Napfogyatkozás és szelfi: súlyos veszélyre figyelmeztetnek a tudósok

Napfogyatkozás és szelfi: súlyos veszélyre figyelmeztetnek a tudósok

A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba, az éppoly veszélyes, mintha egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat. Budapesten péntek délelőtt lehet látni a napfogyatkozást.

MTI

A retina vastagsága segíthet felismeri az Alzheimer-kórt

A szem bizonyos sejtjeinek megváltozása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt – állítják amerikai kutatók állatkísérleteik eredményeire hivatkozva.

MTI

Van megoldás az időskori megromlott látásra

Olyan új szemüveglencsét fejlesztettek ki amerikai tudósok, amely visszaadja a retina időskori károsodása (makula-degeneráció) miatt megromlott látás élességét.

MTI

Kórházba került a görög kormányfő és a gazdasági miniszter is

Levált a retinája a több hete szemproblémákkal küzdő, két napja megválasztott új görög kormányfőnek. Antonisz Szamaraszt szombaton megműtik. Pénteken kórházba került a görög gazdasági miniszter is, kimerültség miatt.

A szemen is látszik a szellemi hanyatlás

A szem hátsó felének vizsgálata betekintést nyújthat az illető agyának egészségébe is - idézte amerikai kutatók eredményét a BBC hírportálja.

MTI

EA bejelentések: három játék az új iPadre

EA bejelentések: három játék az új iPadre

A Gameloft után az Electronic Arts is megrohamozza az új iPadet: máris bejelentettek három, vadonatúj játékot az új...

Az Alzheimer-kórra utalhat a gyakori elesés

Az Alzheimer-kór kockázatától szenvedők körében kétszer gyakoribbak az elesések, és a betegség retinavizsgálat során is megállapítható - közölték kutatók vasárnap.

MTI

Fehér folt a szemben: a rák korai jele

Fehér folt a szemben: a rák korai jele

A féléves Darcey nevű brit kislány jobb szemében egyik közeli barátjuk fedezte fel a rák korai jelét. Egyik családi fotón a kislány jobb szemének pupillája fehér volt.

hvg.hu

Retinát állítottak elő őssejtekből

Állati őssejtekből sikerült létrehozni a szem a látás szempontjából kulcsfontosságú részét, ami új reményt adhat a vakoknak és a látássérülteknek.

Ujjlenyomatért ad csokoládét az automata

Egy amerikai cég tesztelni kezdte az ujjlenyomattal, vagy retinaleolvasóval működő automatákat. Az új generációs rendszer arra is képes, hogy értesítse az üzemeltetőket, ha megakad benne egy pénzérme.

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X