Itthon

Van-e a norvég mészárlásnak magyar tanulsága?

A magyaroknak is le kell vonniuk a tanulságokat a norvégiai kettősmerényletből, mert a hivatalos magyar politika különösen legyengítette a társadalom immunrendszerét a norvég terrorista által vallott pusztító eszmék iránt – véli Niedermüller Péter antropológus.

MTI Világ

Norvég erőszak: a szakértők is csak találgatnak az elkövetőkről

Iszlamistákra és szélsőjobboldali aktivistákra egyaránt rávetülhet a gyanú árnyéka, hogy ők követték el a pénteki oslói robbantásos merényletet és a lövöldözést a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában - vélekedtek biztonsági szakértők első elemzésükben. Megítélésük szerint a két egymástól eltérő merénylet megnehezíti az elkövetők politikai orientációjának gyors feltárását.

MTI Itthon

ENSZ-raportőr Magyarországról: "Növekszik a szélsőséges pártok és mozgalmak száma"

Magyarország az utóbbi tíz évben jelentős előrelépést tett a faji alapú megkülönböztetés, az idegengyűlölet és ezekkel kapcsolatos intolerancia elleni küzdelemben, de még sok tennivaló van, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások gyakorlattá váljanak - összegezte e heti magyarországi látogatásának tapasztalatait az ENSZ rasszizmusügyi különmegbízottja pénteken Budapesten. A jelentéstevő azonnali cselekvést igénylő kérdésként értékelte, hogy a magyar társadalomban a folytatódó antiszemitizmus is érzékelhető.

Seres László Vélemény

Seres László: Vona szerint a kultúra utolsó védőbástyája az iszlám. Hogy is van ez?

A komolyan vett, érvekkel alátámasztott iszlámkritikában semmi szélsőjobbos nincsen, kár tehát folyamatosan oda tolni és így diszkreditálni annak képviselőit. A szélsőjobb valójában csak az „idegeneket”, a színesbőrűeket gyűlöli, nem az iszlám lényegét: a fanatizmust, az alávetettséget, az irracionalitást. Sőt, Vona Gábor szerint az emberiség kultúrájának utolsó védőbástyája az iszlám…

Itthon

A gárdisták afrikai hadiösvényen masíroznak

A privatizált erőszak nem egyszerűen privát erőszak, ez ugyanis képes az állam erőszak-monopóliumát kiüresíteni és a vákuumba benyomulni. A Jobbik és a szélsőjobb paramilitáris gárdái is erre törnek.

MTI Világ

Le Monde: senki nem mer nyíltan fellépni az Orbán-kormánnyal szemben

Finn, francia, olasz és magyar példákon mutatta be szerda délután megjelent számában a Le Monde, hogy a szélsőjobboldali pártok megerősödése az uniós tagállamokban miként nehezíti a brüsszeli döntéshozatali folyamatokat: az új magyar alkotmány kapcsán például azért nem mer senki nyíltan fellépni az Orbán-kormánnyal szemben, mert attól tartanak, hogy az a szélsőségeseket erősítené - írta a mértékadó francia liberális újság.

hvg.hu Világ

Magyarokat terrorizálnak a brit szélsőjobbosok – fotó

A nyugat-angliai Telfordben élő Horváth családot rendszeresen zaklatják a szélsőjobbosok. A család 11 éves gyermekét bántalmazták, az ajtóra a Brit Néppárt rasszista matricáját ragasztották - derül ki a Shropshire Star című helyi lap tudósításából.

hvg.hu Napi merítés

Erősödő szélsőjobb Franciaországban

Egy múlt kedden megjelent közvélemény-kutatás szerint ha ma tartanák a jövőre esedékes francia elnökválasztást, az első fordulót a szélsőjobbos Marine Le Pen nyerné - olvasható a Mistinguett blogon.

MTI Világ

"A populizmus nem szolgál mást, mint az apátia meglovagolását"

A szélsőjobboldali attitűd Európában a politikai paletta közepe felé "kúszik", a demokrácia védelme érdekében meg kell akadályozni a szélsőség térnyerését - mondta Gert Weisskirchen, a Potsdami Alkalmazott Tudományok Egyetemének (UMC) professzora a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott szerdai előadásában.

Lukács Andrea Shake

Mi van a ruha alatt? Pőre indulatok.

Hogyan fejezheti ki nemtetszését és különvéleményét az ember? Öltöztethet az elégedetlenség? F. Dózsa Katalin művészettörténész segítségével utánajártunk, hogy a viseletek történetében az indulat miként teremtett divatot.

Papp László Tamás Vélemény

Új-jobbos ellenkultúra 2010-ben

Melyek a ’68-ban indult újbalos, és a ma csúcson lévő szélsőjobb ellenkultúra közti hasonlóságok és különbségek? Például negyven éve a Mao-és Castro-rezsim rémtetteinek tagadása volt divatban, ma a náciké. Van ennek zenei dimenziója is: akkor a nemzetközi rock volt a trendi, ma a nemzeti. Nem árt összevetni a mai szélsőjobbos fiatalok ideológiai vargabetűit, a hidegháborús világ hajdani tévelygőinek cselekedeteivel.

Sebők János Vélemény

Anális szex, mint humorforrás, avagy meddig marad képviselő Zagyva és Vona?

Zagyva György Gyula jobbikos képviselő a jelen lévő újságírók elmondása szerint karikásostorral a kezében, gyalázkodó szövegek kíséretében, anális szex-szel fenyegette meg a Hetek újságíróit a Magyar Szigeten. Vona Gábor ezen jókat derült és még rátett egy lapáttal. Nem egyszerűen rossz viccről van szó, hanem egy riasztó folyamatról. Meg kellene fékezni - véli Sebők János.

MTI Világ

A Le Soir a magyar romaellenes támadásokról

A magyarországi romaellenes támadásokról közölt cikket a Le Soir című, francia nyelvű belga lap hétvégi számában. Az események kontextusát tárgyalva a cikk kiemeli azt is, hogy Vona Gábor, a Jobbik vezetője "a romakérdés megoldásáról" beszél.

MTI Világ

Francia hetilap Morvai Krisztináról és a szélsőjobbról

Morvai Krisztina "obszcenitásairól" nem lenne érdemes beszélni, ha vezetésével a szélsőjobboldali Jobbik nem szerzett volna három képviselői helyet az Európai Parlamentben: az eredmény azonban nem váltott ki heves érzelmeket Magyarországon, ahol a cigányok kirekesztése széles körben elfogadott - írta csütörtökön megjelent számában a Le Nouvel Observateur című francia hetilap.

hvg.hu Itthon

Varró: "mint kés a vajon, úgy megy át a Jobbik a médián"

A sajtó és a politológusok egy része minden kritika nélkül veszi át a Jobbik öndefinícióját és szövegeit. Erről beszélt a hazai szélsőjobb tevékenységével rendszeresen foglalkozó újságíró, Varró Szilvia, a Magyar Narancs munkatársa csütörtök reggel az egyik kereskedelmi rádióban.

1
5 6 7 8 9 10 11

A címlapról ajánljuk