Hercsel Adél Kult

"Meg kell bosszulni ennek a rohadt világnak minden fájdalmát"

Öngyilkosság, önvagdosás, skizoid tévképzetek, szétesettség és identitászavar – a borderline személyiségzavar néhány jellegzetessége. A borderline-osok a mai napig az orvostudomány páriái, pedig a tabusítás sokak életébe kerülhet, ráadásul a mai nárcisztikus társadalomban egyre több család „nevel ki” borderline gyereket. Interjú.

HVG Kult

A diktátorok megnyilvánulásai vajon elmekórtani esetek?

„Bennem három érzés uralkodott és uralkodik: 1. igazságom van; 2. a világ rá fog jönni arra, hogy nekem igazságom van; 3. az igazságomat ebben az országban én fogom megvalósítani” – jelentette ki magabiztosan 1945 decemberében Szálasi Ferenc.

MTI Itthon

Meghasadhat a tudata a dohányosoknak

A rákos, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseken túl olyan súlyos elmezavarok kialakulásához is hozzájárulhat a dohányzás, mint a tudathasadás – olvasható a Lancet Psychiatry című brit szakfolyóiratban pénteken megjelent tanulmányban.

Fehér Nóra Itthon

"A zárt osztályra küldik az embert" – Történetek az elme fogságából

Skizofrén, bipoláris, személyiségzavaros és depressziós – leírva egyszerű diagnózisok, amelyekről a többségi társadalomban zavaros, torz kép él, pedig ezek a lakosság tíz százalékát is érinthetik. A betegségek nemcsak az érintettek énképét rombolhatják le, hanem egzisztenciálisan is padlóra küldhetik őket, és a környezetüktől is teljesen elszigetelődhetnek. Egy kampány most a betegség mindennapjait mutatja be azoknak is, akik ilyesmivel még nem találkoztak – mert erről beszélni sem szoktak.

hvg.hu Kult

"Kezdett nagyon elborulni az agyam" - skizofrén fiú blogol a Facebookon

Hullámvasút - egy kicsit skizo fiú naplója néven indult figyelemreméltó blog a Facebookon. A szókimondó bejegyzéseket "író" Bálint egy anti-stigma kampány fiktív karaktere, akinek netes naplója hasonló betegséggel küzdő emberek élettörténetei alapján állt össze. A kampány célja a mentális betegségekkel szembeni előítéletek lerombolása.

Molnár Barbara Itthon

Nem elég injekcióval leszedálni a beteget – szakértő a combinós gyilkosság után

Miközben Magyarországon a két világháború között a pszichiátriai ellátás világhírű volt, napjainkra az elme-egészségügyi ellátórendszer elavult, folyamatos működési zavarokkal küszködik. A hazai pszichiátria továbbra is egy zárt világ, melyről legfeljebb az olyan botrányok és tragédiák miatt szerzünk tudomást, mint a combinós gyilkosság. A terület európai kutatója, Bugarszki Zsolt állítja, hagyományainak és szakembergárdájának köszönhetően sokkal több van a szakmában.

hvg.hu Kult

Puzsér: Oda kell tenni a politikusok torkára a kést

Az LSD napjaink megváltó csodaszere, egy kis skizofrénia senkinek sem árt és egyébként is, az évszázad forradalma készül Magyarországon - Puzsér Róbert a Van Gogh Alive kiállítás előadássorozatán mesélt buszon motyogásról, Ferenc pápáról és drogokról. Ott voltunk.

Medipress Plázs

Egy komolyabb megrázkódtatás is okozhat skizofréniát

A Liverpool Egyetem szakemberi kimutatták, hogy azokon, akik gyerekkorukban komoly megrázkódtatáson estek át, később háromszor nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a skizofrénia tünetei. Megfigyeléseiket a Schizophrenia Bulletin című lapban tették közzé.

MTI Plázs

2014-ben jelenhet meg a Richter skizofrénia-gyógyszere

Elemzők szerint legkorábban 2014-ben kerülhet piacra a Richter originális fejlesztésű, antipszichotikus gyógyszere, amely több milliárd dolláros bevételt is hozhat a magyar gyógyszergyárnak. A Richter keddi bejelentését a cariprazine-nal végzett klinikai vizsgálatok pozitív eredményéről a szakemberek rendkívül pozitívnak értékelik a társaság jövőbeli növekedési kilátásaira nézve.

MTI Plázs

Skizofrénia-kezelés: Richter-kutatás pozitív eredménnyel

Pozitív eredmény született a Richter Gedeon Nyrt. és a Forest Laboratories, Inc. közös fejlesztés alatt álló antipszichotikus készítménye, a cariprazine (RGH-188) fázis III klinikai vizsgálatában skizofrénia akut fázisában szenvedő betegek esetében - jelentette be az előzetes eredményt a Richter a BÉT honlapján kedden.

1 2 3

A címlapról ajánljuk