Csatlós Hanna Kult

Sírva könyörögnének ezekért a kincsekért a filmrajongók

A Blaha Lujzáról maradt egyetlen filmfelvétel, Korda Sándor vagy Kertész Mihály némafilmjei, de idővel az Egri csillagok vagy Dargay Attila legendás rajzfilmjei is az enyészetté válnának, ha a filmrestaurátorok nem mentenék meg ezeket. Bebarangoltuk az élő és lélegző filmtörténet mentsvárát, műhelytitkokról, körömlakká olvasztott klasszikus filmekről, helyrepofozott korszakos alkotásokról beszélgettünk a Filmarchívum munkatársaival.

MTI / hvg.hu Kult

Daruval emelték ki Arany Jánost a Múzeumkertből, megszépítve viszik vissza – fotók

A Múzeumkert rekonstrukciójának részeként az Arany János-szobor bronzalakjait és díszeit is rekonstruálják. Stróbl Alajos 1893-ban felavatott szobra nagyon rossz állapotban van már, korábban csak a legszükségesebb, háborús károkat javították, átfogó restaurálást még sohasem végeztek rajta. A szoborcsoportot daru segítségével tették teherautóra, és vitték a munkát végző cég műhelyébe. A restaurálást várhatóan jövő év elején fejezik be, az avatás 125. évfordulójára.

hvg.hu Kult

Újra régi fényében ragyog a háborúban megrongálódott Libatolvaj

Borzalmas állapotban került elő Jankovits Gyula Libatolvaj című szobra, ami még a második világháborúban rongálódott meg. Letörött a szobor feje és egyik lába, illetve a libák is súlyosan sérültek. Egy végzős restaurátor hallgató dolgozott rajta majd egy évig, így a márványszobrot hetven év után újra kiállították a budai palotában – számolt be a keddi RTL Híradó.

MTI Kult

Keményítővel varázsolják újjá Pollock híres mesterművét

Különleges eljárással tisztítják meg a portól Jackson Pollock amerikai művész 65 éve készült mesterművét, a Number 32-t. A tizenkét négyzetméteres fekete-fehér festményt több hétig tisztogatják az Észak-rajna-vesztfáliai Műgyűjtemény szakértői egy búzakeményítővel dolgozó műszerrel.

MTI Itthon

Szeretne restaurálni? Most itt a lehetőség

A restaurátorműhely szakmai titkait, az állatpark és a múzeum kapcsolatát ismerhetik meg, illetve rendhagyó városnéző sétán vehetnek részt azok az érdeklődők, akik ellátogatnak októberben a Múzeumok őszi fesztiváljának rendezvényeire a nyíregyházi Jósa András Múzeumba.

MTI Világ

Restaurálják Szent Ferenc római celláját

Assisi Szent Ferenc egykori római cellájának helyreállításához és bemutatásához gyűjtenek pénzt ferences szerzetesek. Stefano Tamburo, a San Francesco a Ripa templom őre szerint a munkákhoz 125 ezer dollárra (csaknem 28 millió forintra) lenne szükség. Ebben a templomban fogadták Szent Ferencet 13. századi római tartózkodásai idején.

1 2 3

A címlapról ajánljuk