MTI Tech

Zavarba ejtette a tudósokat: egy különleges, sötét anyag nélküli galaxisra bukkantak a csillagászok

Sötét anyag nélküli távoli galaxist észleltek amerikai csillagászok. Az univerzum nagy része ebből a titokzatos anyagból áll, Feltételezhetően e tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető. Kutatók szerint a kozmosz 27 százalékát alkotja – de most úgy tűnik, létezik olyan galaxis is, ahol nincsen jelen.

MTI Tech

Titokzatos sötét anyag az univerzumban: egy lépéssel közelebb jutottunk hozzá

Az eddigi legkifinomultabb méréseket sikerült elvégezni az univerzumban jelen lévő titokzatos sötét anyag nyomát kutató nemzetközi kutatócsoportnak egy új olaszországi detektor segítségével. A műszer harminc nappal üzembe állítása után már rekordot állított fel – közölte a Zürichi Egyetem.

MTI Shake

Bizonyítékot találhattak a sötét anyag létezésére

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén működő Alfa mágneses spektrométer mérései alapján a tudósok az első jelentős utalást találtak a rejtélyes sötét anyag létezésére. A láthatatlan anyag a világegyetem több mint 25 százalékát tölti ki.

hvg.hu Tech

Az univerzum legnagyobb rejtélye tovább sötétült

Egy kutatás, amely a Nap körüli teret vette célpontba meglepő eredménnyel zárult. A csak gravitációján keresztül érzékelhető, és emiatt eléggé rejtélyes sötét anyagot, amelynek elvileg ott kellene lennie, sehol sem találták.

hvg.hu Tech

A sötét anyag melege teheti élhetővé a bolygókat

A csillagászat egyik legérdekesebb területének számít manapság a más csillagok körül keringő bolygók kutatása. Egy, a Földhöz hasonló, úgynevezett exobolygón, a legújabb kutatások szerint, a rejtélyes sötét anyag jelenléte megnövelheti a felszíni hőmérsékletet.

Tech

A nap képe: "lencsevégre" kapott sötét anyag

Páratlanul ritka felvétel tartja izgalomban az űrkutatókat, első alkalommal sikerült ugyanis jól elkülöníthetően felfedezni sötét anyag jelenlétét a Hubble által készített felvételen.

hvg.hu Tech

Már megint először észlelhették a sötét anyagot

Először észlelhették a sötét anyagot - adta hírül a National Geographic News, ami feltétlenül izgalmas hír, bár egyelőre a lap szerint sem biztos a felfedezés. Különösen azért nem, mert egyrészt a tudósok szerint még az sem egyértelmű, hogy létezik-e egyáltalán a sötét anyag. Ha pedig sikerült valóban észlelni, akkor sem feltétlenül az első ilyen esetről van szó.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával