Változhatnak a nemzetiségi választás szabályai

A nemzetiségi választás szabályain változtatna az NVB.

MTI

Külön szavazóhelyiségben szavaznak a nemzetiségi választók jövő vasárnap

Külön szavazóhelyiségben szavaznak a nemzetiségi választópolgárok az október 12-ei választáson.

MTI

Újbudán szavaz a legtöbb nemzetiség ősszel

Az ország 3177 településének valamivel több mint felében, 1744-ben lesz települési nemzetiségi választás októberben. A rekorder a főváros XI. kerülete, ahol valamennyi elismert nemzetiség voksol.

MTI

Sváb lehetsz, de fideszes nem

Sváb lehetsz, de fideszes nem

Több mint húsz év után megoldódott a hazai nemzetiségek parlamenti képviselete, de az érintettek nem maradéktalanul elégedettek, a regisztráció pedig csak vontatottan halad. Bár elvileg jelentős kedvezménnyel lehetne saját képviselőjük, ehhez le kell mondaniuk arról, hogy pártlistára szavazzanak. A német önkormányzat hiába állt ki a regisztráció mellett, a svábok nem törik össze magukat, a szlovákok körében pedig egyenesen belháború tört ki a feliratkozás-pártiak és a bojkottot hirdetők közt. A legnagyobb kisebbség, a romák vezetői láthatóan taktikáznak. Egy szlovák és egy sváb településen jártunk.

Szabó Máté: Nem zárható ki a visszaélés a 2014-es nemzetiségi választásokon

A nemzetiségi törvény csak akkor teszi lehetővé a választás kitűzését, ha a 2011-es népszámláláson a település lakói közül legalább 30 ember az adott nemzetiséghez tartozónak vallotta magát. Az önbevallásra alapozni azonban nem hiteles az ombudsman szerint.

MTI

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X