nyüzsi Nyüzsi

Itt a szittya manga!

Érdemes néha körbekukkantani egzotikus szubkultúrák oldalain, akkor is, ha azok a szubkultúrák valamiért az...

MTI Világ

Szembemegy a szélsőjobbal Merkel pártja

Az elmúlt hét végén feltárt németországi neonáci gyilkosságsorozat kapcsán harcot hirdetett a szélsőjobboldali terrorizmus ellen az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU).

Kapcsándi Dóra Itthon

Takarékra állítják Toroczkait és Zagyvát a Jobbikban

Személyesen beszélgetnek el a Jobbik vezetői a párhoz köthető botrányoknak a főszereplőivel, és már „ki is jelölték a határokat” – mondta a hvg.hu-nak a parlamenti párt egyik képviselője. A történtek miatt ismét kiéleződtek az ellentétek a párt szakpolitikusai és a „mozgalmárok” között.

ATV Itthon

TGM: nincs nagy különbség Breivik és a romagyilkosok között

Tamás Gáspár Miklós szerint a szélsőséges csoportokat még kordában tudja tartani a rendőrség, a baj az, hogy milliók osztják a nézeteiket tompított formában. A filozófus az ATV egyik műsorában beszélt a norvég mészárlás a magyar szélsőjobb közötti párhuzamokról.

Itthon

Van-e a norvég mészárlásnak magyar tanulsága?

A magyaroknak is le kell vonniuk a tanulságokat a norvégiai kettősmerényletből, mert a hivatalos magyar politika különösen legyengítette a társadalom immunrendszerét a norvég terrorista által vallott pusztító eszmék iránt – véli Niedermüller Péter antropológus.

MTI Világ

Norvég erőszak: a szakértők is csak találgatnak az elkövetőkről

Iszlamistákra és szélsőjobboldali aktivistákra egyaránt rávetülhet a gyanú árnyéka, hogy ők követték el a pénteki oslói robbantásos merényletet és a lövöldözést a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában - vélekedtek biztonsági szakértők első elemzésükben. Megítélésük szerint a két egymástól eltérő merénylet megnehezíti az elkövetők politikai orientációjának gyors feltárását.

MTI Itthon

ENSZ-raportőr Magyarországról: "Növekszik a szélsőséges pártok és mozgalmak száma"

Magyarország az utóbbi tíz évben jelentős előrelépést tett a faji alapú megkülönböztetés, az idegengyűlölet és ezekkel kapcsolatos intolerancia elleni küzdelemben, de még sok tennivaló van, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások gyakorlattá váljanak - összegezte e heti magyarországi látogatásának tapasztalatait az ENSZ rasszizmusügyi különmegbízottja pénteken Budapesten. A jelentéstevő azonnali cselekvést igénylő kérdésként értékelte, hogy a magyar társadalomban a folytatódó antiszemitizmus is érzékelhető.

Seres László Vélemény

Seres László: Vona szerint a kultúra utolsó védőbástyája az iszlám. Hogy is van ez?

A komolyan vett, érvekkel alátámasztott iszlámkritikában semmi szélsőjobbos nincsen, kár tehát folyamatosan oda tolni és így diszkreditálni annak képviselőit. A szélsőjobb valójában csak az „idegeneket”, a színesbőrűeket gyűlöli, nem az iszlám lényegét: a fanatizmust, az alávetettséget, az irracionalitást. Sőt, Vona Gábor szerint az emberiség kultúrájának utolsó védőbástyája az iszlám…

Itthon

A gárdisták afrikai hadiösvényen masíroznak

A privatizált erőszak nem egyszerűen privát erőszak, ez ugyanis képes az állam erőszak-monopóliumát kiüresíteni és a vákuumba benyomulni. A Jobbik és a szélsőjobb paramilitáris gárdái is erre törnek.

MTI Világ

Le Monde: senki nem mer nyíltan fellépni az Orbán-kormánnyal szemben

Finn, francia, olasz és magyar példákon mutatta be szerda délután megjelent számában a Le Monde, hogy a szélsőjobboldali pártok megerősödése az uniós tagállamokban miként nehezíti a brüsszeli döntéshozatali folyamatokat: az új magyar alkotmány kapcsán például azért nem mer senki nyíltan fellépni az Orbán-kormánnyal szemben, mert attól tartanak, hogy az a szélsőségeseket erősítené - írta a mértékadó francia liberális újság.

1
6 7 8 9 10 11 12

A címlapról ajánljuk