Zelki Benjámin Kult

Megfigyelte már ezeket a fantasztikus mozaikokat Budapest házfalain?

Városbújócska sorozatunkban a főváros építészeti szépségeit mutatjuk be – ebben a részben a leglátványosabb pesti mozaikok kerülnek sorra. A századfordulós házakon az építtetők gyakran feltüntettek mesterségükre utaló jeleket, vannak azonban egészen egyedülálló homlokzatok, melyeken archaikus képekkel állítottak emléket az épületben űzött foglalkozásnak. Most ezeket mutatjuk meg közelebbről.

Zelki Benjámin Kult

Nézze meg, micsoda festett üvegablakokat rejtenek Budapest lépcsőházai

Egyre többen tudják, mennyi apró építészeti értéket rejt Budapest, azonban méltatlanul kevés figyelem összpontosul egy-két szecessziós lépcsőházra és a bennük megbújó festett üvegablakokra. Ráadásul ezek a híres üvegművész, Róth Miksa műhelyében készültek. Négyet látogattunk meg közülük, talán a legszebbeket.

Zelki Benjámin Ingatlan

Kik tartják a földgömböt Budapest fölött?

Amikor még a Népstadionból adtak meccseket, a közvetítés rendszeresen a Földtani Intézet földgömbjének a szuperközelijével indult, így az is találkozhatott Budapest egyik legimpozánsabb épületével, aki a szecessziót valamilyen csicsás tapétamintának hitte. A héten bejárás volt a Földtaniban, amely a leginkább eredeti állapotában megőrzött Lechner Ödön-alkotás Budapesten.

hvg.hu Kult

A kapszulás kávék palotákban laknak

Közel negyedszázada, hogy az Építészek Világszövetsége október 6-át az Építészek Világnapjává nyilvánította, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a környezetünket meghatározó módon befolyásoló alkotók munkájára. Ebből az alkalomból egy olyan cégtől kaptunk kis bepillantást, amelyik szinte kivétel nélkül különleges helyekre szokta beköltöztetni üzleteit.

Lukács Andrea Shake

A magyaros piknik: szabadság mellékíz nélkül

A franciák és az angolok már négy évszázada piknikeznek, a magyarok a rendszerváltás idején kaptak rá az ízére. A Páneurópai Piknik révén a szabadtéri társas lakomára utaló elnevezés nálunk egy kellemes bukéval is párosul. Megkérdeztük Nagy Lászlót az 1989-es esemény krónikását és Saly Noémi művészettörténészt a magyaros piknikezési szokásokról.

Izsák Norbert HVG Hetilap

Ecsetfordulatok

A konzervatív, akadémikus festészet mesteréből vált a szecesszió polgár- és hivatalosságpukkasztó fenegyerekévé Gustav Klimt.

hvg.hu Kult

Testet öltött víziók

Az iparművészet remekei sorozatban látott napvilágot Somogyi Zsolt A magyar szecesszió bútorművészete című könyve. Az albumszerű kiadvány beilleszthető a kiadó Stílusok és korszakok szériájába is, hiszen ugyanazokkal a műszaki paraméterekkel és arculati elemekkel bír, mint a nagyjából kétszáz oldalra tervezett művészettörténeti kiadványok.


A címlapról ajánljuk