hvg.hu Plázs

30 éves korunk fölött már tényleg nem változunk?

A tudomány mai állása szerint személyiségünket fele-fele arányban határozza meg a környezet és a genetika. Jellemünk 30 éves korunkig megy keresztül a legjelentősebb változásokon, amelynek stabilizálódása 30 és 35 éves kor közé tehető. Később is változunk, de már csak minimálisan, és sokkal lassabb tempóban, mint előtte.

hvg.hu Plázs

Miért nem barátkoznak a "menők" a "lúzerekkel"?

A legtöbb középiskolai barátság halálra van ítélve – állapították meg egy frissen publikált tanulmány szerzői. A kutatásból kiderült, hogy az amerikai tini vígjátékok közhelye való igaz: a legritkább esetben alakul ki barátság a „menők” és a „lúzerek” közt.

hvg.hu Plázs

Az elsőszülöttek intelligensebbek, mint testvéreik

Az elsőszülöttek intelligensebbek, mint testvéreik, mondta ki egy frissen publikált tanulmány, amit 377 ezer brit középiskolai diák részvételével végeztek. A legidősebb testvérek ezen túl jobban kedvelik a társaságot és kevésbé stresszesek, mint testvéreik.

hvg.hu Plázs

Amikor egy kolléga keresztbe tesz – Tippek a munkahelyi konfliktusok kezeléséhez

Beszólások, folyamatos piszkálódás, véget nem érő munkahelyi viták és konfliktusok – még a legjobbakkal is előfordul. Mit tegyünk mégis, ha mi kerülünk a célkeresztbe? Például a nyílt és őszinte kommunikáció, továbbá a jegyzetelés és a hatékony előremenekülés sokat segíthet. Most néhány kommunikációs technikával és stratégiai lépéssel segítünk, mit tegyen, ha úgy érzi, a munkahelye egy igazi barkácsműhely, ahol nem ér véget a fúrás.

hvg.hu Plázs

A hazugság 10 jele – Mire figyeljünk, hogy ne verjenek át bennünket?

Naponta 30-40 alkalommal hazudunk – állítja Jack Nasher hazugságkutató, a müncheni üzleti főiskola professzora. A szakértő szerint még a megtévesztés nagymesterei sem tudják a végtelenségig kontrollálni magukat. A vizsgálatok kimutatták, hogy minden színészkedés dacára, a valódi érzés egy töredékmásodpercre felvillan a hazug ember arcán. Emellett a hazugság más tipikus tünetek együttesét eredményezi. Ilyenek a szemkontaktus kerülése, a természetellenessé váló hangsúlyozás és a száj szögletének apró rándulásai. Pontokba szedtük a hazugság árulkodó jeleit.

hvg.hu Plázs

Egészen más okozza a magányt, mint eddig hittük

A legtipikusabb vélekedés szerint az elmagányosodást a többség önmagának, antiszociális viselkedésének és rossz kommunikációjának köszönheti. A kutatások azonban régóta mást állítanak. Egy friss felmérés szerint a legmagányosabbak kiváló szociális képességekkel rendelkeznek.

hvg.hu Plázs

5 túlélési stratégia, ha utálja a munkáját

Könnyű lenne azt mondani, hogy váltson azonnal, ha utálja a munkáját. Erre ritka pillanatokban van lehetőség, az átmeneti időszakot pedig ki kell húzni valahogy. Most kánikula és a munkával töltött péntek lendületével ehhez adunk néhány hasznos túlélési tanácsot.

hvg.hu Plázs

A nők kevésbé bírják a munkahelyi versenyt

Az egészséges verseny ösztönzően hathat a munkamorálra és a kreativitásra, de ha túlburjánzik, maradandó károkat okozhat. Friss felmérések alapján az emberek 50%-át motiválja a versenyszituáció, 25%-a érzéketlen a versenyre, 25%-ukat viszont blokkolja a versenyhelyzet, különösen a nőket, akik nagyon rosszul teljesítenek, ha túl nagy lesz a munkahelyi verseny.

hvg.hu Plázs

Botrány! – Nem lesz többé pattintgatós buborékfólia?

Veszélyben mindannyiunk kedvenc csomagolópapírja, az előszeretettel pattintgatott buborékfólia! A más néven pukkanós vagy légpárnás fóliát gyártó cégek az utóbbi időben azt fontolgatják, hogy új gyártási technikát vezetnek be, melynek következtében a buborékokat többé nem lehet kipukkantani! Az egyenesen horrorisztikusan hangzó e-buborékfóliát hiába nyomkodjuk majd, a levegő mindig az egyik buborékból a másikba fog áramlani.

hvg.hu Plázs

A boldog emberek sokkal kreatívabbak

A boldog, nyugodt és kiegyensúlyozott emberek sokkal kreatívabbak, mint azok, akik állandóan idegesek és nyomás alatt vannak. A szűkre szabott határidő stresszt és szorongást szül, amitől a legbejáratottabb és a legkézenfekvőbb megoldást választjuk.

hvg.hu Plázs

Hogyan neveljünk egészséges önértékelésű gyereket?

Mitől lesz valaki nárcisztikus? A pszichológusok egyelőre nem tudják pontosan, de nagy valószínűség szerint a genetika mellett a szülői minta és viselkedés ebben is fontos szerepet játszik. Egy friss kutatás kiderítette, hogy pontosan mi áll a nárcizmus kialakulásának hátterében.

hvg.hu Plázs

Mit árul el a személyiségünkről a Facebook?

Ahányan vagyunk, annyifélét posztolunk a legnagyobb közösségi oldalon. Ugye önnek is van olyan ismerőse, aki elárasztja az üzenőfalát a gyerekeiről, illetve a kutyáiról készült fotóival? Mellettük ott vannak az állandóan kifakadó ismerőseink, akiket éppen az időjárás, a forgalom vagy a kollégák idegesítenek, és persze a cuki állatos videókat posztolókról sem szabad megfeledkezni. Egy friss kutatás megmutatta, Facebook-posztjaink alapján milyen személyiségek vagyunk.

hvg.hu Plázs

10 árulkodó jel arról, hogy felszínesen kezeli a kapcsolatait

Állandóan a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a Pinteresten és a LinkedInen lóg? Bemutatnak önnek valakit, és máris bejelöli a Facebookon? Névjegykártyák tömkelegével tér haza az esti buliról, de másnap már nem emlékszik a beszélgetésekre és a kártyához tartozó arcokra? Most megtudhatja, mire vigyázzon, hogy a közösségi média ne tegye felszínessé a kapcsolatait.

Parti Judit Plázs

"Kaptam is olyan kritikát, hogy túl sok a kötetben a szűzlány"

Harmath Artemisz irodalmár, feleség, édesanya, de főleg egy nagyon vagány csaj, akinek van humora az élet kicsi és nagy pillanataihoz egyaránt. Nemrég egy igazi női könyvvel (Esküdj! - Amit egy nőnek feltétlenül tudni kell) jelentkezett, amelyben arra biztatja a hölgytársait, hogy merjék megélni az olyan ünnepeiket, mint a leánybúcsú, esküvő, nászút. Friss könyve kapcsán beszélgettünk vele, kávézás közben.

Iván Viktória Kult

"Dühös vagyok, szomorú vagyok, fáj, hogy apa meghalt"

A halál sokszor a felnőttek körében is tabutéma, a gyerekek gyászára ez hatványozottan igaz. Nem rögtön látszik, ha gyászolnak, holott ezzel ugyanúgy foglalkozni kell, mint a felnőttekével. A veszteség feldolgozásában ma már csoportos foglalkozások és táborok segítenek.

hvg.hu Kult

A magyar iskolát a dél-dakotaival állították párhuzamba

Az Egyesült Államok általában közepes, vagy átlag alatti teljesítményeket ér el a nemzetközi tanulói vizsgálatokban – Magyarországhoz hasonlóan. Cserediákokat kérdeztek, szerintük mi a baj az USA oktatási rendszerével.

Hercsel Adél Kult

„Egy kisgyereknél a jövő nem létezik”

Nincs olyan kutatás, ami megmutatná, hogy ki lett sikeresebb felnőtt: az, akit két és fél hónaposan, vagy az, akit két és fél évesen adtak bölcsődébe – emlékeztet Szél Dávid pszichológus, aki Apapara címmel tette közzé saját apai tapasztalatait. Szerinte például egy emancipált férfi nemcsak besegít a pelenkázásba, hanem pelenkáz is. Interjú.

hvg.hu Plázs

Szerdán az egész ország dolgozatot ír

Minden 6., a 8. és a 10. évfolyamos diák az Országos Kompetenciamérés feladatlapjait tölti ki. A korábbi években a tesztek azt mutatták többek közt, hogy az általános iskolából kikerülők ötöde funkcionális analfabéta.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk