Nagy Sándor Gyula Gazdaság

A spanyol "csoda" titka

A világválságban megroppant spanyol gazdaság legfrissebb statisztikái mindenkit megleptek: éves szinten 3,2 százalékos gazdasági növekedést könyvelhetett el a Mariano Rajoy vezette kormány. Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójának elemzése a kilábalás folyamatát vizsgálja.

MTI Gazdaság

Jó pont a Moody's-tól Spanyolországnak

Negatívról stabilra javította a még épphogy befektetési ajánlású spanyol államadós-besorolások kilátását szerdán a Moody's Investors Service, levéve a napirendről a befektetői adósosztályzat megvonását Spanyolországtól.

MTI Gazdaság

Újabb jel, ami a spanyol gazdaság gyógyulását mutatja

Spanyolország rekordalacsony hozammal értékesítette kedden 12 hónapos kincstárjegyeit, ami azt jelzi, hogy nő a befektetők bizalma az ország gazdasága iránt. Élénkítette a keresletet az EKB meglepetést okozó októberi kamatcsökkentése is.

MTI Gazdaság

Vége a recessziónak Spanyolországban

Nőtt a spanyol gazdaság a harmadik negyedévben, hivatalosan is véget ért a két éve tartó spanyol recesszió. A spanyol nemzeti statisztikai hivatal szerdai adatai szerint a spanyol GDP negyedéves alapon 0,1 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben, miközben októberben lassult az infláció.

MTI Gazdaság

Éledezni látszik a spanyol gazdaság

A spanyol központi bank elnöke, Luis Maria Linde pénteken a spanyol törvényhozás költségvetési bizottságának adott jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak további kiigazításokat kell majd végeznie a költségvetésben, ha el akarják érni az Európai Unió által megkövetelt hiányszintet. A kormány tervei szerint idén GDP-arányosan 6,5 százalékos lesz a deficit.

MTI Gazdaság

Spanyolország kilábalni készül a recesszióból

Több mint kétévi recesszió után az év második felében várhatóan minimálisan növekszik a spanyol gazdaság, miután a második negyedévben csupán 0,1 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék (GDP) az előző három hónaphoz képest.

MTI Gazdaság

Szijjártó: Európa termelési központja akarunk lenni

Magyarország Európa termelési központja akar lenni, hogy a lehető legerősebb pozícióban legyen a válság után - jelentette ki Szijjártó Péter a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

MTI Gazdaság

Rekordközelben jár a spanyol rossz hitelek aránya

Májusban ismét nőtt a spanyol bankok nem teljesítő hiteleinek állománya, és csaknem elérte a múlt év végi csúcsot annak ellenére, hogy Spanyolországban december elején létrehozták az úgynevezett "rossz bankot", a SAREB-et, amely azonban továbbra sem hozta meg a várt eredményt.

MTI Gazdaság

Megugrott a spanyol államadósság

A spanyol központi bank adatai szerint 2013 első negyedévében 4 százalékkal megugrott a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított spanyol államadósság aránya. A spanyol kormány arra készül, hogy év végén az államadósság a GDP-hez mérten 91,4 százalékon álljon, de március végén már elérte a 88,2 százalékot.

MTI Világ

Külföldiek tömegei hagyják el Spanyolországot

A válság hatására évek óta először csökkent tavaly Spanyolország lakossága, mert a külföldiek tömegesen hagyják el az országot – jelentette hétfőn a madridi statisztikai intézet.

MTI Gazdaság

Rehn elégedett a spanyolokkal

Spanyolország az Európai Bizottság szerint a 2012-es és 2013-as évre vonatkozó intézkedésekkel hatékony lépéseket tett az államháztartás fenntarthatóvá tételére, és ezzel eleget tesz a pénzügyminiszteri tanács nyáron született ajánlásainak - jelentette be Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági kérdésekért felelős tagja szerdán Brüsszelben.

MTI Gazdaság

Durván leminősítette Spanyolországot az S&P

Egyszerre kétfokozatú leminősítéssel a befektetési kategória alsó szélére rontotta Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását a Standard & Poor's, a spanyol gazdaság egyre súlyosabb állapotára hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint Spanyolország az idei és a jövő évet egyaránt recesszióban tölti.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk