Sok sötét anyag lehet a Tejútrendszerben

A Tejútrendszer belseje is jelentős mennyiségű úgynevezett sötét anyaggal rendelkezik egy, a Nature Physics című brit szaklapban megjelent új kutatás szerint.

MTI

Létrehozták a legfeketébb feketét

Létrehozták a legfeketébb feketét

Egy nanocsövecskékből álló anyag a fény 99,965 százalékát nyeli el, ezzel pedig hivatalosan is a Föld legsötétebb mesterséges matériája.

hvg.hu

Bizonyítékot találhattak a sötét anyag létezésére

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén működő Alfa mágneses spektrométer mérései alapján a tudósok az első jelentős utalást találtak a rejtélyes sötét anyag létezésére. A láthatatlan anyag a világegyetem több mint 25 százalékát tölti ki.

MTI

Meglepődtek a tudósok, hogy nem találták meg a titokzatos sötét anyagot

A Tejutat fürkésző Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászait meglepetésként érte, hogy nem találták a titokzatos sötét anyagot a Nap mellett ott, ahol a jelenleg elfogadott modell szerint lennie kellene.

MTI

Az univerzum legnagyobb rejtélye tovább sötétült

Az univerzum legnagyobb rejtélye tovább sötétült

Egy kutatás, amely a Nap körüli teret vette célpontba meglepő eredménnyel zárult. A csak gravitációján keresztül érzékelhető, és emiatt eléggé rejtélyes sötét anyagot, amelynek elvileg ott kellene lennie, sehol sem találták.

hvg.hu

Kiderítették japán tudósok, hol a sötét anyag

A galaxisok közti teret sötét anyag tölti ki - erre a következtetésre jutottak komputeres modellszámítások alapján japán kutatók, akik a The Astrophysical Journal legújabb számában tették közzé tanulmányukat.

MTI

Elkészült az univerzum sötétanyag-térképe

Elkészült az univerzum sötétanyag-térképe

Elkészítette az eddigi legátfogóbb, az univerzum sötét anyagát ábrázoló térképet egy brit-kanadai kutatócsoport.

MTI

A sötét anyag melege teheti élhetővé a bolygókat

A csillagászat egyik legérdekesebb területének számít manapság a más csillagok körül keringő bolygók kutatása. Egy, a Földhöz hasonló, úgynevezett exobolygón, a legújabb kutatások szerint, a rejtélyes sötét anyag jelenléte megnövelheti a felszíni hőmérsékletet.

hvg.hu

A nap képe: "lencsevégre" kapott sötét anyag

A nap képe: "lencsevégre" kapott sötét anyag

Páratlanul ritka felvétel tartja izgalomban az űrkutatókat, első alkalommal sikerült ugyanis jól elkülöníthetően felfedezni sötét anyag jelenlétét a Hubble által készített felvételen.

Ellapított szivarként "gyülekezik" a sötét anyag a galaxisok körül

A galaxishalmazokat a rejtélyes sötét anyag sokszor ellapított szivar alakjában veszi körbe - derítették ki japán és brit kutatók

MTI

Már megint először észlelhették a sötét anyagot

Először észlelhették a sötét anyagot - adta hírül a National Geographic News, ami feltétlenül izgalmas hír, bár egyelőre a lap szerint sem biztos a felfedezés. Különösen azért nem, mert egyrészt a tudósok szerint még az sem egyértelmű, hogy létezik-e egyáltalán a sötét anyag. Ha pedig sikerült valóban észlelni, akkor sem feltétlenül az első ilyen esetről van szó.

hvg.hu

Másfél kilométerrel a föld alatt keresik a sötét anyagot

Az univerzum jelentős részét kitevő sötét anyagra vadásznak majd az 1500 méterrel a felszín alatt, hat Empire State Building mélységben építendő amerikai tudományos létesítményben.

MTI

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X