MTI Itthon

Február elsejével sokminden változik a büntető törvénykönyvben

Február 1-jével számos ponton kissé változik a büntető törvénykönyv (Btk.) és a szabálysértésekről szóló törvény; tucatnyi tényállás kikerül a Btk.-ból, néhány módosul és életbe lép néhány új szabálysértési tényállás, például a hamis statisztikai adatszolgáltatás, a közérdekű bejelentő üldözése és a sajtórendészeti szabálysértés.

Kovács Áron Itthon

Maradt még eszköz Orbán kezében a hajléktalanok ellen

Miközben a kormány újabb nemzeti konzultációval legitimálná a hajléktalanokkal szembeni fellépést, az Alkotmánybíróság a korábbi büntetések felülvizsgálatára utasította a hatóságokat. Országos statisztika nincs, de egy-egy helyen biztosan sportot űztek az utcán élők feljelentéséből, volt, akit negyvenszer írtak fel a rendőrök. Bár a kormányfő még az alaptörvény módosításától sem riad vissza, az alkotmánybírósági határozat sorai közt ott rejtőzik a jogilag helyes megoldás.

MTI Itthon

Kukorelly jogerősen fizethet az önláncolásért

Hatályban tartja a fővárosi XX-XXI-XXIII. kerületi bíróság a Kukorelly Endre volt LMP-s országgyűlési képviselővel szembeni szabálysértési bírságot, amelyet a rendőrség jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség elkövetése miatt szabott ki rá. A bíróság szerdai budapesti nyílt tárgyaláson hozott végzése ellen nincs helye fellebbezésnek.

hvg.hu Autó

Olcsóbb lett szabálytalankodni

Más megközelítésben, nem kerül közel egy havi fizetésbe, ha a jogsi otthon marad. Gyakorlatilag megfelezték több szabálysértési tétel összegét.

hvg.hu Itthon

A Bándy-ügy utóélete: hamarabb kopogtatnak a rendőrök

Valószínűleg a Bándy-gyilkosság tapasztalata is közrejátszott abban, hogy a Belügyminisztérium szigorította a szabálysértési elzárások végrehajtásáról szóló rendeletet. A pécsi bűncselekmény elkövetőjének ugyanis börtönben kellett volna lennie, amikor gyilkot, de a rendőrök csak két nappal ez után vezethették volna elő.

MT Zrt. Vállalkozás

A munkáltatók többsége még most sem tartja be a szabályokat

Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség a tavaly ellenőrzött munkáltatók 57 százalékánál talált szabálysértéseket, amelyek az ellenőrzésbe vont munkavállalók felét érintették. A munkaügyi hatóság vizsgálata 21.931 munkáltatót és 199.118 munkavállalót érintett tavaly.

MTI Itthon

Ennyi lehet a bírság az utakon áprilistól

Meghatározta azokat a közlekedési szabálysértési tényállásokat a Belügyminisztérium, amelyek elkövetése esetén - a rendelettervezet szerint - április 15-től meghatározott összegű bírságot kell kiszabni, továbbá rendelkezett a büntetések mértékéről is.

MTI Bűnügy

Késsel fenyegetőzött egy román férfi Zalaegerszegen

Késsel fenyegetette meg munkaközvetítőjét hétfőn Zalaegerszegen egy román férfi; később az albérletét sem volt hajlandó elhagyni, és a rendőrökkel is szembeszegült - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kedden.

MTI Itthon

Idén is csak az év utolsó napjaiban szabad petárdát venni

Szabálysértésnek minősül a tűzijátékok engedély nélküli árusítása és vásárlása, illetve a tiltott pirotechnikai eszközök birtoklása – emlékeztet az Országos Rendőr-főkapitányság annak kapcsán, hogy közlekedik az év vége és a szilveszter.

hvg.hu Itthon

Külföldön is téma a magyar hajléktalanok büntetése

A nemzetközi sajtó is foglalkozik a december elsejétől hatályos új magyar hajléktalanügyi szabályozással. Ennek lényege, hogy pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert az utcán élnek. Az osztrák Heute című hírportál külpolitikai oldalán vezető helyen szerepelnek a magyar hajléktalanok, de a BBC Online is írt a szigorításról, az Al-Jazeera pedig helyszíni beszámolót sugárzott az ügyről.

hvg.hu Napi merítés

VV: a Fidesz túllőtt a célon

Kiemelt ügyekben a tanút is védő nélkül hallgatják ki és az ügyészség jelöli ki az eljáró bíróságot. Bekeményít a kormány: két gyorshajtásért elzárás is járhat? - olvasható a Véleményvezér blogon.

1 2 3 4 5 6
A címlapról ajánljuk