hvg.hu Kult

102 éves magyar filmet hoz haza a Filmarchívum

1915-ben bemutatott magyar némafilm került elő az amszterdami EYE Filmmuseumban. A munkászubbony című alkotás az egyik legrégebbi fennmaradt magyar játékfilm, egyben a korszak színész sztárjának, Hegedűs Gyulának egyetlen fennmaradt filmje.

MTI Kult

Ötven éve halt meg a világ legfaarcúbb filmes géniusza

A Generális, a Navigátor, a Nyugatra fel! vagy az Ifjabb gőzhajós Bill a filmtörténelem némafilmes aranykorának legnagyszerűbb alkotásai közé tartoznak. Főszereplőjük és motorjuk az a Buster Keaton, akihez hasonló mozióriásnak talán csak Chaplin tekinthető. 50 éve, hogy meghalt a fapofájú filmkomikus.

Fehér Nóra Kult

Borzalmas részletek derültek ki Chaplin magánéletéről

Charlie Chaplin kapcsolatai rendre katasztrófába fulladtak. A tizenéves barátnők nem kívánt terhességei és az öngyilkossági kísérletek mellett szinte folyamatosan terítéken voltak a színész "abnormális, degenerált és perverz szexuális vágyai". Prostituált anya, gyerekkor a nyomornegyedben és kétezer szexpartner. Mérlegen a leghíresebb némafilmes magánélete.

MTI Kult

Szétrohadtak az amerikai némafilmtekercsek

Az enyészeté lett az Egyesült Államokban gyártott egészestés némafilmek nagy többsége az elmúlt száz évben a felvételek megrongálódása és hanyag kezelése következtében - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból.

MTI Kult

Ma sem tudják biztosan, ki is volt Chaplin

Charlie Chaplin 1889. április 16-án született Londonban - legalábbis a némafilm első hollywoodi szupersztárja által saját magáról közölt adatok szerint. A brit nemzeti levéltár pénteken nyilvánosságra hozott, eddig titkos dokumentumai azonban arról tanúskodnak, hogy Chaplin születési helyéről, sőt egyáltalán tényleges kilétéről a brit elhárítás (MI5) annak idején semmiféle igazoló iratot nem talált.

Kult

Némafilmes szomorkodás

Jó címadással be lehet csalogatni a közönséget. Azt kell ígérni, hogy a hajdan volt elevenség felvillantható; bepillantást nyerhetünk a valamikor valakiknek vonzó és lüktető valóságba. Filmes átjáró a múltba - a magyar némafilm kora. Micsoda remek cím! És a tömör alcím még ügyesebben ígér: Sztárok, fotók, plakátok, filmek. A Műértő cikke.

Népszava Kult

1917-es magyar film premierjét tartják szeptemberben

Most először láthatja a közönség „Az utolsó hajnal” című magyar némafilmet egy csütörtökön nyíló kiállításon a Műcsarnokban. 1917-ben forgatták a filmet Kertész Mihály rendezésében, a szalag restaurált kópiája nemrég érkezett meg Amszterdamból Budapestre.

hvg.hu Tech

Mozgóképes doodle: 122 éve született Charlie Chaplin

A Google eddig csak statikus grafikákat helyezett el a keresőoldal címlapján, ha valamilyen helyi vagy globális évfordulóról emlékezett meg. A némafilm ikonjának azonban stílusosan, egy rövid mozgóképes montázzsal állít emléket a vállalat.


A címlapról ajánljuk