Balkányi Nóra Kult

„A csoportban van, aki általában naponta egyszer eszik”

Van olyan gyerek, aki a szomszéd faluba is ritkán jut el, most mindenki a fővárosban szerepelt a Mátyás, a nem király című darabbal. A Bohócok a Láthatáron Csoport tavasz óta foglalkozik tizenegy hátrányos helyzetű csereháti fiatallal. Az eszköz a drámapedagógia, a fórumszínház, a slam.

hvg.hu Kult

Közösségi gyűjtés indult Michael Jackson "magyar gyerekéért"

Farkas Béla nagy hátránnyal indult, a májbeteg kisfiú életét annak idején a Magyarországra látogató Michael Jackson változtatta meg. Beszámoltunk róla, hogy a popsztár ma már felnőtt pártfogoltja családjával együtt utcára kerülhet, az interneten pedig közösségi gyűjtés indult. Egy régi videó is előkerült róla és Jackóról.

Farkas Zoltán Gazdaság

Topmenedzserek szedik le a keresztvizet az Orbán-kormányról

Felettébb kínos, ha az üzletemberek nagyobb szociális érzékenységet mutatnak, mint a kormány. Márpedig ez van. A Magyar Európai Üzleti Tanács most megjelent ajánlása döbbenetesnek tartja, hogy a népesség egyharmada Magyarországon szegénységben él, és hogy a nélkülözők 43 százaléka gyermek. Ha Magyarország be akar kapcsolódni a negyedik ipari forradalomba, a gazdaságpolitikán változtatni kell – javasolja a fórum.

Balla István Kult

Nem vagyok képes erőszakszervezetként működtetni az iskolát

A piros és fekete pontokra, jegyekre építő lehangoló értékelési rendszert váltotta fel egy különleges módszerrel az örkényi iskola tanítója: egyfajta pénzt vezetett be a mindennapos iskolai munkába. Aki jól tanul, segít, dolgozik, garast érdemel, aki rosszat tesz, verekszik, nem dolgozik, garast fizet. Murinai Angela nem gondolja, hogy ezzel anyagiasságra nevelné a diákjait, viszont a tavaly még kezelhetetlen, hátrányos helyzetű gyerekekkel teli osztály hihetetlenül megváltozott. Megszűntek a fegyelmezési problémák, a gyerekek szabadidejükben is feladatokat kérnek. A központi előírások, a kötelező osztályzatok viszont erősen az – egyébként számos személyközpontú pedagógiai elemmel megtámogatott – "garasos rendszer" ellen hatnak.

MTI Gazdaság

Felmérés: A fiatalok 43 százaléka munkanélküli vagy szegény

A fiatalok globális munkanélküliségi rátája továbbra is jelentősen meghaladja a válság előtti szintet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint. Annak ellenére magas marad ez a szint, hogy kevesebb a munkanélküli fiatal, mivel a fiatal foglalkoztatottak száma is csökken.

hvg.hu Kult

Ma nyomorban él a magyar kisfiú, akit Michael Jackson elhalmozott

Az 1994-ben Magyarországra látogató popsztár kifizette a májbeteg, nevelőszülőkkel élő kisfiú májátültetését és további gyógykezelését, ajándékokkal halmozta el, éveken át követte sorsát. Jacko azonban meghalt, és Farkas Béla, aki ma egy faluban él, utcára kerülhet terhes feleségével és 20 hónapos kislányukkal együtt.

MTI Gazdaság

Sosem látott szint alá szorulhat vissza a mélyszegénység

Mi vagyunk az első generáció a történelemben, amely felszámolhatja a mélyszegénységet - közölte a Világbank elnöke azzal kapcsolatban, hogy a szervezet jelentése szerint idén 10 százalék alá csökkenhet a meélyszegénységben élők aránya.

Máriás Leonárd Gazdaság

Itthon börtön jutott neki, a németeknél az álmát valósítja meg

Tamás megcsinálta a szerencséjét Németországban, az Edeka szupermarketlánc áru-összekészítője lett, nettó 600 ezer forintot keres, heti öt napban, napi nyolc órában – igaz, síruhában, annyira hideg van a munkahelyén. De ő boldog. A nógrádi férfi a magyar nyomor legmélyéről érte el ezt, megjárta a börtönt is. Pár hete azért jött haza néhány napra, hogy segítsen a menekülteknek.

MTI Világ

Éhínség egy ENSZ-központban: 34 gyerek meghalt

Az ENSZ a dél-szudáni fegyveres konfliktus elől elmenekült mintegy 112 ezer embernek nyújt menedéket a központban. Az országban negyedmillió gyerek súlyosan alultáplált, de még a segélyközpontban is olyan súlyos a helyzet, hogy egy hét alatt 34 öt év alatti gyermek halt bele az alultápláltságba.

Kálmán Attila Itthon

Az állam helyett is segít a fóti Teréz anya és Angyal Csapata

„Magyarországon nincs szegénység. Mélyszegénység van", mondogatja sokszor a rokkantnyugdíjas Ildikó, aki évek óta harcol ellene Fóton. Mára egész csapat gyűlt köré: tetőt javítanak, ételt hordanak, ünnepségeket rendeznek. Ott is aktívak, ahonnan hiányzik az állam. Koszovói bevándorló pék, Jobbik-szimpatizáns, MSZP-s önkormányzati képviselő: ők is benne vannak Ildikó Angyal Csapatában. Mindenkire számít.

L. Ritók Nóra Vélemény

L. Ritók Nóra: A gyerekszegénységről

A XXI. századi gyerekszegénység nem olyan, mint amiről a Kincskereső kisködmönben olvashattunk. A ruházaton látszik a legkevésbé, de ott van a komfort nélküli lakásokban, a személyes tér hiányában, a minőségi éhezésben és a szegregált oktatásban, ami nemhogy esélyt teremtene, de bebetonozza a szegény gyerekeket oda, ahonnan jöttek – írja szerzőnk, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány és Iskola igazgatója.

HVG Itthon

Önleleplező segítség: a gyermekétkeztetés ellentmondásai

A kormány szerint eredmény, hogy minden eddiginél több pénz jut a gyermekek nyári étkeztetésére. Más nézőpontból azonban ez arra válasz, hogy egyre több a mélyszegénységben élő, ingyenkonyhára szoruló család. Ráadásul azzal párhuzamosan, hogy mind többen mehetne a szegénykonyhára, az önkormányzatok egyre kevesebbet költhetnek szociális támogatásra.

hvg.hu Gazdaság

Kalkulátor: Ön vajon a föld középosztályába tartozik?

Úgy érzi, nincstelen? Vesse össze jövedelmi viszonyait a föld teljes népességének keresetével, és máris megváltozik a kép. A Pew Reasearch Center kalkulátora szerint a közmunkásoknak járó havi 47 ezer forint átlagkeresetnek számít, ha csak egy embernek kell megélnie belőle. Ha százezerre növeljük az összeget, már a föld felső középosztályába tartozunk.

hvg.hu Itthon

Lázár: Nem tartjuk nyilván a szegényeket - videó

Lázár János és Giró-Szász András csütörtöki sajtótájékoztán elismerték, hogy Magyarország ötöde, 1,9 millió ember szegény, bár Lázár közölte, a kormány ezt nem tartja nyilván. Andy Vajna kaszinóinak hatékonyabb ellenőrzését viszont a kormány elé viszik, miután kiderült, tényleg nincsenek bekötve a NAV-hoz. Azzal viszont Lázár szerint nincs semmi probléma, hogy a producer milliárdos profitját kiviszi az országból. Mert magyar. Kormányinfón jártunk.

hvg.hu Gazdaság

Ön igenis jól él – a kormány megmondta

Egyre több embert érint a szegénység? Hallgassuk el! Sok a hátrányos helyzetű gyerek? Fogalmazzuk át, mi számít ebbe a kategóriába, máris kevesebben lesznek! Csak nem akar összejönni magától az egymillió új munkahely? Tereljünk mindenkit közmunkába! Baj van az államadóssággal? Sebaj, december 31-én egy napra megoldjuk a problémát. A kormány különféle praktikákat vet be, amelyek szebbnek láttatják az országot és a kabinet teljesítményét a valóságosnál. Csokorba gyűjtöttük ezeket.

1
5 6 7 8 9
19

A címlapról ajánljuk