Jön a paksi dömping, hetente írnak majd ki tendereket

A Paks II atomerőmű beruházási tendereinek előkészítése a műszaki feladatok meghatározásával párhuzamosan zajlik, és a teljes projektet tekintve a 40 százalékos magyar beszállítói hányad tartható - közölte Valerij Limarenko, a Roszatom leányvállalat, a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (NYIAEP) elnöke szerdán magyar újságíróknak az Atomexpon, Minszkben.

MTI

Feleztette Lázárékkal az orosz üzemanyag-szállítási kizárólagosságot az EU

Feleztette Lázárékkal az orosz üzemanyag-szállítási kizárólagosságot az EU

Figyelembe vette a magyar kormány az Euratom kéréseit a paksi fűtőanyag-szerződés módosításakor, méghozzá a szerződés időtartamára és az ellátás diverzifikációjára vonatkozóan – közölte az Európai Bizottság. Azt, hogy milyen módosításokkal láttamozták az orosz-magyar nukleáris üzemanyag-szerződést, titkos. Egy tétel mégis, máris kiszivárgott...

444.hu: Titokban távozott Paks II. vezérigazgatója

444.hu: Titokban távozott Paks II. vezérigazgatója

Nagy Sándor három napja Londonban dolgozik, pedig eddig ő vezette a paksi bővítésért felelős céget - írja a 444.hu.

hvg.hu

Leállt egy kis időre a paksi atomerőmű 3. blokkja márciusban

Leállt egy kis időre a paksi atomerőmű 3. blokkja márciusban

Egy védelmi rendszeri vezérlés betáplálása megszűnt, mert egy tápegység meghibásodott és a kismegszakítók leoldottak, emiatt pedig – a tervezési körülményeknek megfelelően – leállt a reaktor – írja a Világgazdaság. A műszaki probléma besorolása a hétfokozatú nemzetközi INES skálán 0 értékű volt, a hibát egy nap alatt elhárították.

hvg.hu

"Teljes nonszensz" - reagált a Kreml a Paksról szóló Reuters-cikkre

Oroszország nem akar politikai befolyást vásárolni a paksi bővítésről szóló megállapodással, a Moszkva és Budapest közötti együttműködés kölcsönösen előnyös - reagált a Kreml arra, hogy a Reuters hírügynökség korábban a bővítésre nyújtott 10 milliárd eurós orosz hitellel foglalkozott.

Újra Paksról ír az FT a magyar kormány perének árnyékában

Újra a paksi bővítésről írt csütörtökön a Financial Times, amelyet a magyar kormány egy korábbi, a beruházás blokkolásáról szóló híre miatt perelne.

Az EU nem tud paksi megállapodásról

Az EU nem tud paksi megállapodásról

Hiába jelentette be Lázár János két napja, hogy megállapodtak az Euroatommal a paksi fűtőanyag-beszállításról, az Európai Bizottság a Népszabadságnak ezt nem erősítette meg.

hvg.hu

Másik szállítót is meghívhatnak a paksi bővítésnél

Másik szállítót is meghívhatnak a paksi bővítésnél

A paksi atomerőmű két új blokkjának üzemanyag-szállítási szerződését a finn modell alapján véglegesítik, a megállapodás hamarosan megszülethet az erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos szerint.

MTI

Lázár nagy hírrel jelentkezett be telefonon Brüsszelből

Lázár nagy hírrel jelentkezett be telefonon Brüsszelből

Minden akadály elhárult a megoldás útjából a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges fűtőanyag-ellátási megállapodással kapcsolatban - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter telefonon kedd este, miután tárgyalt az EU klíma- és energiaügyi biztosával. A finn modellt követjük, az oroszok 10 évig biztosan szállíthatnak fűtőanyagot.

MTI

Már a Financial Times sem blokkolhatja Paks 2 előkészítését

Megkezdődött a Paks II. építéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás; ennek fontos része a közmeghallgatás, amelyet két hónapon belül 41 településen tartanak – jelentette be Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden Kalocsán, az első közmeghallgatás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Paksi atomerőmű: az oroszok a médiát okolják

Az oroszok EU-képviselője azt ígéri, hogy számonkéri a Financial Times főszerkesztőjén azt, amit a paksi bővítésről írtak. Az üzleti lap csütürtökön azt írta, hogy az Európai Bizottság blokkolta a paksi bővítést. Pénteken az EB azt mondta, nem blokkolják az egész folyamatot, csak a fűtőanyag-beszerzésről szóló szerződéssel van bajuk.

Hirdetés

Drágíthatja is a paksi bővítést az EU-vétő az OAH főigazgatója szerint

Miután az Európai Bizottság nem fogadta el azt, hogy az orosz fél szállítsa a fűtőanyagot az új paksi erőműbe, alternatív beszerzési forrást kell keresni, ennek azonban többletköltségei lehetnek - mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

MTI

Videó: A kormány paksi sajtótájékoztatója 1 percben

Videó: A kormány paksi sajtótájékoztatója 1 percben

Kovács Zoltán kormánszóvivő pénteken reggel sajtótájékoztatót tartott annak nyomán, hogy a Financial Times megszellőztette, hogy az Európai Bizottság a leendő paksi blokkok fűtőanyagának Oroszországból történő kizárólagos importja miatt blokkolta a paksi bővítési projektet. A kormány szerint az FT hamis infót közölt, az üzleti lap azonban időközben közölte a hvg.hu-val, hogy információik hitelesek.

hvg.hu

Hiába kér helyreigazítást a kormány az FT-től

Kitartunk a sztori mellett, az pontos és hiteles – így reagált a Financial Times újságírója, amikor a hvg.hu arról kérdezte, eleget tesznek-e a kormány helyreigazítási kérelmének a paksi megállapodás uniós blokkolásáról szóló írás után.

hvg.hu
Hirdetés

Blokkolta az EU a paksi bővítést az FT szerint, a kormány tagad

Blokkolta az EU a paksi bővítést az FT szerint, a kormány tagad

Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - állította a Financial Times. Bár az Index szerint az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétót, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár később tagadta az FT hírét és hozzátette, helyreigazítást kértek a laptól.

hvg.hu

Panaszt tesz az Európai Bizottságnál a paksi titkosítás miatt a PM

Az ombudsmanhoz és az Európai Bizottsághoz fordul a Párbeszéd Magyarországért (PM) a paksi atomerőmű-bővítés egyes adatainak 30 évre való titkosítása ügyében – közölte Jávor Benedek, a PM európai parlamenti (EP) képviselője, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a titkosításról szóló törvényt.

MTI

Schiffer szétszedte Áder biciklitárolós szövegét

Schiffer szétszedte Áder biciklitárolós szövegét

Schiffer András LMP-s társelnök Áder János mondataira reagálva azt mondta, senki nem állította, hogy egy atomerőmű biciklitároló, ha pedig világunk "terrorizmussal fenyegetett", talán egyáltalán nem kéne bele atomerőműveket építenünk.

hvg.hu

Tényleg jöhetnek az amerikaiak a paksi erőműbe

Tényleg jöhetnek az amerikaiak a paksi erőműbe

Nem cáfolták a hvg.hu-nak, hogy az amerikaiak szerepet kaphatnak az új paksi atomerőmű-blokkok építésében. Arról is beszéltek, hogy az amerikai-magyar viszony ugyan látszólag enyhült, a demokraták továbbra is napirenden tartják a magyar alkotmányos kérdéseket.

hvg.hu

Beszállhat az USA a paksi atomerőmű bővítésébe?

Beszállhat az USA a paksi atomerőmű bővítésébe?

Nem kizárt, hogy az orosz technikával és hitellel megvalósuló paksi erőműbővítésben az amerikaiak is érdekeltek lesznek – írta az amerikai-magyar viszony változásáról szóló csütörtöki címlapsztorijának előzetesében a Heti Válasz. Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője is úgy értesült, hogy a kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy az orosz Roszatom helyett az amerikai Westinghouse szállítsa majd a fűtőanyagot az új paksi blokkokhoz.

hvg.hu

Így védi a Fidesz a paksi bővítést

Így védi a Fidesz a paksi bővítést

Tovább csökkenhet az áram ára, tovább nő Magyarország energiabiztonsága, növekszik az ország versenyképessége a paksi atomerőmű fejlesztésével a bővítés titkosítását megszavazó kormánypárt szerint.

MTI
Hirdetés
12313

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X