hvg.hu Itthon

Cigányozik a Facebookon Antall József fia és örökségének ápolója

Antall Péter, a néhai miniszterelnök szellemi örökségét ápoló tudásközpont igazgatója szerint csak a konzervatív értelmiségi mentalitás hozadéka, hogy az ember kuruc.infós tartalmat, rasszista vicceket, fenékrázós videót, szexista és homofób kommenteket oszt meg.

Barcza Réka Élet+Stílus

Megőrült a művelt Nyugat a rasszista ember-állatkertekért

Még a 20. században is nagy népszerűségnek örvendett az úgynevezett emberi állatkert vagy freakshow, ahol afrikai és indián törzsek tagjait vagy éppen testi fogyatékkal élőket állítottak ki. Habár akadtak ellenzői az etológiai kiállítás néven futó, valójában rasszista showműsoroknak, mégsem tiltották be őket. Ki is volt a Hottentota Vénusz, a gazdag sziámi ikerpár, vagy a kisfejűséggel született Azték Gyermekek?

Gócza Anita Kult

„Mindannyian hagyjuk, hogy ez történjen”

A diákok többsége el sem tudja képzelni, hogy rasszista figurák is politizálhatnak – állítja Pass Andrea, aki Újvilág címmel írt egy elsősorban a középiskolásoknak szóló darabot egy szkinhedtársaságba keveredett lakótelepi 16 éves lányról. A Mentőcsónak és FÜGE produkciója nem csak bemutat egy előadást, hanem utána irányított beszélgetésekkel át is beszélik a látottakat a diákokkal. A szerzőt és a beszélgetéseket irányító drámatanárt, Takács Gábort kérdeztük.

hvg.hu Itthon

Cigányvicc került egy előkészítős feladatsorba

"Mi az a három szó, amit a legkevésbé akarsz hallani egy cigánytól? Jó reggelt, szomszéd!" A Corvinus Egyetem előkészítőjeként működő Studium Generale trigonometria-feladatsorába díszítő elemként került két régi rasszista a vicc. Az intézmény belső vizsgálatot rendelt el.

hvg.hu/MTI Shake

Rasszistának találták, levették a thai bőrfehérítő reklámot

Nagy felháborodást váltott ki és emiatt eltávolították az internetről azt a sokak által rasszistának nevezett thai reklámot, amellyel bőrfehérítő gyógyszerét népszerűsíti egy thaiföldi cég. Nem csoda, szlogenjük szerint "fehérnek kell lenni a győzelemhez", különben a háttrébe szorulhatnak egyesek a bőrszínük miatt.

hvg.hu Plázs

Durván földbe döngölik a neten a magyar nőt, aki afrikaivá photoshopolta magát

"Hálakönnyeket hullat a világ a megvilágosodott magyarért, aki hét feketeportréval mentené meg Afrikát a kihalástól" – indította gúnyosan Balogh Boglárka akciójáról szóló cikkét a Jezebel. A magyar nő 7 különféle afrikai törzs hagyományos viseletébe öltöztette magát, a projektet azonban a jelek szerint rasszistának tartják Amerikában.

MTI Világ

Korzikán betiltották a tüntetéseket

Egy hétre betiltották a tüntetéseket a helyi hatóságok a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén vasárnap, miután az előző napokban tüntetések rasszista incidensekké fajultak.

hvg.hu Világ

Gyűlölködő kommentek: Túl sokra nem jutottak a németek a Facebookkal

Nem teljesen elégedett a német igazságügyi miniszter azzal a megállapodással, amit internetes cégekkel kötöttek az idegengyűlölő, rasszista kommentekkel kapcsolatban. Annyi biztos, hogy a munkacsoportban részt vevő internetes cégek 24 óra alatt megvizsgálják a jövőben az ilyen tartalmú és jelentett hozzászólásokat és szükség esetén el is távolítják őket.

MTI Világ

FBI: Faji háborút akartak kirobbantani az USA-ban

Két virginiai férfi afroamerikaiak által látogatott templomok és zsinagógák felrobbantásával tervezett faji háborút kiprovokálni az Egyesült Államokban. A két férfi az asatru nevű északi újpogány hit híve.

Konok Péter Nyüzsi

Demberség

Semmi bajom az ilyen meg olyan emberekkel, de...

hvg.hu Plázs

Videó: Felkavaró kísérlettel tesztelték a litvánokat

Érdekes kísérletet csináltak Litvániában, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az idegengyűlölet, a rasszizmus nem jó dolog. Egy fekete férfi arra kérte a vele várakozó litvánokat, hogy fordítsanak le neki egy Facebook-üzenetet, mert csak két hete érkezett az országba és nem tud litvánul. Az emberek segítőkészek voltak egészen addig, amíg el nem olvasták pontosan a lefordítandó rasszista és gyűlölködő szöveget. Többen megtagadták a fordítást, egyesek – láthatóan zavarban és szégyent érezve – megtették, amit kértek tőlük, de hangsúlyozták, hogy inkább felejtse is el gyorsan az egészet a férfi, akitől sűrűn elnézést is kértek.

hvg.hu Itthon

"Idegesítenek a menekültek, cigányok, melegek?" – Kampány indult a neten

Korábban nem látott mértékben szaporodnak a menekültekkel szembeni rasszista incidensek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint. A jogvédő civilek az interneten terjeszthető figyelemfelhívó ábrákat készítettek abból a célból, hogy mindenki tudjon róla: az idegenellenes, rasszista, homofób, antiszemita bűncselekmények súlyosabban büntetendők.

Dercsényi Dávid Itthon

Kanadában is téma a magyarokat érintő rasszista gyakorlat

Miközben már a kanadai közélet is hangos az ország rasszistagyanús beutazási politikájától, újabb esetek láttak napvilágot, amikor magyar családok torontói utazását akadályozta meg az amerikai ország bevándorlási hivatala. A helyzet javulása azért sem várható, mert Miskolc nem áll le a problémát kirobbantó intézkedéssorozatával. A kanadai hatóságok eljárása több jogi problémát is felvet.

1 2 3 4 5 6 7
17

A címlapról ajánljuk