hvg.hu Itthon

Orbánnak már kicsit kínos kérdéseket sem tesznek fel a közrádióban

Menekültkvótázással kezdődött a szokásos péntek reggeli Orbán Viktor-interjú a közszolgálati Kossuth Rádióban, és úgy is folytatódott. Várakozással hallgattuk tovább a beszélgetést, hátha szóba kerül Matolcsy György, az MNB-alapítványok ügye, a közoktatás átalakításának új kormányzati terve, az egészségügy és az ott dolgozók helyzete, a felcsúti kisvasút, a stadionépítések felfuttatása, a Paks II.-beruházás, netán a terrorhelyzet beemelése az alaptörvénybe. Mindezek azonban nem kerültek szóba, a legmerészebb "kérdések" egyike így szólt: "a nyertesei a jövő évi költségvetésnek a családok".

Techet Péter Világ

„Merkelnek meg kell halnia“

A szélsőjobboldal általában úgy aggódik a sajtó szabadságáért, hogy előírná, miről és mit lehet írni. Hasonlóan az iszlamistákhoz.

hvg.hu Itthon

A videó, ami miatt kitiltották a hvg.hu riporterét a parlamentből

Rövid, de velős riportunkban Kövér László házelnök rezzenéstelen arccal tűri az MNB-alapítványokkal kapcsolatos folyosói újságírói kérdéseket. Hétfőn a parlamentben forgató munkatársunkat a kérdésözön után kitiltották a parlamentből, és úgy tudjuk, más videós stábok ellen is hasonló szankciókat vetett be a szigorú házelnök.

hvg.hu Itthon

Még lentebb csúszott Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet felmérése szerint 2015-höz képest is romlott Magyarországon a sajtószabadság helyzete: két helyet rontottunk, a 67. helyen vagyunk most a 180-as listán, ahol Szerbia, Románia és Lengyelország is megelőz bennünket.

hvg.hu/muosz.hu Kult

Szabad sajtó Európában

Egy botanikus és egy pap nevéhez kötődik annak a dokumentumnak az elfogadása, amelynek alapján 250 évvel ezelőtt megjelent a világ első sajtótörvénye.

MTI / hvg.hu Világ

Merkelék kiadják az igazságszolgáltatásnak az Erdogant sértegető német tévést

A német kormány a török kormány kérésére felhatalmazza az igazságszolgáltatást a török államfőt sértegető német televíziós műsorvezető elleni eljárás megkezdésére, ugyanakkor kezdeményezi az ezt lehetővé tévő, a XIX. századból származó jogszabály megsemmisítését – jelentette be a német kancellár pénteken Berlinben. A kormánykoalícióban vegyesen fogadták Merkel döntését, az ellenzékben pedig volt, aki a németországi sajtószabadság megszűnését emlegette. A téma rendkívül érzékeny, egyebek mellett azért, mert alapvető kérdéseket vethet fel a sajtószabadsággal kapcsolatban.

Szegő Iván Miklós Itthon

Nem nálunk foglalták törvénybe 250 éve a sajtószabadságot

A világ első sajtószabadságról szóló jogszabálya 1766-ban Svédországban született, de a 250 éves évfordulót Finnországgal együtt ünneplik idén. A budapesti finn nagykövetség szemináriumán nemcsak olyan északiakról esett szó, akik megelőzték a klasszikus angol liberálisokat, hanem a legaktuálisabb problémákról: bevándorlásról, illetve a kormányzati adatokhoz való hozzáférésről.

hvg.hu Világ

Videó – Az isztambuli zavargás minden mozzanata

A török bíróság döntését követően hatósági intézkedés alá akarta vonni a kormány a Zaman napilap szerkesztőségét, ahol nem sokkal az ítélet után nyilatkozott a főszerkesztő, valamint több száz tüntető sereglett össze, hogy megvédje a lapot a rendőrségtől.

hvg.hu Világ

Bombát robbantott, de most visszakozik a német újságírónő

A WDR munkatársa azt állította, hogy több német közszolgálati rádiónak is kiadták az utasítást, hogy a menekültügyben a kormány álláspontját támogatva számoljanak be a hírekről. Claudia Zimmermann már azt mondja: hülyeségeket beszélt, mert nyomás volt rajta az élő adás miatt.

hvg.hu Világ

Német újságíró: "Arra utasítottak, hogy kormánypártian tudósítsunk"

A WDR egyik újságírója egy holland rádiónak adott interjújában azt állította, hogy több német közszolgálati rádiónak is kiadták az utasítást, hogy a menekültügyben a kormány álláspontját támogatva számoljanak be a hírekről. A WDR vezetése kiakadt, azonnali vizsgálatot indítottak a nyilatkozat miatt.

hvg.hu/MTI Világ

A lengyel kormány a közmédiát is átszabná, tiltakozik a nemzetközi szakma

Közös nyilatkozatban tiltakozott a lengyel médiatörvény tervezett módosítása ellen szerdán az Európai Újságíró Szövetség, az Európai Újságírók Szövetsége, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége , valamint a Riporterek Határok Nélkül, mert a siettetett törvény szerintük felszámolná a független közszolgálati médiát.

hvg.hu Itthon

A Fidesz szavazási kudarcra készül

Annak ellenére, hogy megmenekülne a sajtó a szerkesztőségekbe ültethető nemzetbiztonsági ügynököktől, a kormánypárt arra készül, hogy mégis leszavazzák a javaslatát. A törvénnyel a távközlési cégekhez és postai szolgáltatókhoz ültetné be a kormány a fedett ügynökeit, de a törvényalkotási javaslat egy tudatosnak tűnő hibát ültetne a szövegbe.

hvg.hu Itthon

Visszavonták a sajtókémtörvényt

A kormánypárt benyújtotta a sajtókémtörvény tervezetének módosítását, mely eredeti formájában az online tartalomszolgáltatókhoz is beültetett volna egy-egy titkosszolgálati ügynököt. Az önkormányzatokat azonban továbbra is titkosszolgálattal figyeltetnék meg.

1 2 3 4 5 6 7
12
A címlapról ajánljuk