MTI Instant tudomány

Hátborzongató leletet rejtett egy középkori püspök koporsója

Egy öt-hat hónapra született koraszülött maradványait találták meg egy XVII. századi svéd püspök, Peder Winstrup koporsójában. A tudósok elképzelése szerint a halott babát úgy csempészték a tekintély koporsójába, hogy megszentelt földben nyugodhasson. Más érdekessége is van a középkori pap múmiájának.

MTI Instant tudomány

Virágokkal temették el az őskőkori "vörös hölgyet"

A spanyolországi El Mirón-barlang fontos régészeti lelőhely. A tudósok a pollenmaradványok vizsgálatával jutottak arra a megállapításra, hogy az ott talált, 35-40 éves nő sírjára 16 ezer évvel ezelőtt virágot, mégpedig egy libatopfélét tettek nagy számban a korabeli gyászolók.

Szalai Balázs - Szlavkovits Rita Itthon

Egyházi beruházás pusztított el korai egyházi emlékeket

Pótolhatatlan kora középkori szakrális régészeti maradványokat romboltak le a szegedi Dóm tér átépítése közben. Az építésügyi hatóság műszaki okokra hivatkozva, a régészek javaslatát negligálva adott engedélyt a bontásra. A közel két és fél milliárdos építési beruházás, amelynek a gazdája a Szeged-Csanádi egyházmegye, épp a város legkorábbi egyházi maradványainak a megsemmisítéséhez járult hozzá. A régészek háborognak, de csak titokban. A történet rávilágít a „beruházóbarát” örökségvédelmi törvény hibáira.

1
4 5 6 7 8
34

A címlapról ajánljuk