MTI / hvg.hu Itthon

Nagy a baj: ennél csak leterheltebbek lesznek a kórházak

A társadalom elöregedése miatt egyre többen fogják igénybe venni az egészségügyet, ezt a szakápolókkal oldanák meg. Az egészségügyi államtitkár szerint már kevesebb orvos vándorol ki és a kórházi várólisták is csökkentek, de gondolkoznak a kötelező időpontkérés bevezetésén a járóbeteg-ellátásban.

hvg.hu Itthon

Már 11 ezren írták alá a fiatal orvosok petícióját

Van olyan egyetemi tagozat, ahol 24 orvostanhallgatóból mindössze 2 tervez az országban maradni a rezidensi éveit követően. Nagy forráshiányt tapasztalnak, ezért a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete aláírásgyűjtésbe kezdett. Petíciójukkal el szeretnék érni, hogy a Visegrádi Négyek többi államának átlagához mérten a jelenlegi négy százalékról a GDP hat és fél százalékára emeljék az egészségügy finanszírozását.

hvg.hu Itthon

"Valaki nagyon megetette Viktort" - fideszesek buktak ki a parlamentben

Az egészségügy helyzetét igen sötéten látják a 24.hu-nak név nélkül nyilatkozó fideszes politikusok. Egyikük azt mondta, Orbán Viktor meggyőződése, hogy elég pénz van a rendszerben, csak valakik menet közben lenyúlják. Egy másik kormánypárti politikus szerint lassan az a helyzet áll elő, hogy aki komolyan megbetegszik és nem tudja megfizetni a magánellátást, meghal.

hvg.hu Itthon

Tömeges felmondásra készülnek a győri kórház sebészei

Béremelést követel 15 sebész a győri kórházban: ügyvédi letétbe helyezték felmondásukat arra az esetre, ha március 31-ig nem sikerül tárgyalóasztalhoz ülni a kórházvezetéssel és megállapodni a mindenki számára kielégítő emelésről.

HVG Itthon

Meleg víz nélkül üzemelt az egri kórház

A szakorvoshiány volt az egri Markhot Ferenc Kórház kisebbik problémája, hosszú ideig nem üzemelt a sterilizáló, nem volt meleg víz több osztályon, a diagnosztikai berendezések jelentős része most sem használható – állítja a kórház egyik orvosa a Magyar Nemzetnek, aki szerint a kórházi vezetés spórolása vezetett az állapotokhoz. A kórházi vezetés szerint nincs ekkora baj.

MTI/hvg.hu Itthon

Rétvári: Februárban már több pénzhez jutnak az orvosok és ápolók

Még tavaly év közben döntött a kormány, hogy megemelik a szociális ágzatban és az egészségügyben dolgozók pótlékait, most februárban érkezhet meg az első megemelt összeg a rezidensek, szakorvosok és ápolók számára. Ez azonban közel sem biztos, hogy elegendő lesz a kedélyek megnyugtatására, ugyanis a munkavállalók az alapbérük további emelését szorgalmazzák.

hvg.hu Itthon

Mégsem mondtak fel, csak tiltakoztak a sebészek a győri kórházban

Cáfolta a kórház vezetése, hogy szerda délelőtt felmondtak volna a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház sebészei, melyről a Népszava értesült. A vezetés azonban elárulta, hogy korábban kaptak egy elkeseredett levelet az orvosoktól, melyben többek között túlterheltségüknek adtak hangot.

Gáti Júlia Itthon

Hiábavaló az orvosok lázadása?

Egyre több orvoscsoport lázad a hálapénz ellen, bár momentán az tartja össze az egészségügy omladozó építményét. Az évi 20–70 milliárd forintra becsült hálapénz igen egyenlőtlenül oszlik el az orvosok között. Mivel a zsebbe tett összegek után többnyire nem adóznak, és járulékot sem vonnak le belőlük, kiváltásukra legalább a borítékba tett pénzek duplájára volna szükség,

hvg.hu Vállalkozás

Adómentességet kaptak a soproni háziorvosok

Évi húszmillió forintos adóalap alatt ipartűzési adómentességet kapnak a vállalkozó soproni háziorvosok, így sokkal kedvezőbb körülmények között praktizálhatnak, ami csökkentheti az általános orvoshiányt is.

hvg.hu Itthon

Az orvosok negyede elhagyta az országot vagy a pályáját

Az elmúlt kilenc évben a magyar orvosok 12 százaléka költözött külföldre, az itthon maradtak 16 százaléka pedig otthagyta a kórházakat. Sokan annak ellenére váltottak itthon, hogy anyagi előnyük nem származott belőle, ami a kiábrándultságukat is jellemezheti.

hvg.hu Itthon

Egy tucat ápoló hagyta el a Szent István kórházat

A kórház nem tartja kiugró adatnak, hogy 12 ápoló hagyja el a kórházat csak decemberben, hatan egy osztályról távoznak. Húszezer egészségügyi dolgozó már elhagyta az országot, ráadásul az utánpótlás képzése is gondokkal küzd. A hétvégén tiltakozó egészségügyi dolgozók a bérük két éven belüli megduplázását kérik.

hvg.hu Itthon

Megszólalt a Szent Imre Kórház, nem maradnak el műtétek

Több szakorvos és osztályvezető is felmondott a fővárosi Szent Imre Kórházban, emiatt veszélyben érzik az ellátás biztonságát a kórház alkalmazottai. A kórház vezetése közleményben árnyalja a kialakult helyzetet, szerintük nincs veszélyben a betegek ellátása és minden szükséges operációt elvégeznek.

1 2

A címlapról ajánljuk