Lengyel Miklós Gazdaság

70 éves nyugdíjkorhatár, döbbenetesen vacak nyugdíj, még minket is irigyelhetnek a britek

Bajban vannak a nyugdíjasok Nagy-Britanniában (is). Elég fölütni a konzervatív bulvárlapot, a Daily Mailt, hogy egy friss összeállításból megtudják: ők az utolsók a fejlett államok között az OECD listáján, még Kelet-Európa és Latin-Amerika országai is jobban állnak náluk. Az állami nyugdíj a szigetországban ugyanis csak az átlagfizetés 29 százaléka.

hvg.hu Világ

Politikusi nagyotmondás helyett sokatmondó számok az emberi kiszolgáltatottságról

Az ENSZ munkaügyi szervezete (ILO) most tette közzé jelentését arról, hogy bolygónk lakóinak mekkora hányada kap valamilyen minimális szociális védelmet, biztosítást. Köztudott, hogy miközben a világ GDP-je nő, egyre nagyobbak az egyenlőtlenségek is, tehát a gazdagok egyre vagyonosabbak, a szegények egyre inkább kiszolgáltatottak lesznek. De.

hvg.hu Gazdaság

Hiába a nagy fogadkozás, a szegények szegények maradtak

Az ENSZ ünnepélyes fogadalmat tett 2011-ben az Isztambulban tartott fejlesztési konferencián: 2020-ra a felére csökkentik a legkevésbé fejlett országok számát, vagyis 48-ról 24-re. Azóta öt év telt el, és most már biztosra vehető, hogy nem sikerül elérni a kitűzött célt.

hvg.hu Gazdaság

Testükkel fizetnek az ételért a szegény amerikai tinik

Egy 11 éves kislány azért maradt ki az iskolából Chicagóban, hogy áruba bocsássa a testét. Családja ugyanis képtelen volt gondoskodni róla. Los Angelesben a középiskolás lányok az interneten keresik középkorú vagy idősebb férfiak ismeretségét. Az ok a nyomor. Ez derül ki az Urban Institute washingtoni kutatóintézet legújabb felméréséből.

Kálmán Attila Itthon

Az állam helyett is segít a fóti Teréz anya és Angyal Csapata

„Magyarországon nincs szegénység. Mélyszegénység van", mondogatja sokszor a rokkantnyugdíjas Ildikó, aki évek óta harcol ellene Fóton. Mára egész csapat gyűlt köré: tetőt javítanak, ételt hordanak, ünnepségeket rendeznek. Ott is aktívak, ahonnan hiányzik az állam. Koszovói bevándorló pék, Jobbik-szimpatizáns, MSZP-s önkormányzati képviselő: ők is benne vannak Ildikó Angyal Csapatában. Mindenkire számít.

Kálmán Attila Itthon

"Uram, magát itt le fogják ütni"

Budapest kellős közepén, a kőbányai Hős utcában áll két ház, ahol a legmélyebb nyomorban, emberhez méltatlan körülmények között él 600-700 ember. Az önkormányzat évek óta tervezi a házak szanálását, de egyelőre semmi nem történt. Csak az épületek rogyadoznak, a drogosok ellepik a környéket, és a lakók kilátástalansága nő egyre.

MTI Itthon

Magyar aktivistákkal is elbeszélgetett Bill Gates

Bill Gates-szel, a Microsoft alapítójával, Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős EU-biztossal és Linda McAvannal, az Európai Parlament fejlesztési bizottságának elnökével is találkoztak azok a fiatal aktivisták, akik a Bono által alapított one.org nyomorellenes lobbiszervezetnek dolgoznak. A találkozón két magyar résztvevő, Józsa Veronika és Hegedűs Ildikó is ott volt.

Hercsel Adél Kult

„Kannás borra gyűjtök, mert szőlőérzékeny vagyok” – a fővárosi nyomor testközelből

Pőcze Flóra 2009-ben kiköltözött a Moszkva téri hajléktalanok közé. A téren szerzett élményeit és kutatási eredményeit a második kiadásban most megjelent, A Moszkva tér gyermekei című könyvében osztotta meg az olvasókkal. Tényleg minden hajléktalan önhibájából került az utcára és alkoholista? Melyek a legjobb kéregető dumák? Hogy vágódhat be a hajléktalanoknál a jövőbeli társuk, az állami gondozott fiú?

hvg.hu Itthon

Galéria: "Jobban teljesít" - nyomorgók sora Budapest központjában

Az elmúlt évekhez hasonló hosszú sor várta Budapest központjában, a Blaha Lujza téren, hogy egy tányér meleg leveshez jusson, és kapjon némi tartós élelmiszert. A helyszínen járt munkatársunk beszámolója szerint idén legalább a rendőrség nem vegzálta szerencsétleneket, mint tavaly ilyenkor, amikor többeket kiszólítottak, és igazoltattak. Az ünnepeket fedél, fűtés nélkül töltők számára csak annyi jó hírünk lehet, hogy enyhe idő jön.

1 2

A címlapról ajánljuk