MTI Gazdaság

Újra teljes gőzzel megy az 1-es blokk Pakson

Megszüntették a szakemberek az irányítástechnikai berendezés meghibásodását a paksi atomerőmű 1. blokkjánál. Pénteken kora délután már ismét száz százalékos teljesítményen üzemel.

hvg.hu Gazdaság

Csekély enyhítés Paks titkosításában?

Csak nemzetbiztonsági érdekből vagy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogra tekintettel lehet 30 évig titokban tartani a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatos üzleti valamint műszaki adatokat, és ez a már benyújtott adatigénylésekre is vonatkozik – ezt tartalmazza a Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat, amelyet jövő csütörtökön tárgyal az Országgyűlés.

hvg.hu Itthon

Elállhatnak az oroszok a paksi hitelezéstől?

Az alacsony olajár miatt komoly költségvetési gondjai vannak az orosz gazdaságnak, így könnyen arra kényszerülhetnek, hogy ne adjanak új hitelt más országok számára – írja a Portfolio az orosz pénzügyminiszter-helyettes nyilatkozata alapján. A paksi bővítést azonban az Brüsszel is elkaszálhatja, valamint az amerikai GE is már készülődik, hogy mivel tudna bekapcsolódni a projektbe, meglehet, az oroszok helyett.

hvg.hu Gazdaság

Elvethették a Miniszterelnökségen az új csodafegyver bevetését

Elvetette a Miniszterelnökség azt a rezsicsökkentő ötletet, hogy a paksi atomerőmű évi 20 milliárd forintos befizetését elvonja a nukleáris alapból, az ugyanis az erőmű 1650 milliárdos bezárási költségének fedezetét veszélyeztetné - tudta meg a napi.hu.

hvg.hu Gazdaság

Putyinnak több oka is lehetett arra, hogy Orbánt meghívja

Vlagyimir Putyin azért kezdeményezett tárgyalást Orbán Viktorral, hogy szövetségeseket találjon az Oroszország elleni gazdasági szankciók ellenpontozásához – írta a Népszabadság, amely úgy értesült, a paksi bővítés mellett fegyvereladásról és a honvédségi helikopterek beszerzéséről is szó lehet a találkozón.

hvg.hu Gazdaság

Paksi bővítés: nem jutott dűlőre Lázár az uniós biztosokkal

Nem hoztak áttörést Lázár János brüsszeli megbeszélései a paksi bővítést ellenőrző EU-biztosokkal. Az Európai Bizottság továbbra is több oldalról vizsgálja a projektet – írja az Eurológus az Indexen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter két uniós biztossal tárgyalt, de utána nem mondott semmit a brüsszeli magyar sajtónak a látogatása eredményéről.

hvg.hu Gazdaság

Népszava: Paks II. miatt magyarázkodhat kedden Brüsszelben Lázár

A Népszava szerint "kreatív" adat összeállítása miatt is magyarázkodhat majd valószínűleg kedden Brüsszelben a Miniszterelnökséget vezető miniszter a paksi bővítés ügyében. A magyar kormány olyan számokkal igyekezett ugyanis meggyőzni Brüsszelt arról, hogy nem kap tiltott állami támogatást, és kitermeli az építkezés költségeit, amelyeket különböző évek adataiból válogatott össze – olvasható a cikkben.

hvg.hu Gazdaság

Fotók: Itt lehet a paksi atomtemető

Cserdi közelében 700 méter hosszú, 2-6 méter mély kutatóárkot ásnak, itt lehet a paksi kiégett fűtőelemek egyik lehetséges temetője. A közeli Boda mellé tervezett tároló a 2060-as évek végére épülne meg, hogy itt helyezzék el a paksi atomerőmű addigra felhalmozódó, 18 ezer 500 kiégett fűtőelemét és más, nagy aktivitású hulladékát.

hvg.hu Gazdaság

Felfüggesztetheti az EU a paksi bővítés terveit

Az Európai Bizottság valószínűleg csütörtökön hivatalos felszólító levelet küld Budapestnek, melyben felszólítja a kormányt, hogy a paksi projektet érintő minden folyamatban lévő és tervezett további beszerzést függesszen fel - értesült a Bruxinfo. A Miniszterelnökség szerint mindenben az EU-jog szerint járnak el.

hvg.hu Gazdaság

Lázár ötletével menne szembe Paksról az MVM-vezér

Paks jó helyen van a Magyar Villamos Műveken belül – véli Csiba Péter, az MVM augusztusban kinevezett vezérigazgatója. Az elképzelése szembemegy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János által képviseltekkel, miszerint a legbiztosabban termelő erőművet leválasztanák az MVM-ről.

1 2 3 4 5 6 7
15
A címlapról ajánljuk