hvg.hu Plázs

Hogyan hazudnak rólunk a profilképek?

Egyetlen profilkép alapján megítélni valakit lehetetlen, az online közösségi terek hálójában mégis önkéntelenül ezt tesszük nap mint nap. Egy egyetemi kutatás bebizonyította, ez a sekélyes ítélkezés mennyire félrevezető valójában.

hvg.hu Plázs

Havi félmillió felett számít gazdagnak a magyar

Nemrég arról kérdeztük olvasóinkat, hogy szerintük megéri-e gazdagnak lenni. Mint kiderült, a nagy többség vágyódik a pénz után, és nem adnák fel a jómódú életvitelt, akiknek már sikerült elérniük azt. De olyan válaszadó is akadt, aki szerencseként élte meg, amikor minden pénzét elveszítette.

hvg.hu Plázs

Ezt a szakmát válassza, ha szeret aludni

Rákérdeztünk olvasóinknál, hányra járnak munkába, és beigazolódott, hogy a budapestiek tovább alhatnak. Ám arra is fény derült, hogy melyik szakmában mikor kezdenek: a kreatívok és médiások hétalvók, az egészségügyi dolgozók viszont nem henyélhetnek.

Balla István Plázs

A második napon már működik a szégyenérzet

Bizalmi válságot okozott sok gyereknyaraltatásban a 444.hu cikke, amely egy 25 évvel ezelőtti eset kapcsán az utódnyaraltatásokat is megemlítette. A szülők aggodalma érthető, amikor a pedofília, gyerekmolesztálás szót hallják a rádióból, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a probléma nem nyaraltatásspecifikus, hanem minden olyan közösségben – így sajnos a családban is – létezik, ahol gyerekek vannak felnőttek gondjaira bízva. A megoldás, hatásos kontrollok beépítése a rendszerekbe.

hvg.hu Plázs

Tényleg féltékennyé tesz a vörös

Van, hogy az ember egy mezei ruhadarabtól válik féltékennyé: a vörös kihívó, ezért annak viselője sokakban kelt ellenérzéseket, egy új kutatás szerint ráadásul nem is alaptalanul - írja a Spiegel.

hvg.hu Plázs

Ön hánykor kezd a munkahelyén? Kérdőív

A nagyvárosban csak 9, sőt valamelyik munkahelyen csak 10 után kezdődik meg az irodai élet, vidéken viszont korábban kezdik a munkát az emberek, de délután hamarabb is befejezik. Tényleg így van, és Ön szerint jó ez így? Töltse ki kérdőívünket!

Feldmár András Itthon

"Ha hozzám érsz, eltöröm a karodat"

Miért megy vissza a nő a bántalmazó férfihoz? Miért nem tud éveken át kiszakadni egy erőszakon, fenyegetettségen alapuló kapcsolatból? A hvg.hu a családon belüli erőszakról sorozatot kezdett, melyben újabb és újabb eseteken túl szakértők szólalnak meg a témában. Ezúttal Feldmár András pszichológus, pszichoterapeuta írását közöljük.

Lukács Andrea Plázs

Szörnyen nagyot hibázott? Ne bánkódjon, cselekedjen!

Szomorú, sőt megrendítő válaszokat kaptunk a megbánásról szóló kérdőívünkre. Jó jel azonban, hogy – még ha sok mindent meg is bántak olvasóink, a legtöbben optimisták: lehet a rossz döntésekből később előnyt kovácsolni.

hvg.hu Plázs

Ön mit bánt meg eddig életében? Kérdőív

A megbánást lehet előnyünkre is fordítani, állítják a boldogságkutatók, akik azt is kiderítették, hogy az emberek 90 százaléka küszködik ezzel a negatív érzelemmel, és leginkább a szerelemmel kapcsolatban bánjuk meg döntéseinket. Biztos, hogy így van? Önnek voltak rossz döntései? Kérdőív.

LA Plázs

5 alapszabály a szexről Feldmártól

Feldmár András szombaton teltházas kérdezz-feleleket tartott szex-témában az Ankertben. Kiderült, hogy a vágy, a szenvedély és a párkapcsolat köszönőviszonyban sincs egymással, és ez nem is biztos, hogy baj.

hvg.hu Kult

A magyar a legönfejűbb nép - fordítsuk a hasznunkra

Philip Zimbardo, a neves pszichológus Santana egyik számára táncolt előadása előtt, Csermely Péter amellett érvelt, hogy a tipikus magyar jellemzők a hasznunkra fordíthatóak, míg lengyel, izraeli, és a brit előadók arról győzködték a hallgatóságot, hogy a gondolkodásmódunk megváltoztatható. Tényleg jobbá tehető-e ez a hely, amit Magyarországnak hívunk? A HeroiKon konferencián jártunk.

hvg.hu Kult

Pletykálni nem bűn, sőt hasznos – állítják szakemberek

Rendszerint elítéljük és rossz szemmel nézzük a pletykásokat, miközben a legtöbben mégis élvezettel hallgatják a közös ismerősökről szóló történeteket. Pszichológusok szerint azonban a pletyka egyáltalán nem bűnös szenvedély, sőt még segíthet is.

hvg.hu Plázs

Tíz figyelmeztető jel, hogy párkapcsolata már sosem lesz a régi

Milyen gondolatokon, megfigyeléseken keresztül jut el valaki a váláshoz vagy a szakításhoz? Egy amerikai magazin arról kérdezte olvasóit, melyik volt az a bizonyos döntő pillanat, amikor úgy érezték, véget kell vetni kapcsolatuknak. Nem felsorolást kértek, hanem egyetlen árulkodó jelet. Most bemutatjuk a tíz leggyakoribb választ.

Lukács Andrea Plázs

Csak a haveroknak és a Facebooknak él a gyerek?

Nem szabad egyszerű kortünetnek betudni, ha a gyerek elkezd elfordulni a szüleitől és csak a barátaival törődik – állítja Gordon Neufeld és Máté Gábor. A család ereje című kötetük a kortárs-orientáltság veszélyeire hívja fel a figyelmet, és arra motivál, hogy igenis próbáljuk meg visszahódítani gyerekeinket a felelőtlen barátoktól, és a lélekölő digitális örömöktől.

hvg.hu Plázs

10 lecke a boldog élethez a legbölcsebb idős emberektől

Amerika talán legokosabb idős embereit kérdezték az ötvenéves osztálytalálkozójukon, hogy milyen tanácsokat adnának az élethez a fiatalok számára. A család, a boldogság, de még az üzleti sikerek témájában született válaszaikat is mindenkinek érdemes megfontolni.

hvg.hu Plázs

"Nem fogja lenyúlni a pasimat" – igenis működhet a barátság nő és férfi között

Létezik nő és férfi között barátság, ez biztos. A hvg.hu olvasói is tapasztalják, akik közül sokan minden hátsó szándék nélkül élvezik egymás társaságát. A kérdőívből az is kiderült, hogy a férfiak hisznek kevésbé a plátói viszonyban, pszichológusok pedig rámutatnak, szociális és kulturális okok is akadályozzák, hogy egymásra találjon nő és férfi, anélkül, hogy közbeszóljon a szex és a szerelem.

Gáspár Katalin Plázs

Rondábban írunk, mint valaha, de betűink egyre árulkodóbbak

Nem fog soha kihalni a kézírás, de ahogy a világ, úgy az írásképünk is változik. Ma egyre rondábban és rossz helyesírással írunk, de a grafológusok egyre több mindent meg tudnak állapítani az írás „elkövetőjéről”.

hvg.hu Plázs

Mit mutatnak a polgárháborús poklot túlélt gyerekek rajzai?

Gyermekével várandós nő halántékához szorított pisztollyal, lángokban álló ház bent rekedt csecsemővel, machetét tartó férfi egy vértócsában fekvő holttest felett. A Közép-afrikai Köztársaságban élő gyermekek rajzai döbbenetes képet tárnak elénk.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk