hvg.hu Gazdaság

A nagy OPEC-pókeren is múlik, mennyiért tankolunk jövőre

Csökken a világban a szénhidrogének iránti kereslet, az alternatív energiahordózók súlya viszont növekszik. Az olajtermelők pedig tovább alkudoznak. Az oilprice.com vezető elemzője, Evan Kelly szerint több tényező is szól a tartósan magas olajár ellen.

hvg.hu Gazdaság

Meddig zuhanhat még a benzin ára?

Majdnem hat éve nem látott mélységbe zuhant a kőolaj ára, a csökkenés viszi magával az üzemanyagok árát is. De meddig mehet el a benzin ára? Lesz 200 forint literje? Hogy lehet, hogy 320 forintot fizetünk a kutakon a benzin literjéért, de ebből az államhoz jut 190 forint? Más termékek ára is beborulhat? Olcsóbb lesz a gáz is? Elmagyarázzuk.

MTI Gazdaság

Már nem olyan fontos az OPEC, mint egykor

Az észak-amerikai palaolaj megjelenése drámaian megváltoztatta a világ olajellátásáról az utóbbi évtizedekben kialakult képet, a Kőolajexportáló Országok Szervezetének szerepe nem nő, hanem csökken az OPEC-en kívüli államok javára - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) csütörtökön közzétett jelentésében.

MTI Gazdaság

Tíz évre fedezné a világ olajfogyasztását egy új forrás

A világ tízéves olajfogyasztását képesek fedezni a mostanáig feltárt palaolaj-készletek az amerikai U.S. Energy Information Administration (EIA) kormányzati kutatóintézet legújabb tanulmánya szerint. A hivatal becslése alapján világszerte 345 milliárd hordónyi palaolajt lehet kitermelni a jövőben.

MTI Gazdaság

Lenyomhatja az olajárakat a palaolaj-kitermelés fellendülése

A jövőben potenciálisan fellendülő palaolaj-kitermelés jelentős olajárcsökkenést és magasabb globális GDP-t hozhat - állítják elemzésükben a PwC tanácsadó cég szakértői, akik szerint a palaolaj-kínálattal járó alacsonyabb olajárak jelentősen befolyásolhatják a világgazdaság fejlődését.


A címlapról ajánljuk