A Bándy-ügy utóélete: hamarabb kopogtatnak a rendőrök

Valószínűleg a Bándy-gyilkosság tapasztalata is közrejátszott abban, hogy a Belügyminisztérium szigorította a szabálysértési elzárások végrehajtásáról szóló rendeletet. A pécsi bűncselekmény elkövetőjének ugyanis börtönben kellett volna lennie, amikor gyilkot, de a rendőrök csak két nappal ez után vezethették volna elő.

hvg.hu

Szigorúbban büntetik az orosz rendezvényeken elkövetett szabálysértést

Megemelte a tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetési tételeit az orosz parlament felsőháza szerdán. A felsőház csaknem egyhangúlag hagyta jóvá az erről szóló indítványt: 132 szenátor voksolt mellette, egy politikus szavazott nemmel, egy pedig tartózkodott.

MTI

Blikk: Balsai a forgalommal szemben hajtott el Volvójával

Blikk: Balsai a forgalommal szemben hajtott el Volvójával

Balsai István volt fideszes képviselő, alkotmánybíró egyirányú utcában a forgalommal szemben hajtott ki Volvójával az Alkotmánybíróságtól - számolt be a Blikk fotókkal bizonyítva a történteket.

hvg.hu

A munkáltatók többsége még most sem tartja be a szabályokat

Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség a tavaly ellenőrzött munkáltatók 57 százalékánál talált szabálysértéseket, amelyek az ellenőrzésbe vont munkavállalók felét érintették. A munkaügyi hatóság vizsgálata 21.931 munkáltatót és 199.118 munkavállalót érintett tavaly.

Brutális megtorlás: így változik a szabálysértési törvény

Brutális megtorlás: így változik a szabálysértési törvény

Az új szabálysértési törvény április 15-én lép hatályba és számos anyagi és eljárásjogi változást vezet be.

Ennyi lehet a bírság az utakon áprilistól

Meghatározta azokat a közlekedési szabálysértési tényállásokat a Belügyminisztérium, amelyek elkövetése esetén - a rendelettervezet szerint - április 15-től meghatározott összegű bírságot kell kiszabni, továbbá rendelkezett a büntetések mértékéről is.

MTI

Már nincs szabálysértési mentelmi joga a szlovák politikusoknak

Eltörölte a szlovák parlament a szabálysértési mentelmi jogot - írja az ujszo.com hírportál.

hvg.hu

Késsel fenyegetőzött egy román férfi Zalaegerszegen

Késsel fenyegetette meg munkaközvetítőjét hétfőn Zalaegerszegen egy román férfi; később az albérletét sem volt hajlandó elhagyni, és a rendőrökkel is szembeszegült - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kedden.

MTI

Focimeccsen, tüntetésen sem szabad majd eltakarni az arcot?

Szabálysértésnek minősítené egy fideszes képviselő, ha valaki tüntetésen vagy például egy focimeccsen "az időjárási viszonyok által nem indokolt módon" takarja el az arcát úgy, hogy nem tudják azonosítani.

MTI

Idén is csak az év utolsó napjaiban szabad petárdát venni

Szabálysértésnek minősül a tűzijátékok engedély nélküli árusítása és vásárlása, illetve a tiltott pirotechnikai eszközök birtoklása – emlékeztet az Országos Rendőr-főkapitányság annak kapcsán, hogy közlekedik az év vége és a szilveszter.

MTI

Külföldön is téma a magyar hajléktalanok büntetése

A nemzetközi sajtó is foglalkozik a december elsejétől hatályos új magyar hajléktalanügyi szabályozással. Ennek lényege, hogy pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert az utcán élnek. Az osztrák Heute című hírportál külpolitikai oldalán vezető helyen szerepelnek a magyar hajléktalanok, de a BBC Online is írt a szigorításról, az Al-Jazeera pedig helyszíni beszámolót sugárzott az ügyről.

hvg.hu

A közterületesek is beolvadnak a fővárosi holdingba

A közterületesek is beolvadnak a fővárosi holdingba

A Fidesz a választások után minden fővárosi üzemeltetési céget két holdingba olvasztott.

VV: a Fidesz túllőtt a célon

VV: a Fidesz túllőtt a célon

Kiemelt ügyekben a tanút is védő nélkül hallgatják ki és az ügyészség jelöli ki az eljáró bíróságot. Bekeményít a kormány: két gyorshajtásért elzárás is járhat? - olvasható a Véleményvezér blogon.

hvg.hu

Sokba kerülhet a gyorshajtás

Sokba kerülhet a gyorshajtás

Németországban a haszontalan ide-oda autókázás szabálysértésnek számít és 20 euró büntetés jár érte, ha egy település...

Helsinki-TASZ: két tilos parkolásért bárki börtönbe kerülhetne

Helsinki-TASZ: két tilos parkolásért bárki börtönbe kerülhetne

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen véleményezte a szabálysértések újraszabályozásáról szóló törvény tervezetét. A két civil szervezet a tervezet több alkotmányellenes és nemzetközi jogba ütköző rendelkezésére mutat rá.

hvg.hu

Naponta 30-40 hajléktalant löknek át a szabálysértési iroda ajtaján

Naponta 30-40 hajléktalant löknek át a szabálysértési iroda ajtaján

Eljött a nap, mikor a Józsefvárosban elkezdik szisztematikusan begyűjteni a hajléktalanokat. Naponta 30-40 embert löknek át a szabálysértési iroda ajtaján – olvasható a TASZ jelenti blogon.

hvg.hu

Szigorúbbak lesznek a közlekedési szabálysértéseket elkövetőkkel

A szabálysértések szigorúbb szankcionálását és a járművezetői képzés rendszerének megváltoztatását javasolja a Nemzeti Fejlesztési minisztérium helyettes államtitkára. A cél a halálos közúti balesetek csökkentése.

Egy szabálysértésért két bírság: lehetséges ez?

Egy szabálysértésért két bírság: lehetséges ez?

A rossz helyen parkoló autós felháborodott, hogyan lehet ugyanazért a cselekményért két bírságot kapni.

hvg.hu

Tévhitek a gyorshajtásról és a bírságolásról

Tévhitek a gyorshajtásról és a bírságolásról

Ma már szinte nem lehet nyomonkövetni a gyorshajtással kapcsolatos jogszabályi változásokat. A JogIQ blog szerkesztője friss bejegyzésében összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

hvg.hu

Videó: Vilnius polgármestere lezúzza a tilosban parkoló Mercit

Videó: Vilnius polgármestere lezúzza a tilosban parkoló Mercit

Aki kerékpárútra parkol, annak harckocsival zúzzák porrá autóját - ezt üzeni kampányfilmjében a litván főpolgármester.

hvg.hu
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X