Balla István Élet+Stílus

Csépe Valéria: El akarjuk érni, hogy a pedagógus tanítson, és ne leadjon

Az új alaptanterv kidolgozását miniszteri biztosként felügyelő – oktatási szakemberként és nagyszülőként is érintett – Csépe Valéria azt szeretné elérni, hogy a gyerekek és a pedagógusok is jól érezzék magukat az iskolában. Mint mondja, nincs céldátuma a Nat elkészülésének, és nem ő dönt, hogy 8 vagy 9 évfolyamos lesz-e az alapképzés. Interjú.

hvg.hu Itthon

Egy évet csúszhat az új NAT bevezetése

Az oktatási államtitkár szerint a korábban tervezett 2018 helyett leghamarabb a 2019-es tanévtől léphet életbe az új nemzeti alaptanterv. Palkovics László egy keddi háttérbeszélgetésen azt is mondta: jövő héten levélben tájékoztatják az önkormányzatokat az intézmények működtetésének átvételi menetrendjéről.

MTI / hvg.hu Itthon

Palkovics: 2019-től lehet rövidebb a nyári szünet az iskolákban

A kormány a korábbi Közoktatás-politikai Tanácshoz hasonló testületet hoz létre, amelyben minden érdekelt szereplő megjelenik – mondta a Magyar Idők pénteki számában megjelent interjújában az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára. Palkovics László beszélt arról is, hogy a Klik utódjánál nagyjából száz ember dolgozik majd, illetve 2019-től várható változás az iskolai szünetekkel kapcsolatban.

hvg.hu Plázs

Így lehetne megszerettetni kamaszokkal az olvasást

Egy életre elfordítjuk az irodalomtól a kamaszokat, ha olyan szövegeket olvastatunk velük, amelyeknek sem a világát, sem a nyelvét nem értik - véli Grecsó Krisztián, s ez a véleménye egybevág sok magyartanáréval. A Nemzeti alaptanterv készítői ugyanakkor ezt nem vették figyelembe.

Balla István Kult

Árulkodott a PISA: a sok internet is ront a diákok teljesítményén

Rosszabb tanulási eredményeket ér el az a diák, aki rendszeresen a számítógép előtt ül, még akkor is, ha azt csak tanulási célból teszi. A nemrég közzétett OECD-jelentésen sokan meglepődtek, pedig nem egy új felismerésről van szó. De azért óva intenénk az iskolákat, hogy eltiltsák a gyerekeket az informatikai eszközöktől, ugyanis a munkaerőpiac által elvárt digitális írástudásban nagyon rosszul állunk. Van megoldás a látszatellentmondásra: az IKT-pedagógiában is felkészült tanár.

Lukács Andrea Plázs

Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?

Már hatévesen elkezdhetnénk megtanulni kezelni a stresszhelyzeteket, de az iskolai relaxációs program félreértelmezése és egyházi körök riogatása miatt a heti 30 perces lazítás mégsem került be a Nemzeti alaptantervbe. Bagdy Emőke szerint informálni kell a közvéleményt, és eloszlatni a félelmeket: a relaxáció nem valami spirituális humbug, hanem tudományosan megalapozott önfejlesztő módszer, amivel mindenki csak jól járhat. De miért nem akarják ezt a felsőbb, döntéshozó körökben? Interjú.

MTI Itthon

Nácítlanítaná az alaptantervet az MSZP

Az MSZP azt ígéri, hogy megszüntetné a pedagógusportfóliót, a Nemzeti Pedagógus Kart, a pedagógus etikai kódexet, a tankönyvpiacot pedig újra szabaddá tennék, és a szélsőséges szerzőket kiszednék a nemzeti alaptantervből.

Balla István Itthon

„Kabátlopás gyanújába keveredett az erkölcstan”

Az idén bevezetett erkölcstan nem új, hanem egy 1995-től létező tantárgy rosszul elnevezett továbbélése, az ahhoz kapcsolódó tankönyvek közül pedig csak egy vállalhatatlan – mondja Kamarás István vallásszociológus, az erkölcstan elődjének egyik atyja, aki a vele készült interjúban rámutat, hogy a kötelezően választható hittannal maguk az egyházak sem értettek egyet, mégis, óvatosságból, sokkal több szülő választotta azt gyerekének, mint ami a magyarok vallásosságából következne.

Czervan Andrea Itthon

Tanévkezdés 2013: kisokos egy más világhoz

Nemcsak az új tantárgyakhoz tartozó új tankönyvek (ha lesznek!) okoztak meglepetést tanulóknak és szüleiknek a hétfőn elindult tanévben, hanem át kell szervezniük a család teljes napirendjét is, sírhatnak nyugdíjba kényszerített tanárok után, meg kell szokniuk, hogy a folyosókon rendőr sétálgat, az igazgató pedig már nem igazgató, hanem intézményvezető (ha egyáltalán van). Összegyűjtöttük, mivel köszöntött be a 2013-14-es oktatási évad.

MTI Itthon

Nyirő és Wass Albert is tartja a helyét a NAT-ban

Nem tervezik a Nemzeti alaptanterv (NAT) felülvizsgálatát a közeljövőben - mondta Hoffmann Rózsa oktatái államtitkár. Ennek megfelelően a zsidó szervezetek kérésének sem tudnak eleget tenni, akik szeretnék elérni, hogy mellőzzék a szerintük antiszemita szerzőket a NAT-ból.

MTI Itthon

Zsidó szervezetek: Wass Albert és Nyirő kerüljön ki a NAT-ból

Magyarországi zsidó szervezetek és szövetségek felszólították a kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a Nemzeti alaptantervet, és mellőzze abból Nyirő Józsefet, Sinka Istvánt, Szabó Dezsőt és Wass Albertet, mert meglátásuk szerint antiszemiták voltak.

MTI Itthon

Bekerült a NAT-ba a tízujjas gépelés

A Nemzeti alaptanterv (NAT) részévé vált a tízujjas gépelés oktatása, amit a Fidesz infokommunikációs munkacsoportja és a Fidelitas javasolt a törvénytervezet előkészítő szakaszában - közölte a munkacsoport pénteken.

hvg.hu Itthon

Parti-Nagy: Izaura is bekerülhetne a Nemzeti Alaptantervbe

Parti-Nagy Lajos írót nem lepte meg, hogy a Belügyminisztérium kivette írásaut egy menekültnapra készült kiadványból, az sokkal inkább megdöbbentette, amikor felkérték, hogy írjon bele. Az író az ATV-nek nyilatkozott.

MTI Karrier

Megjelent a Nemzeti alaptantervről szóló kormányrendelet

Megjelent a Nemzeti alaptantervről (NAT) szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben; ebben a többi között rögzítik, hogy az iskolai nevelés-oktatás egységes pedagógiai folyamat, amelyben a NAT műveltségi területenként határozza meg az iskolai nevelés-oktatás pedagógiai tartalmát. A dokumentum szól a kerettantervekről, továbbá a kötelező és válaszható tanítási órák számáról is.

MTI Karrier

Pokolra jutással fenyeget az MSZP

Az MSZP szerint a kormány húszéves konszenzust felrúgva nem a gyerekek érdekeit helyezi az oktatáspolitika középpontjába és fiatalok tömegeit zárja el a felemelkedés lehetőségétől. A szocialisták úgy látják, a pedagógus-életpályamodell és az iskolák államosításának forrásai is hiányoznak, a felsőoktatásban tanulók száma pedig nagy mértékben csökkenni fog.

MTI Itthon

Levélben kértek több matekórát a tanárok Hoffmann Rózsától

A Bolyai János Matematikai Társulat tiltakozik az ellen, hogy az új Nemzeti alaptantervet megvalósító kerettantervben az 1-12. osztályokra számolva összesen a jelenlegi 42-ről 37-re csökkenne a matematikaórák heti minimális száma - írta a Magyar Nemzet pénteken.

Zubor Zalán Itthon

Hiába kérték, meg sem mutatták a tanároknak a NAT-ot

A pedagógusszakma képviselőinek kizárásával alkotta meg a minisztérium a Nemzeti Alaptanterv tegnap elfogadott változatát, a pedagógusszervezetek még a végleges változatot sem láthatták – állítják a szakszervezetek. Balog Zoltán szerint a NAT-nak "nemzetösszetartó ereje lehet".

1 2 3
A címlapról ajánljuk