Balla István Élet+Stílus

Csépe Valéria: El akarjuk érni, hogy a pedagógus tanítson, és ne leadjon

Az új alaptanterv kidolgozását miniszteri biztosként felügyelő – oktatási szakemberként és nagyszülőként is érintett – Csépe Valéria azt szeretné elérni, hogy a gyerekek és a pedagógusok is jól érezzék magukat az iskolában. Mint mondja, nincs céldátuma a Nat elkészülésének, és nem ő dönt, hogy 8 vagy 9 évfolyamos lesz-e az alapképzés. Interjú.

Joó Hajnalka Itthon

Palkovics László: Más dolgokat és máshogyan kell megtanítani

A PISA-felméréseken azok a diákok szerepeltek rosszul, akiknek a családjában nem a tanulás az első; az új Nemzeti alaptantervbe már egy életvitel tantárgy is bekerülhet – mondja Palkovics László a hvg.hu-nak adott interjúban. Az oktatási államtitkár tisztázta, miért távozott a Klik vezetője, illetve azt is, mit gondol a Németországot kocaként ábrázoló tankönyvről és arról, hogy csökkenteni kellene-e a tornaórák számát.

MTI Itthon

Magyar Idők: Radikális akciókat indít a Tanítanék Mozgalom

Még az idén felfigyelhetünk a Pukli István nélkül maradt Tanítanék váratlan akcióira – mondta a kormánypárti lapnak a mozgalom egyik vezetője. A Tanítanék várja, hogy a kormány meghívja őket arra a konferenciára, amelyen a Nemzeti alaptanterv új koncepcióját vesézik ki. De eddig még nem jött meghívás.

MTI / hvg.hu Itthon

Palkovics: 2019-től lehet rövidebb a nyári szünet az iskolákban

A kormány a korábbi Közoktatás-politikai Tanácshoz hasonló testületet hoz létre, amelyben minden érdekelt szereplő megjelenik – mondta a Magyar Idők pénteki számában megjelent interjújában az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára. Palkovics László beszélt arról is, hogy a Klik utódjánál nagyjából száz ember dolgozik majd, illetve 2019-től várható változás az iskolai szünetekkel kapcsolatban.

hvg.hu Itthon

Négy tanóra lehetne csak naponta az alsó tagozatban

Erős konszenzus van az oktatás szereplői közt arról, hogy az általános iskola első négy évfolyama csak az alapkészségek fejlesztéséről szóljon, és a diákoknak egy nap alatt legfeljebb négy 45 perces órája legyen a jövőben – nyilatkozta a Magyar Időknek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke.

MTI Itthon

Balog: Azért kell ma többet tanulniuk a gyerekeknek, mert a felnőttek is többet dolgoznak

Az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy a jövő hétre összehívja az igazgatókat, vagy legalábbis háromszázat közülük, hogy megismerjék az oktatásirányítás átalakításának részleteit. Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a változó világban a felnőtteknek többet kell dolgozniuk, és ez a gyerekekre rótt terhekben is vissza kell, hogy köszönjön.

Bendl Vera Itthon

Pukli István: "Nem foglalkozom azzal, hogy mi reális, és mi nem"

A kormánynak kemény feltételeket szabna, a Nemzeti Alaptantervet és a kerettanterveket gyökeresen átírná Pukli István, a pedagógustüntetések meghatározó arca. A hvg.hu-nak adott interjúban azt is elárulja, hogy miképp alakult a kapcsolata az MSZP-vel, és hogyan konszolidálta a helyzetét az igazgatósága elején a Teleki Blanka Gimnáziumban. Még a pénteki demonstráció előtt beszélgettünk. (A cikk megjelenése után a volt igazgató igazgató, Pukli elődje is szót kért, észrevételeit becsatoltuk az interjúba.)

MTI/hvg.hu Itthon

Palkovics többet engedhet az iskoláknak, a rendszer alapja viszont maradna

Az oktatási államtitkár szerint a kistelepülések iskolái eddig nyertesei voltak az állami rendszernek, de elismerte, hogy többen nehéz helyzetbe kerültek. Palkovics közelebb vinné, például megyei szintre a döntéshozatalt az iskolák ügyeiben, az ügyintézést pedig teljesen visszaadná, Orbán Viktor ehhez kellő mozgásteret enged számára.

hvg.hu Tech

Belenyúlna a Nemzeti Alaptantervbe a Microsoft

Microsoft szerint elengedhetetlen a kódolás beemelése a Nemzeti Alaptantervbe, ha csökkenteni szeretnénk a szakemberhiányt az informatika területén, és lépést kívánunk tartani a fejlett országok gazdaságait már meghatározó technológiai forradalommal.

Balla István Kult

Árulkodott a PISA: a sok internet is ront a diákok teljesítményén

Rosszabb tanulási eredményeket ér el az a diák, aki rendszeresen a számítógép előtt ül, még akkor is, ha azt csak tanulási célból teszi. A nemrég közzétett OECD-jelentésen sokan meglepődtek, pedig nem egy új felismerésről van szó. De azért óva intenénk az iskolákat, hogy eltiltsák a gyerekeket az informatikai eszközöktől, ugyanis a munkaerőpiac által elvárt digitális írástudásban nagyon rosszul állunk. Van megoldás a látszatellentmondásra: az IKT-pedagógiában is felkészült tanár.

MTI Sport

Mocsaiék beépítenék a kézilabdát a nemzeti alaptantervbe

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ), a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Testnevelési Egyetem (TE) szombaton kötött megállapodásukban rögzítették azt a törekvésüket, hogy a kézilabda kerüljön be a nemzeti alaptantervbe.

hvg.hu Plázs

Jó ma tanárnak lenni Magyarországon? Kérdőív

Nemrég egy nemzetközi felmérés azt vizsgálta, mennyire elégedettek a pedagógusok a helyzetükkel, ám Magyarország nem vett részt ezen. Az Emmi szerint nem lettek volna relevánsak az eredmények. Ha az OECD-felmérést nem is tudjuk pótolni, de „kicsiben” legalább megpróbáljuk. Arra kérjük olvasóinkat (tanárokat és nem tanárokat), hogy válaszoljanak az alábbi kérdőívre.

MTI Itthon

Nácítlanítaná az alaptantervet az MSZP

Az MSZP azt ígéri, hogy megszüntetné a pedagógusportfóliót, a Nemzeti Pedagógus Kart, a pedagógus etikai kódexet, a tankönyvpiacot pedig újra szabaddá tennék, és a szélsőséges szerzőket kiszednék a nemzeti alaptantervből.

1 2 3
A címlapról ajánljuk