MTI Itthon

Nem mutatkozik a nagyobb szülési kedv

Kevesebb gyerek született 2018 első három hónapjában, mint 2017 azonos időszakában. Kevesebben is haltak meg, így a népesség természetes fogyása csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

hvg.hu Gazdaság

Nem mertek a magyarok több gyereket vállalni

Van még mit dolgozni a demográfiai kormányzáson: csak azért csökkent a természetes fogyás, mert idén nem volt a tavalyihoz hasonló járvány. Így is közel 9 ezerrel csökkent a népesség két hónap alatt.

Windisch Judit Itthon

Ezekkel a számokkal fog dicsekedni a kormány

A KSH friss éves országjelentése szerint kevesebb magyar hagyja el az országot, mint korábban, ráadásul a korábban kivándoroltak közül 17 ezer ember hazatért. A születésszám rekordokat dönt – igaz, van még hova javulni –, és a házasodási kedv is nő.

hvg.hu Gazdaság

Csaknem minden hatodik magyar külföldön születik

2010 és 2016 között 78 ezer külföldön született gyermek magyar anyakönyvezését kérték - derült ki egy adatigénylésből. Ez nem sokkal kevesebb, mint ahány gyermek tavaly született Magyarországon

hvg.hu Gazdaság

Hiába a családbarátság, gyerekeket nem tud szülni a japán kormány

Egymilliónál kevesebb gyerek születik az idén a távol-keleti szigetországban, és ez sokkolja a közvéleményt. Különösen azóta, hogy az örök vetélytárs Kína egyik vezetője kerek-perec kimondta: Japán népessége már az egytizedét sem teszi ki a Mennyei Birodalom lakosságának, így a távol-keleti szigetország nem tekintheti magát egyenrangú nagyhatalomnak.

MTI Gazdaság

Gyorsabban fogy a magyar, mint tavaly

Az idei első fél évben több mint 24 ezerrel csökkent a magyar lakosság száma, tavaly ez a szám csak 20 ezer körül volt, vagyis gyorsult a fogyás üteme. Jelentősen, 4,9 százalékkal nőtt viszont 2014 első félévéhez képest a házasságkötések száma – közölte a KSH.

hvg.hu Gazdaság

Érdekes térkép: ahol sokkal több a férfi, mint a nő

Figyelemre méltó térképet tettek közzé a Maps on the Web mirkoblogon. A világtérkép színekkel jeleníti meg, hogy a 2015-ös előrevetített adatok alapján hol vannak többségben a férfiak, hol pedig a nők. Magyarországon 90-95 férfi jut száz nőre, ezzel az európai középmezőnybe tartozunk.

hvg.hu Gazdaság

Ha így folytatjuk, 2100-ra tíz magyarból négy marad

Rosszul fest a jövőnk: száz év se kell, hogy 4 millióra zsugorodjon a magyar lakosság. Aki megérheti a század második felét, egy elöregedő, egyre élhetetlenebb országra készüljön. Sokasodni kellene, de olyan tempóban valószínűleg nem tudunk, hogy elkerüljünk egy súlyosabb népességcsökkenést.

1 2 3

A címlapról ajánljuk