HVG Gazdaság

Sikerré vált a német újraegyesítés

Összenőtt, ami összetartozott – 25 évvel Németország újraegyesülése után nemcsak az egykori berlini fal nyomai tűntek el, a két országrész közti különbségek is elhalványultak. A hétköznapokban azért még érződik jövedelmi és vagyoni elmaradás – írja a HVG berlini tudósítója.

MTI Világ

Merkel: összenőtt, ami összetartozott

Az egykori keletnémet polgárjogi mozgalmak érdemeit méltatta a hírhedt berlini fal leomlásának közelgő 25. évfordulója előtt elhangzott, szokásos szombati videoüzenetében a német kancellár.

MTI Világ

Tizedével kevesebben élnek a volt NDK területén

Németországban az egykori NDK területén a lakosság több mint 10 százalékkal csökkent az ország újraegyesítése óta, az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) pedig a nyugati szintnek csak a kétharmadát érte el - áll a német egységfolyamat alakulásáról szóló új jelentésben, amelyet szerdán fogadott el a német kormány.

Szegő Iván Miklós Instant tudomány

Az okos húzás, amivel Magyarország bekerült a világtörténelembe

25 évvel ezelőtt, szeptember 10-én este a Magyar Televízió A Hét című műsorában Horn Gyula bejelentette, hogy az ország szeptember 11-én 0 órától kiengedi a határon a keletnémet menekülteket. Geopolitikai jelentőségű konfliktushelyzetben – az elmúlt fél évezredben legalábbis – ritkán tett akkora jelentőségű lépést a magyar politikai elit, mint amilyet 1989 őszén ezzel a döntéssel.

MTI Gazdaság

A német újraegyesítés óta nem volt ilyen kevés munkanélküli

Németországban történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliség 2011-ben az országos munkaügyi ügynökség kedden megjelent adatai szerint, az év egészét tekintve átlagosan 2,976 millió volt a munkanélküliek száma, ami a legalacsonyabb érték Németország újraegyesítése óta.

Weyer Béla Világ

Összenőttek

Csökkentek az egykori NDK és NSZK közti különbségek az újraegyesítés óta eltelt két évtizedben. Ha nem is gyakran, de már az is előfordul, hogy egy-egy területen a keletnémetek járnak jobban.

Vélemény

Fizettek-e a németek a határnyitásért, újraegyesítésért és kinek?

Továbbra is számos rejtély övezi a 89-es rendszerváltás, illetve német újraegyesítés eseményeit. Mivel tudták a németek rávenni a magyar kommunista elitet a határnyitásra, és ezért mit adtak cserébe? Valóban hozzásegítették-e a magyar politikai elit tagjait, hogy a multiknál – kapcsolati tőkéjüket használva – tevékenykedjenek? Annyi kiderült, hogy a német újraegyesítés megakadályozását az angolok, franciák Gorbacsovtól várták. Aki ellen is állt - de csak egy darabig. Vajon miért?


A címlapról ajánljuk