hvg.hu Itthon

"Idegesítenek a menekültek, cigányok, melegek?" – Kampány indult a neten

Korábban nem látott mértékben szaporodnak a menekültekkel szembeni rasszista incidensek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint. A jogvédő civilek az interneten terjeszthető figyelemfelhívó ábrákat készítettek abból a célból, hogy mindenki tudjon róla: az idegenellenes, rasszista, homofób, antiszemita bűncselekmények súlyosabban büntetendők.

Dercsényi Dávid Itthon

Kanadában is téma a magyarokat érintő rasszista gyakorlat

Miközben már a kanadai közélet is hangos az ország rasszistagyanús beutazási politikájától, újabb esetek láttak napvilágot, amikor magyar családok torontói utazását akadályozta meg az amerikai ország bevándorlási hivatala. A helyzet javulása azért sem várható, mert Miskolc nem áll le a problémát kirobbantó intézkedéssorozatával. A kanadai hatóságok eljárása több jogi problémát is felvet.

MTI Világ

Obama kimondta az n betűs szót egy interjúban

A feketéket becsmérlő nigger szót használta Barack Obama amerikai elnök, amikor a charlestoni mészárlással kapcsolatban az egyesült államokbeli rasszizmusról és a fegyvertartásról nyilatkozott egy hétfőn közzétett online rádióinterjúban.

Dercsényi Dávid Itthon

A gépre sem engedték fel Bécsben a magyar cigány kutatót

Azt gondolta, hogy egy vízummentes országba utazáshoz útlevélre, érvényes repülőjegyre és elegendő pénzre van csak szüksége? Ha kicsit barnább a bőre, akkor kellemetlen meglepetés érheti. Ijesztő történetről számolunk be, amely során egy Kanadába készülő kutatót nem engedtek felszállni a repülőgépére, megalázták, és üvöltöztek vele a reptéren.

hvg.hu Itthon

Lecigányoztak és lerángattak egy fiatalt a 7-es buszról

Május 1-jén fennhangon szidalmaztak, lecigányzotak és lerugdostak egy fiatal fiút a 7-es buszról – írta a BKV-figyelő olvasója. A BKK kivizsgáltatta az esetet, és a buszt üzemeltető cég szerint egészen más történt. Szerintük részegek veszekedtek, és a szidalmazott férfi maga sem ártatlan az ügyben.

Seres László Vélemény

Seres: Normális, nyitott emberek

Három év múlva lehet, hogy Vona Gábor alakíthat kormányt ebben az országban, és nem azért, mert lejöttek a kis barna emberkék az űrből, és mindenkit nácivá változtattak. Hanem azért, mert a demokraták, a Köztársaság fennkölt hirdetői valamit nagyon elkúrtak.

Dubrovszki Dániel Itthon

Meg kell találni „a nyitottság idegrendszerbeli kódját”

Mi játszódik le az ember agyában, amikor valaki iránt empátiát, és mi, amikor kárörömöt érez? Milyen neurológiai folyamatok kísérik a kirekesztő, elutasító érzelmeket? Hogyan lehet ezeket manipulálni? Egy amerikai idegtudós most Magyarországon kutatja, hogy az idegtudomány és a pszichológia legmodernebb eszközeivel mit tehetünk például a romák és nem romák együttélésének javításáért.

Papp Réka Kinga Nyüzsi

Náci-e vagy?

Rasszizmussal kampányol, nácinak néz ki, mi az?

Balla István Kult

„Le volt ez zsírozva” – Spiró György a rendszerváltásról

A nagyhatalmak zsírozták le, nekünk pedig ölünkbe hullott a rendszerváltás – véli Spiró György, aki szerint ez az egyik oka, hogy az elmúlt 25 évet nem is érezzük magunkénak. Az író szerint térségünket, „Európa perifériáját, ütközőzónáját, olykor senki földjét” egyben érdemes vizsgálni. A hvg.hu új sorozata épp így tesz: A napfény íze a kelet-európai rendszerváltásokat dolgozza fel neves magyar, lengyel, román, egykori NDK-s és csehszlovák civilek megkérdezésével.

1 2 3 4 5 6 7
17
A címlapról ajánljuk