hvg.hu Plázs

10 dolog, amit ha anyánk megígért volna, most boldogabbak lennénk

Brooke Kwatny Kravitz egy hatéves lány anyja, de már most érzi, milyen káros hatással van a gyerekére a külvilág. A média, a divat és a barátok negatív befolyása miatt ügy döntött, ír egy listát neki. Az amerikai nő a Scary Mommi blogon hozta nyilvánosságra a levelet, ami szerinte segíthet a lányának a későbbi boldogulásban. Íme, a levél fordítása.

hvg.hu Plázs

Hány éves kortól számítunk öregnek? Kérdőív

Egy közvélemény-kutatás szerint az öregedés a nőket érinti leginkább, de a férfiakat is elbizonytalanítja, ha az előrehaladó kor fizikai jeleit észlelik magukon. Hogyan viszonyulunk hozzá, mi zavar benne, mikor kezdünk vele foglalkozni? Kérdőív.

Lukács Andrea Plázs

Neveletlen, beteg, vagy normális a hiperaktív gyerek?

Régen elevenek voltak, ma hiperaktívak. Aki nem képes beilleszkedni, alkalmazkodni és egy helyben megülni, azt hamar kiveti a magyar iskolarendszer. A szülők tűrőképességétől is függ, hogy mi lesz a sorsa a gyereknek, aki nem hajlandó betartani a szabályokat. Milyen arányban vannak jelen az iskolában a szaknyelven ADHD-sok? Mi van, ha kimondják valakiről, hogy hiperaktív? Miért nem jó a hátsó padba zavarni az ilyen gyerekeket?

hvg.hu Plázs

Így változhat meg az élete, ha nem az alkoholról szól a buli

"Ha ezt olvasod, azt jelenti, hogy sikerült a tervem: egy éve nem ittam alkoholt" – egy amerikai blogger pontosan egy éve döntött úgy, hogy leteszi az italt, és bulikirálynőből józan, öntudatos nővé változik. Évfordulós bejegyzésében számos pozitívumot sorol fel: felerősödtek érzékei, rendbe hozta magánéletét, és ami a legfontosabb, végre megértette, ki is ő valójában.

Lukács Andrea Plázs

"Ahogy régen a férfiak a kuplerájba vitték a fölösleget"

A hűtlenség mindenképp kárt okoz, de nem ugyanúgy éli meg a két nem. Ahogy azt sem, hogy érzelmi vagy testi félrelépésről van-e szó. Az alapvetés szerint a nőket az előbbi, a férfiakat az utóbbi zavarja inkább, ám a hvg.hu felmérése meglepetést okozott. E szerint az erősebb nemet is egyre inkább mélyen érinti, ha a nője romantikus érzelmeket táplál más iránt. L. Stipkovits Erika szakpszichológust kérdeztük a miértekről.

hvg.hu Plázs

Ön mekkorát füllent, ha a testéről van szó?

A magyarok kétharmada szinte soha nem sportol, 40 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy egy kis súlyfelesleg még nem okozhat egészségügyi problémákat – derül ki egy friss felmérésből. A lakosság kétharmadának nincs elég pénze az egészséges étkezésre, tízből négy viszont naponta minimum 6 szál cigarettát is elszív a növekvő dohányárak ellenére, közülük pedig csak minden második tart a következményektől. A felmérésből nem túl biztató képet kapunk a magyarok testtudatáról.

hvg.hu Plázs

Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok feldolgozása és az ismeretek szöveges visszaadása – derül ki egy friss, a Z-generáció tanulási szokásait vizsgáló felmérésből. E helyzetre az iskolának is reagálni kellene.

Lukács Andrea Plázs

Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?

Már hatévesen elkezdhetnénk megtanulni kezelni a stresszhelyzeteket, de az iskolai relaxációs program félreértelmezése és egyházi körök riogatása miatt a heti 30 perces lazítás mégsem került be a Nemzeti alaptantervbe. Bagdy Emőke szerint informálni kell a közvéleményt, és eloszlatni a félelmeket: a relaxáció nem valami spirituális humbug, hanem tudományosan megalapozott önfejlesztő módszer, amivel mindenki csak jól járhat. De miért nem akarják ezt a felsőbb, döntéshozó körökben? Interjú.

Lukács Andrea Gasztro

Gép mellett ebédel? Ne tegye!

Olvasóinak nagy része rendszeresen az íróasztalánál fogyasztja el az ebédjét, bár a legtöbben még közülük is azt gondolják, hogy ez nem jó. És valóban: sokkal nagyobb a baj ezzel, minthogy zsíros lesz a klaviatúra, hiszen így több baktériummal érintkezünk, mint egy átlagos WC-ben, továbbá kifejezetten rosszat tesz az emésztésnek, ha nem nyugodt körülmények között eszünk. Dánielné Rózsa Ágnes dietetikust kérdeztük.

hvg.hu Gasztro

Ön hol ebédel ma? Ugye nem az íróasztalánál? - kérdőív

Van még kultúrája az ebédidőnek, vagy a magyarok is sebtiben az íróasztalnál költik el? Egy amerikai weboldalon olyan fotókat gyűjtenek, melyek az irodai ebédet korántsem gusztusos, viszont túlságosan is elterjedt módon ábrázolják: klaviatúra mellett, tupperwáréban.

hvg.hu Plázs

13+1 durva igazság a flörtölésről

Összeszedték, hogy a mobilkommunikáció, illetve a közösségi oldalak milyen hatással vannak az ismerkedésre, és nagyon csúnya képet festettek le az emberi természetről modern flörthelyzetben.

Kovács Ferenc Dávid Plázs

A hétvégén lehullottak az álarcok

Hipnotizáltak minket. Pontos eligazítást kaphattunk a sikeres manipuláció pszichológiai alapjairól. És megtanultunk, hogy nagyon kell vigyázni a fejünkre. Nem, most nem a választásokról lesz szó. Láthatatlan álarcok címen rendezték meg a Pszinapszist.

Bicsérdi Ádám Plázs

Miért válnak normális emberek gonosszá?

"Hősiesnek lenni egyszerű" – üzeni Philip Zimbardo, a világhírű börtönkísérlet atyja, aki a hétvégén Budapesten népszerűsítette az ő ötlete alapján szerveződött hazai civil kezdeményezést, a Hősök Tere-projektet. Úgy véli, ma sokkal jobb a pszichológus hallgatóknak, mint az ő idejében, mert több a lány az egyetemeken. A világhírű szociálpszichológust az emberi gonoszságról, a magyar néplélek megváltoztathatóságáról kérdeztük.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk