hvg.hu Plázs

Minél magányosabb valaki, annál jobbak a túlélési esélyei

Egy friss kutatás alapján most új magyarázatot találhatunk arra, hogy a magányos emberek miért kerülnek a szociális háló peremére. - A legújabb eredmények szerint a magányos emberek agya sokkal aktívabban, sokkal éberebben reagál a veszélyhelyzetekre. Aki hajlamos az elszigetelődésre, egyúttal az átlagnál hajlamosabb az önvédelemre, a védekező viselkedésre is.

hvg.hu Plázs

Szeretné tudni, mitől érzi rosszul magát? – A stressz 7 leggyakoribb rejtett oka

Szinte már kívülről fújjuk, melyek a stressz legtipikusabb forrásai: munka, kollégák, pénzügyek, egészség, politika, párkapcsolatok. Azonban léteznek kevésbé ismert jelenségek, amelyek ugyanúgy komoly stresszfaktort jelenthetnek az életünkben. Például az ételallergia, a rendetlenség, a közösségi média és a környezetünkben lévő pesszimista emberek. Gyűjteményünkből most kiderül, hogy melyek a stressz leggyakoribb rejtett okai, amelyeket nem szabad elbagatellizálni.

Hercsel Adél Plázs

Emberek, akik a saját anyjukra sem ismernek rá

Tudna úgy élni, hogy nem ismeri fel a saját családtagjait sem az arcukról? Százból nagyjából két ember szenved itthon is az arcvakság nevű "betegségben", ami közel sem azonos a rossz arcmemóriával. Ennek ellenére egy kevésbé ismert felismerési zavarról van szó, ami lehet öröklött, de lehet szerzett is. Olyan világhírességeket diagnosztizáltak arcvaksággal, mint Jane Goodall vagy Brad Pitt. De van arcvak magyar ápolónő és tanár is.

hvg.hu Plázs

A Google használatától okosabbnak érezhetjük magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk

A Google segítségével szinte bármilyen információhoz könnyedén hozzájuthatunk, rákereshetünk amire csak akarunk, ugyanakkor a Yale Egyetem kutatói kísérletekkel igazolták, hogy a legnépszerűbb kereső használata könnyen túlságosan magabiztossá tehet bennünket: a tudásunkat és a műveltségünket is túldimenzionálhatjuk általa. Arról nem is beszélve, hogy a könnyen szerzett információ könnyen is megy.

hvg.hu Plázs

Már a tudomány is azt állítja: a nők vezetőként „elférfiasodnak”

Amikor a nők vezető pozícióba kerülnek, és felelős döntéseket hoznak, a szervezetükben jelentős fizikai változások indulnak – állítja egy friss kutatás. A legfontosabb férfi hormon, a nemi vágyért, az agresszióért és az önbizalomért is felelős tesztoszteron hormon szintjük jelentősen megemelkedik. Ez pedig arra enged következtetni, állítják a pszichológusok, hogy a környezet és a szocializáció a biológiánál sokkal nagyobb szerepet tölt be a nők és a férfiak közti különbségek kialakulásában, mint eddig gondoltuk.

Tárkányi Lívia Plázs

Érdemes idősen is okostelefont használni

Miközben a mobilcégek a 18-59 éves lakosság telefonhasználatát folyamatosan figyelik, ritkán olvashatunk arról, mi a helyzet az időskorú mobilozókkal. Pedig a legújabb kutatások meglepő eredményt hoztak.

hvg.hu Plázs

Amióta bevezették a 4 napos iskolát, jobbak a diákok eredményei

Egy frissen publikált tanulmány szerint azokban az amerikai iskolákban, ahol bevezették a négy napos iskolát, jelentősen javultak a gyerekek tanulmányi eredményei. Ezen belül a diákok első sorban a matematika terén teljesítettek jobban, de olvasási kompetenciáik is egyértelműen jobbnak mutatkoztak.

hvg.hu Kult

Milyen könyvet adjunk a gyereknek?

Fogd rá a jetire, A csodapalást, A kis szellem - a „Szívünk rajta” program összeállította a legjobb gyerekkönyvek és gyereknevelési könyvek legfrissebb listáját.

hvg.hu Plázs

A melegség nem betegség, de a homofóbia igen

Egy frissen megjelent kutatás szerint az agresszióra való hajlamnak és az éretlen védekező mechanizmusoknak komoly szerepük van a homofóbia kialakulásában, továbbá a melegekkel kapcsolatos ellenségesség sokkal jellemzőbb a férfiakra, mint a nőkre.

Hercsel Adél Plázs

10 tipp: hogyan olvassunk többet

Ma van az Olvasás világnapja, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot mind a „kezdő”, mind a „haladó” olvasók számára. Most segítünk, ha úgy érzi, az olvasás sehogy sem fér bele az időbeosztásába, és nem találja elég motiváltnak magát hozzá, ugyanakkor zavarja, hogy egyre csak gyűlnek az elolvasásra váró könyvek az éjjeliszekrényén.

hvg.hu Plázs

A Keletiben készült gyerekrajzokat mutat be a Wall Street Journal

Mint minden gyerek, a menekült gyerekek is szeretnek rajzolni. A The Wall Street Journal összeállítást közölt a Keleti pályaudvaron készült kicsik alkotásaiból, amelyeken kegyetlen háborús jelenetek éppúgy szerepelnek, mint a maguk mögött hagyott, egykori boldog életük.

hvg.hu Plázs

Teszt: mit árul el rólunk az aláírásunk?

Egy aláírás lehet olvasható vagy olvashatatlan, cirkalmas vagy stilizált, erőszakosnak tűnő vagy aprócska és halovány, iskolai formákat idéző vagy teljesen egyedi. Milyen személyiségjegyekre következtethetünk az aláírásunkból? Az írással foglalkozó szakértők, a grafológusok szerint aláírásunk nem csupán személyiségünket tükrözi, hanem azt is elárulja rólunk, hogy milyen vágykép él bennünk önmagunkról.

hvg.hu Plázs

Egészen máson nevetnek a babák, mint eddig gondoltuk

A világ eddigi legnagyobb, egyben legátfogóbb csecsemőkutatásából kiderült, a babák zseniális öniróniával rendelkeznek, és legkevésbé sem rajtunk, inkább velünk, de legfőképpen saját magukon nevetnek. A kutatás komoly áttörést jelenthet, mert megcáfol minden korábbi elképzelést a nevetésről, melyek a humort leginkább az illetlenséggel, a szexualitással és fölénnyel hozták összefüggésbe.

Hercsel Adél Plázs

Lábbal tiporjuk a gyerekeink jogait váláskor

A gyerekek szinte kivétel nélkül traumaként élik meg, ha időlegesen vagy örökre széthullik körülöttük a család. Hiába érvényesek hazánkban is az ENSZ gyermekjogi alapelvei, a válás során ezeket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő Rám is gondoljatok című könyvében abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy ebben az embert próbáló időszakban is megóvják gyerekeiket a sérülésektől.

hvg.hu Plázs

Kiderült, hogy min múlik: vállalunk-e következő gyereket?

Számtalan tényező befolyásolja a gyermekvállalást, azonban egy frissen publikált tanulmány szerint nagyban meghatározza a további gyermekek megszületését, hogy az anya és apa mennyire boldog az elsőszülött első egy éve során.

hvg.hu Plázs

Hány éves korban érdemes házasságot kötni?

Mikor mondjuk ki a boldogító igent? Fiatalon, a húszas éveink elején, amikor még kölcsönösen alakíthatjuk egymást? Vagy minél többet várunk, annál jobb, hiszen 30 fölött már sokkal érettebbek vagyunk? – Egy új kutatásból kiderült, leginkább a húszas éveink második felében érdemes házasságot kötni, ha a válás kockázatát minél kisebbre akarjuk csökkenteni.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk