MTI Világ

Minden hatodik ember szélsőjobbos a volt NDK-ban

A keleti tartományok lakosságában 15,8 százalék a szélsőjobboldali beállítottságúak aránya, ami több mint a duplája a 2006-ban mért 6,6 százaléknak - derül ki egy, a Német Szociáldemokrata Párthoz közel álló alapítvány felméréséből. Németország nyugati tartományaiban viszont csökkent a szélsőséges jobboldali eszmékben hívők száma.

Csehszlovák Kém Vélemény

Így gondozd lengyeledet!

A hírek szerint Orbán Viktor Békemenete is képviseltette magát Varsóban, a lengyel függetlenség napján felvonuló nacionalista, szélsőjobboldali menetben, de hozzájuk csatlakoztak a jobbikosok is, akik ha már ott jártak, törtek-zúztak egy kicsit

Zubor Zalán Itthon

"Tanuljunk a szélsőjobbtól” – stratégiák a radikalizmus ellen

„Puha populizmussal”, nyilvános vitával és a szélsőséges propaganda nevetségessé tételével is lehet harcolni a szélsőjobboldal ellen, bár nincs minden országban alkalmazható sikerrecept – állítják a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciáján részt vevő elemzők. A rendezvényt felvezető Krekó Péter szerint a szélsőséges jelenségek betiltása nem jelent megoldást, ahogy a máig szinte zavartalanul működő Magyar Gárda esete is mutatja.

MTI Világ

Kézbesítenie kell a német postának a szélsőjobbos kiadványokat

A német posta nem tagadhatja meg szélsőjobboldali kiadványok kézbesítését, ha a tartalmuk nem törvénysértő - így döntött csütörtökön a német legfelső bíróság a sajtószabadságra és a posta politikai semlegesség iránti kötelezettségére hivatkozva.

Zubor Zalán Világ

Wilders vesztett, de még nem lehet leírni

Súlyos taktikai hibát követett el a szélsőjobboldali Geert Wilders, mégsem lehet teljesen leírni – vélik a politikai elemzők a holland választások után. Egy magyar elemző szerint Wilders gyengülése ellenére a választások nem arról tanúskodnak, hogy a holland választók elutasítják a demagógiát, hiszen a populista szélsőjobb mellé felzárkózott a populista szélsőbal is.

hvg.hu Itthon

Gárda-születésnap: a szélsőjobbosok megúszhatják oszlatás nélkül

Hiába a verbális kardcsörtetés a kormány, és a rendőrség részéről, ha kifejezetten nem provokálnak, valószínűleg hatósági asszisztencia mellett emlékezhetnek meg szélsőjobboldali szervezetek délután a Magyar Gárda megalakításának ötödik évfordulójáról. A BRFK betiltó határozata nagyon gyenge érvelésen alapult.

Seres László Publicisztika

Mai pogromajánlatunk

A szólás- és gyülekezési szabadság ott ér véget, ahol a pogromszag elkezdődik, a romák házainak közvetlen és nyilvánvaló közelében.

MTI / hvg.hu Itthon

Jobbik: a média manipulálta a ceglédi konfliktust

A Jobbik helyi országgyűlési képviselője szerint "a magyarok és a romák közötti konfliktus" nem az elmúlt napokban kezdődött Cegléden. Máshonnan oda költözött cigányok "bűnöző életmódja" okolható a feszült hangulat kialakulásáért – állítja Korondi Miklós.

MTI Itthon

Az LMP is írt Pintérnek a devecseri tütetés miatt

Az LMP felszólítja a rendőrséget, hogy alkotmányos kötelességének megfelelően tegye meg a szükséges intézkedéseket, és ne hagyja, hogy a vasárnapi, devecseri események a jövőben megismétlődhessenek - írja a Pintér Sándor belügyminiszternek címzett pénteki nyílt levelében Szabó Tímea és Dorosz Dávid ellenzéki országgyűlési képviselő.

hvg.hu Itthon

Levél Pintérnek: mit művelt a rendőrség Devecseren?

Nyílt levelet írt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság, valamint az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) Pintér Sándor belügyminiszternek és Hatala József országos rendőrfőkapitánynak a vasárnapi devecseri szélsőjobboldali tüntetéssel kapcsolatban, amelyről úgy gondolják, hogy a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia, mert az már az elején elvesztette békés jellegét.

MTI Világ

Economist: a szélsőjobb parádézik Magyarországon

Egyesek nyugtalanító nosztalgiát éreznek Horthy Miklós iránt - írja a magyarországi antiszemitizmusról szóló cikkében az Economist hetilap. Az izraeli Háárec ugyanebben a témában azt írta, Magyarországon történelemmosdatás folyik.

MTI Bűnügy

Csatáry-ügy: nyomoz a rendőrség a tüntetők levadászása miatt

Közösség elleni izgatás miatt nyomozást indított a rendőrség azzal kapcsolatban, hogy szélsőjobboldali portálok nyilvánosságra hozták a háborús bűntett elkövetésével gyanúsított Csatáry László letartóztatásáért tüntetők személyes adatait. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn azt mondta: az üggyel kapcsolatban a IX. kerületi kapitányságra érkezett feljelentés, vizsgálják a benne foglaltakat.

hvg.hu Itthon

Melegfelvonulás: ismét készül a szélsőjobb

Felhőtlen szórakozásra számítanak a Budapest Pride szervezői a hétvégi melegfelvonuláson. Karsay Dorottya szóvivő azt mondja, nem tartanak támadásoktól, vagy szélsőséges csoportok megjelenésétől, ám két ellentüntetést is bejelentettek a vonulás közelébe. A szervezők egyébként úgy látják, hogy sikerült áttörést elérni a Leszbikus, Meleg, Biszexuáis, Transznemű és Qeer (LMBTQ) közösségek társadalmi elfogadottságában.

1
6 7 8 9 10 11 12

A címlapról ajánljuk