: a második világháború végén maláriával fertőzött szúnyogok bevetésére készültek – mondta egy német kutató a dachaui koncentrációs táborban fennmaradt iratok alapján.

MTI
123

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X