Péterfy Gergely: Bőnye

Péterfy Gergely: Bőnye

Sok szó hiányzik a lábbal kapcsolatban, de ezt azzal, hogy mondunk egy ilyet, nem lehet kompenzálni. Ilyen szó nincs – írja tárcasorozatunk legújabb darabjában az Aegon-díjas író. Fontos kérdések merülnek föl ezúttal: régi és új cipő, a nyelv lábat illető szegénysége és egy vonat Pardubicébe.

Az "apatest" lett az év szava

Az "apatest" lett az év szava

Többek között a dadbodot, az apatestet és a binge-watchot, a maratoni sorozatnézést választotta a 2015-ös év szavának a Collins English Dictionary. Az előbbi a kissé elhízott, nem túl sportos férfialkatot jelenti, míg az utóbbi szót arra a cselekvésre használják, amikor valaki egy tévésorozat több részét tekinti meg gyors egymásutánban.

hvg.hu

Az utolsó előtti szó jogán: de hová lettek az állampolgárok?

Az utolsó előtti szó jogán: de hová lettek az állampolgárok?

A nyelv is ugyanolyan a brutális változáson ment át, mint a politika, de attól még a dolgok neve nem az, amit egy autoriter kormányzat ad neki.

Lehetetlen abbahagyni ezt a tesztet, amíg meg nem oldjuk

Lehetetlen abbahagyni ezt a tesztet, amíg meg nem oldjuk

Az Európai Parlament egy látszólag egyszerű nyelvi kvízzel segíti a nyári kikapcsolódást. Aki hibátlanul le tudja írni az unió összes hivatalos nyelvén a „nyár” szót, annak ezt a teszt nem lesz szórakoztató, pikkpakk kivégzi. Aki viszont legfeljebb egy-két nyelven ismeri a megfelelő fordítást, biztosan nekifut párszor. Vigyázat, nem lehet sokat hibázni! Google-fordítóval nem ér játszani, meg nem is érdemes.

hvg.hu

Gondolta volna? Van egy kis ország, ahol 839 nyelvet beszélnek

Gondolta volna? Van egy kis ország, ahol 839 nyelvet beszélnek

Mivel a legtöbbek által beszélt nyelvek mindegyikét több országban is használják, érdekes kérdés, hogy pontosan melyiket mennyien beszélik. Egy nemzetközi kutatás érdekes számokkal és statisztikákkal szolgál ez ügyben.

hvg.hu

Magyarország egy tátongó lyuk Európa nyelvtérképén – videó

Magyarország egy tátongó lyuk Európa nyelvtérképén – videó

Egy animált térképről kiderül, hogyan fejlődtek az indoeurópai nyelvek az elmúlt 8 ezer évben – és az is, hogy melyik az őse a terület összes nyelvének, a magyar és a finn kivételével.

hvg.hu

Tesztelje magát indonézből, hamarosan szüksége lehet rá!

Tesztelje magát indonézből, hamarosan szüksége lehet rá!

Ha Indonéziában akarna dolgozni, hamarosan le kellene tennie hozzá egy nyelvi tesztet. Addig is gyakoroljon, és tegye próbára magát ezzel az angol-indonéz nyelvteszttel!

hvg.hu

Kihalás - ezt biztosan nem gondolta volna Európáról

Európa 50 nemzet és 200 nyelv otthona, de a nyelvek közül 24 már kihalófélben van. Hallott már a lívről, a karaimról, a teri számiról, az arbanászról vagy az isztriótáról? Nagy valószínűséggel már nem is fog.

MTI

Sörben és templomban nagyon egyedül vagyunk - térkép

Sörben és templomban nagyon egyedül vagyunk - térkép

A medve, narancs vagy rózsa szavunkban nem lógunk ki az európai országok közül, más kifejezésekben nagyon is kiütközik a finnugor elszigeteltségünk. Látványos etimológiai térképeket tett közzé a Business Insider.

hvg.hu

Hogy brekeg a japán béka? - rajzokon a világ hangjai

Hogy brekeg a japán béka? - rajzokon a világ hangjai

Egy angol művész, James Chapman arról készít rajzokat, hogy az egyes hangutánzó szavak hogyan hangzanak a világ különböző nyelvein - hogy brekeg a béka, hogyan hangzik a szellentés, vagy éppen milyen hanggal csobbannak a vízbe az egyes nemzetek.

hvg.hu

Itt megtudhatja, hány nyelven képes boldogulni – teszt

Elég megválaszolni huszonöt gyors kérdést, hogy kiderüljön, hány nyelvet vagyunk képesek legalább felismerni, netán használni – legalább is a BuzzFeed egyik tesztje ebben próbál segíteni. Angol, német, spanyol, francia és orosz nyelvterületről záporoznak a kérdések, majd kiderül, hogy a válaszoló multikulturális-e vagy sem. Nyelvtanárok most ne figyeljenek.

hvg.hu

Honnan jön a "bla bla bla"?

A BBC lerántotta a leplet a számtalan nyelvben előforduló értelmetlen kifejezésről: honnan jön és mit is jelent a "bla bla bla"?

hvg.hu

"Orbán aggasztó képességgel ad el nemzeti sikerként minden katasztrófát"

A mai Magyarországon a politika kisajátítja a nyelvet, ezért egyre több szó veszíti el "őszinteségét és ártatlanságát" – véli a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapban megjelent cikkében Wilhelm Droste, a kilencvenes évek eleje óta Magyarországon élő német lektor, író, fordító és kiadó.

MTI

Hány nyelvet ismer fel hallás után? Ezzel a játékkal kiderül

Hány nyelvet ismer fel hallás után? Ezzel a játékkal kiderül

A világ nyelvei között sok a rokonság és hasonlóság, így olykor nem is olyan könnyű eldönteni, hogy például milyen nyelven beszélnek az utcán a külföldiek. Plusz vannak olyanok, amelyekről még nem is hallottunk. Egy böngészőből elérhető játék erre alapozva teszteli nyelvfelismerő képességünket.

hvg.hu

Áthuzalozza az agyat a kisgyermekkori nyelvtanulás

A csecsemőkor utáni idegennyelv-tanulás új idegsejtek és neuronkapcsolatok kialakulását ösztönzi – derül ki egy tanulmányból.

MTI

Idegölő kísérlettel mérték fel a magzati nyelvtudást

A finn tudósok olyan csecsemők agytevékenységét mérték, akiknek az édesanyja a terhesség alatt 25 ezerszer játszotta le ugyanazt a szót. A kismamáknak naplót is kellett vezetniük arról, hogy mikor és hol hallgatták a lemezt. Minden újszülött emlékezett a méhen belül hallott szóra.

MTI

Videó: húsz nyelven beszél egy 16 éves amerikai fiú

Elmondása szerint összesen huszonhárom nyelven tud egy 16 éves New York-i fiú. Beszéli például a hébert, a szuahélit, az arabot, a kínait, de japánul és hindiül sem tudják "eladni".

Az anyanyelvet ünneplik világszerte ma

Ma van az anyanyelv nemzetközi napja, ebből az alkalomból az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának kulturális albizottsága délelőtt konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémián, délután pedig a Magyarországi Fordítóirodák Egyesületének társszervezésében tartanak beszélgetést.

MTI

Ezeket a nyelveket érdemes tanulni egy jobb állásért

A legtöbben angol nyelvet tanulnak az iskolában, a második helyen a német áll. Ám nyelvtudás tekintetében országunk az utolsó helyen áll az unióban - írja a teol.hu.

hvg.hu

Krumplileves? Moslék!

Krumplileves? Moslék!

A regisztráció önkéntes, a felsőoktatás ingyenes, Óceánia mindig is Eurázsiával folytatott háborút.

1234

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X