hvg.hu Gazdaság

Nyugdíjas orvosokkal gyorsítják a rokkantak felülvizsgálatát

Még mindig nem sikerült felülvizsgálni az összes rokkantnyugdíjast, mert nincs elég szakértő. Azért nincs, mert a kormány kiszorította a nyugdíjas orvosokat a munkahelyükről. Most meggondolta magát, visszaengedi őket dolgozni, hogy gyorsuljon az ellenőrzést.

hvg.hu Gazdaság

Nyugdíj szempontjából is jobb, ha többet keres, mint sokat dolgozik

A nyugdíjat igénylő sokszor jobban járna, ha biztosítási idejének bizonyos időszakai „törlődnének”. Különösen igaz ez a minimálbéres kényszervállalkozókra és az őstermelőkre. A kereset nagysága ugyanis jobban befolyásolja a nyugdíj összegét, mint a szolgálati idő, és nem hagyhatók figyelmen kívül azok az időszakok, amikor alacsony volt a kereset.

hvg.hu Itthon

Orbán Viktor: "Jobban kedvelem a csíkos ingeket. Az slankít"

Kommunista hazugságról és tervszerű pálinkázásról is beszélt a miniszterelnök, akit ezúttal civilek kérdezhettek. Tanácsot adott egy öngyilkosságot fontolgató rokkantnyugdíjasnak, beszélt az elhízás és a csíkos ingek viszonyáról is. A nyugdíjvagyont szerinte nem nyúlták le, és igenis, szükség van a névre szóló, lakosságot tájékoztató levelekre. A trafikmutyit firtató kérdére úgy válaszolt, hogy ez valóban egy "vitatott ügy", de míg egyesek sokat panaszkodnak, mások örülnek a lehetőségnek.

hvg.hu Gazdaság

Belehúznak a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatába

Külső szakértőket is bevonnak a rokkantsági nyugdíjban részesülők felülvizsgálatába, hogy mielőbb végezzenek a 190 ezer érintette ellenőrzésével – közölte a Világgazdaság. A rokkantsági rendszer több százmilliárd forintos megtakarítással kecsegtető átalakítása a lap szerint csak a jövő év végére fejeződik be.

MTI/Népszabadság Gazdaság

Balogék rágyorsítanak a rokkant-felülvizsgálatokra

Újabb száz közreműködő alkalmazásával és a feladatot végzők bérének emelésével gyorsítaná a rokkant-felülvizsgálatokat a humántárca, számításuk szerint az erre fordítandó félmilliárd forinttal a mostaninál nagyobb ütemben csökkenthetnék a rokkantnyugdíj-kiadásokat – számol be a pénteki Népszabadság.

MTI Gazdaság

Felgyorsulhatnak a rokkantnyugdíjakkal kapcsolatos tb-perek

Felgyorsulhatnak és egyszerűbbé válhatnak a rokkantellátással, rokkantnyugdíjjal kapcsolatos társadalombiztosítási perek – derül ki a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának jelentéséből. Patassyné Dualszky Katalin kúriai bíró, a csoport tagja egy háttérbeszélgetésen azt mondta: az érintettek és a társadalombiztosítási szervek is időt, energiát, pénzt takaríthatnak meg ezzel.

hvg.hu Itthon

Dopeman is felszólal vasárnap a rokkantak tüntetésén

A tervek szerint Dopeman, Seres Mária, Nagy Navarro Balázs és Árok Kornél is felszólal azon a demonstráción, amelyet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és civilek szerveznek vasárnap délutánra, a budapesti Hősök terére. A volt rokkantnyugdíjasokat, súlyos betegeket, fogyatékkal élőket sújtó kormányzati intézkedésekre akarják felhívni a figyelmet, de a szervezők szerint pártpolitikától mentes rendezvényre készülnek.

Neizer Anita Itthon

Pórul jártak a rokkantnyugdíjas kismamák

Ezerötszáz, korábban rokkantnyugdíjban részesülő kismamától vették el vagy a gyest, vagy a rehabilitációs ellátást. A szociális államtitkárság szerint a gyereknevelés és a rehabilitáció is aktivitást igényel, ezért a kettő nem járhat együtt. Igaz, azok a kismamák, akik nem szenvednek egészségkárosodásban, a gyes mellett is dolgozhatnak, ráadásul a rehabilitációs hatóságok még fel sem álltak.

HavariaPress Bűnügy

Rokkantnyugdíjas férfi próbált rabolni Győrben

Késsel fenyegetőzve próbált kirabolni szombaton este egy italboltot egy férfi Győrött. A támadót egy vásárló és a bolt tulajdonosának fia elfogta. A rokkantnyugdíjas támadóról kiderült, hogy csütörtökön is próbálkozott már: Enesén kísérelt meg kirabolni egy takarékszövetkezetet, de nem járt sikerrel.

MTI Itthon

Büdzsé-módosítás: tömeges elszegényedéstől tart az MSZP

Az MSZP szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások következményeként a kormánynak a Széll Kálmán-tervet és a konvergenciaprogramot is módosítania kell majd, ami újabb, a nyugdíjasokat sújtó megszorításokat vetít előre.

MTI Itthon

"Kiszorítják a rokkantnyugdíjasokat" - a parlament előtt a rokkanttörvény

A rokkantnyugdíjak átalakítását célzó javaslat szerint a megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnának: rehabilitációsat vagy rokkantságit, azaz rokkantsági nyugdíjat a jövőben nem állapítanak meg. Az ellenzék szerint ez a Széll Kálmán-tervben is megfogalmazott költségcsökkentés része, amely ellehetetleníti a rászorulók életét.

hvg.hu Gazdaság

Trükkös nyugdíjreform: hiába minden?

Gőzerővel halad a "nyugdíjreform", de a legfontosabb pontokon nem jelent majd érdemi átalakulást. A kormány a költségvetési pénzek trükkös ide-oda pakolgatásával valódi megtakarítások helyett látszatjavulást ér el, miközben az eddigi nyugellátási rendszer örökölt ellentmondásait nem kezeli, a járulékok rendszere pedig bonyolultabbá válik.

1 2 3

A címlapról ajánljuk